hirdetés

Melatonin adása könnyen károssá válhat gyermekkorban

Az American Academy of Sleep Medicine (AASM) arra kéri a szülőket, hogy konzultájanak szakorvossal, melatonint, vagy melatonin tartalmú táplálékkiegészítőt adnának gyermekeiknek.

hirdetés

Míg a melatonin valóban hatékony az alvás-ébrenlét ritmusának eltolódásának, mint például jet lag esetén, addig arra, hogy egészséges gyerekek és felnőttek gyorsabb elalvását támogatná, nincs meggyőző bizonyíték.

Kiugróan gyakori túladagolás

Az utóbbi két évtizedben jelentősen nőtt a melatonin használat minden életkorban. Ezzel párhuzamosan emelkedtek a túladagolás, mérgezés esetei is. Az Amerikai Egyesült Államokban 2012 és 2021 között 530%-kal emelkedett azon gyermekek száma, akiknek szülei melatonint adtak nekik. Több mint 4000 esetben kerültek kórházi felvételre, ebből 287 alkalommal intenzív ellátás vált nélkülözhetetlenné.

A multivitaminok után a melatonin a második legnépszerűbb “természetes” készítmény, amit szülők a gyermekeiknek vásárolnak. Széleskörben, vény nélkül kapható. Alvástámogató termékként forgalmazzák és reklámozzák, annak ellenére, hogy gyermekkori inszomniában nem alátámasztott a pozitív hatása. Mivel táplálékkiegészítőként van kategórizálva, nincs kellően ellenőrizve, így a forgalomba kerülő termékek hatóanyagtartalma széles határok között mozog. Bizonyítottan előfordult, hogy a feltüntetett hatóanyagmennyiség felét, vagy akár négyszeresét tartalmazta egy-egy készítmény. Ezek a szélsőséges eltérések leginkább a gyermekeknek szánt, elrágható, gumicukor-szerű termékekben voltak észlelhetők. A kiszerelés csábító jellegénél fogva a túladagolás kockázata itt különösen magas.

Elzártan tartandó

Az AASM egyértelműen azt tanácsolja, hogy kezeljük a melatonint is ugyanúgy, mint bármely másik gyógyszert, és tartsuk gyerekektől elzárt helyen.

Használata előtt feltétlen beszéljünk gyermekorvossal. Amennyiben a szedése tényleg javallt, orvosi segítséggel lehetőség nyílik a termék, dózis, valamint szedési időtartam és időpont optimalizálására.

Mielőtt gyógyszeres kezeléssel próbálkoznánk érdemes az egészséges bioritmus kialakulását segítő életvitelbeli változtatásokat kipróbálni. Ilyen például a felkelés és lefekvés időpontjának rendszeresítése, valamint a képernyő előtt eltöltött idő limitálása.

Forrás:

https://www.medscape.com/viewarticle/981341

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.