hirdetés

LumaCyte sejtelemző készülék

CE-jelölést kapott, ezzel az Európai Unió területén is forgalmazhatóvá vált a LumaCyte vállalat Radiance lézertechnológiás sejtelemző rendszere.

hirdetés

Szeptember 16-tól az Európai Unió területén is forgalmazhatóvá vált a LumaCyte vállalat által kifejlesztett Radiance sejtelemző készülék, amely egyedi sejtek jellemzésére és elkülönítésére használható. A készülék lézertechnológia segítségével, optikai és fluidikai tulajdonságaik alapján válogatja szét a sejteket, melynek elsősorban a vakcinák fejlesztése és gyártása, a rákkutatás, a CAR-T immunoterápia és génterápia területén van komoly jelentősége.

  

A Radiance optikai és fluidikai elven működő sejtelemző platformja

 A sejtek biokémiai, morfológiai jellemzői, valamint deformációik (a citoszkeletonban bekövetkező változások) gyakran jeleznek vírusfertőzést, rákos elváltozást, szepszist és egyéb megbetegedéseket, állapotokat, amelyek a sejtek optikai tulajdonágainak megváltozása révén detektálhatók. A Radiance ezen elváltozások kvantifikálását végzi, például képes gyors vírustiter számításra (infektológiai vizsgálatok), a T-sejtek jellemzésére, valamint a vérből és szolid tumorokból kinyert rákos sejtek, keringő tumorsejtek (CTC-k) kimutatására kutatás-fejlesztési vagy diagnosztikus felhasználásra. Alkalmazásával a gyártási folyamatok során felismerhetők az adott tenyészetben, kultúrában megjelenő vírusok, de alkalmas a fehérjék vírusvektor-termelésének gyors kimutatására és kvantifikálására is. A mikrofluidikai és optikai elven működő eszközzel egyedi sejtek elemzése, valós idejű képalkotás és meghatározott sejtek elkülönítése is lehetséges, sőt, a válogatást követően a sejtek életképesek maradnak. Az adatok elemzése és a készülék kezelése az integrált Illuminate szoftverrel működik, az eszköz automatikus mintavételezésre és mintafeldolgozásra is beállítható.

 A CE-jelölésről bővebben

A közösségi harmonizációs jogszabályok meghatározzák azon termékek körét, amelyek kizárólag CE megfelelőségi jelöléssel ellátva hozhatók forgalomba. A CE megfelelőségi jelöléssel a gyártó azt jelzi, hogy a termék megfelel azon közösségi harmonizációs jogszabályokban rögzített követelményeknek, amelyek a jelölés alkalmazását előírják. A CE megfelelőségi jelölés tehát egyrészt fontos információval szolgál a piacfelügyeleti hatóságok, másrészt a fogyasztók/felhasználók számára. A CE megfelelőségi jelölést láthatóan, jól olvashatóan csak a gyártó, vagy meghatalmazott képviselője tüntetheti fel, nem takarhatja el semmilyen egyéb információ vagy felirat, és gyakori hiba, hogy a CE megfelelőségi jelölés formai kialakítása nem megfelelő. Tilos továbbá a CE megfelelőségi jelölés feltüntetése azokon a termékeken, amelyeken jogszabály nem írja elő feltüntetését.

Az orvostechnikai eszközök forgalomba hozásához Európában, így Magyarországon is CE-jelölés szükséges. A gyártónak igazolnia kell az eszköz hatékonyságát és biztonságosságát, magasabb kockázatú eszközök esetén a CE jelölési eljárásba kijelölt tanúsító szervezetet kell bevonni. A CE-jelölés feltüntetése a terméken azt jelenti, hogy az maradéktalanul megfelel a fent említett irányelveknek, tehát biztonságos, s erről az előírt módon meg is győződtek. A CE jelöléssel ellátott termék az Európai Unióban bárhol szabadon forgalomba hozható. A CE jelölés megszerzése a terméktől és az azt szabályozó irányelv(ek)től függően igen változatos lehet, terjedhet a belső gyártói nyilatkozattól egészen a külső fél által tanúsított, teljes minőségbiztosítási rendszerig. Amennyiben tanúsító vállalat bevonása szükséges, a CE nyilatkozaton a tanúsító szervezet adatait is fel kell tüntetni. A hatóság a kereskedelemben ellenőrzi, hogy a CE jelöléssel ellátott termék rendelkezik-e a szükséges dokumentumokkal, megfelel-e a mintadarabnak és az irányelvek által előírt lényeges biztonsági követelményeknek. A hatóság a megfelelőséget a gyártás helyén is ellenőrizheti. A magyar vállalkozások számára már a csatlakozás előtt is lehetséges volt bizonyos termékkörökre vonatkozóan a CE jelölés használata, amelyet a 2001. július 1-jén hatályba lépett PECA jegyzőkönyv szabályozott.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

LumaCyte Grabs CE Mark for Cellular Analysis Platform

A high content single cell analysis and sorting platform

LumaCyte’s Radiance Instrument for Label-free Single Cell Analysis and Sorting

Technology Helps with Faster Viral Detection

hirdetés
Cikk[245418] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.