hirdetés

Mavyret minden hepatitis C altípusban

A glecaprevir + pibrentasvir kombináció a legtöbb hepatitis C genotípusban 8 hét alatt sikeresen eliminálja a vírust.

hirdetés

Az EXPEDITION-8 nevű klinikai vizsgálat eredményei szerint a glecaprevir plusz pibrentasvir (Mavyret, AbbVie) kombinációt tartalmazó tabletta (100 mg/40 mg, napi 3 szor) mindössze 8 hetes adagolása a hepatitis C vírus legtöbb genotípusát elpusztítja az eddig még kezeletlen, kompenzált cirrhosisban szenvedő betegekben.

Dr. Robert Brown (New York-Presbyterian, Weill Cornell Medical Center, New York City) a májbetegségekkel foglalkozó amerikai konferencián elmondta, hogy hepatitis C vírus 1-es genotípusával fertőzött, eddig még vírusellenes kezelésben nem részesült betegek kb. 11%-ának cirrhosisa van, esetükben az FDA 12 hetes kezelést ír elő. Mivel a cirrhotikus betegekben végzett előzetes vizsgálatokban csak egyetlen virológiailag sikertelen kezelés történt, ezért a kutatók a cirrhotikus betegeken a 12 hetes kezelés helyett egy rövidebb, 8 hetes terápiás beavatkozást igénylő vizsgálatot végeztek EXPEDITION-8 néven, abból kiindulva, hogy a rövidebb kezelés nem csak költséghatékonyabb, de csökkenti a terápia abbahagyásának veszélyét is.

Az EXPEDITION-8 vizsgálatba 280, korábban semmiféle hepatitis elleni kezelést nem kapott, különböző genotípusú hepatitis C-vírussal fertőzött betegeket vontak be, a 3-as genotípussal fertőzötteket kivéve, mivel ezek az esetek jóval ellenállóbbak a közvetlen hatású kezelésekkel szemben. A vizsgálat indulásakor a betegek felének thrombocytaszáma alacsonyabb volt a normál középértéknél, az összbilirubin átlagosan 0,7 mg/dl (11,97 µmol/l), az albumin átlagosan 4,2 g/dl (42 g/l) volt. A májszövetek fibrotikus átalakulását jelző Fibroscan score 2,5-től 70,6 kPa-ig terjedt, átlagosan 20,7 kPa volt. A betegek 60%-a volt a férfi, az átlagos Child-Pugh score 5-nek adódott. A hepatitis C vírus 1-es genotípusa a betegek 82%-ánál volt kimutatható, a betegek 9%-a a 2-es genotípust, 5%-a a 4-es genotípust, alig 1%-a az 5-ös genotípust és 3%-a a 6-os genotípust hordozta.

A 8 hetes kúrát befejezők valamennyien meggyógyultak, két beteg korábban abbahagyta a kezelést, ennek ellenére egyikük meggyógyult. A kezelés leggyakoribb mellékhatásai a következők voltak: 9%-ban pruritus, 9%-ban fáradtság, 7%-ban fejfájás, 6%-ban hányinger. Minden mellékhatás enyhe volt, egyik miatt sem kellett a kezelést megszakítani. A betegeknél 5 súlyos panaszt is észleltek, de ezek egyik sem függött össze a gyógyszeres kezeléssel.

Dr. Brown szerint az eredmények alapján az Egyesült Államokban a hepatitis C-vel fertőzött betegek túlnyomó többsége alkalmas a 8 hetes glecaprevir plusz pibrentasvir kombinált kezelésre, a hepatitis C-vel fertőzöttek kb. 74%-ban még nem kaptak semmilyen kezelést, és nincs cirrhosisuk sem, ők feltehetően mindenképp reagálni fognak a 8 hetes kezelésre.

A kezdeti sikereken felbuzdulva a kutatók 60, a vírus 3-as genotípusával fertőzött beteget vontak be egy következő vizsgálatba, melynek eredményeiről jövő tavasszal fognak beszámolni. Ha itt is sikerrel járnak, akkor kimondható, hogy a hepatitis C-vírussal fertőzöttek kb. 90%-a alkalmas lesz a 8 hetes kombinált kezelésre.

A legtöbb olyan betegnél, akik már különböző kezeléseken estek át, a 12 hetes kezelés javasolható. Azok a betegek, akik előzetesen pegylált interferon és ribavirin kezelést kaptak, szintén alkalmasnak látszanak a 8 hetes kezelésre. A dekompenzált cirrhotikus betegeknél nem tanácsos proteáz gátlókat (pl. glecaprevir) használni, inkább polimeráz-gátlókat (pl. sofosbuvir) kell alkalmazni. A 8 hétnél rövidebb kezelés is lehet eredményes, de nehéz megjósolni, hogy ki fog meggyógyulni. A ledipasvir és a sofosbuvir kombináció is alkalmas 8 hetes kúrára, de adása inkább az 1-es genotípusú hepatitis C mellett, cirrhosis nélküli és alacsony vírusszámú (6 millió IU/ml alatt) betegség esetén eredményes.

A 8 hetes glecaprevir plusz pibrentasvir kezelés igénybevétele az USA-ban kb. 26.400 - dollár.

Dr. Jordan Feld (Francis Family Liver Clinic, Toronto General Hospital) megjegyezte, hogy a 8 hetes kezelés igazolta hatásosságát kompenzált cirrhosisos esetekben. „Az első kérdés, hogy van-e cirrhosis, vagy nincs. A genotípus ismerete ennél a kombinált kezelésnél irreleváns.”

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Conference News > AASLD 2018

2. The Liver Meeting 2018

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.