hirdetés

Mesterséges látás retinitis pigmentosában

Egy kutatócsoport most közzétett eredményei nagyban hozzájárulhatnak a retinitis pigmentosában szenvedő betegek mesterséges látásának tökéletesítéséhez.

hirdetés

Koreai kutatók a közelmúltban publikálták legújabb kutatási eredményeiket az IEEE Transactions on Neural Systems and Rehabilitation Engineering című lapban, melyek alapján potenciálisan javítható a teljes látásvesztésben szenvedő betegek mesterséges látást biztosító retinaprotéziseinek teljesítőképessége. A Korea Institute of Science and Technology (KIST) dr. Maesoon Im által vezetett munkacsoportja egérkísérletek alapján arra következtetésre jutott, hogy az elektromos ingerlésből származó retinális idegi jelek a betegség progressziójától függően eltérőek lehetnek, melyet a retina külső rétegének degenerációja befolyásol.

A retina degeneratív betegségei, például a retinitis pigmentosa vagy az időskori retinadegeneráció elsősorban a fényt elektrokémiai jelekké alakító fotoreceptor sejtek pusztulását eredményezi. Jelen tudásunk szerint ezeknek a betegségeknek nincs kuratív terápiája.

A retina ganglionsejtjei képesek túlélni ezekben az állapotokban, ami lehetőséget teremt mesterséges látás létrehozására. A szemgolyó hátsó részébe mikroelektródák építhetők, és az ezek által keltett elektromos impulzusokat a ganglionsejtek ismét vizuális idegi jelekké alakítva továbbítják az agyba. az ezen a működési elven alapuló retinaprotézisek közül van már kereskedelmi forgalomban is elérhető, de széles körű alkalmazásukat akadályozó egyik legnagyobb probléma, hogy e protézisek teljesítménye nagy egyedi változatosságot mutat, melynek pontos okai egyelőre nem tisztázottak.

A KIST kutatócsoportja a széles egyéni variancia okát kutatva arra a következtetésre jutott, hogy kritikus tényező lehet a betegség progressziója. Állatmodellben a retinadegeneráció különböző stádiumú eseteit követték nyomon. A kísérleti állatok genetikai mutáció következtében - a humán retinitis pigmentosához hasonlóan - fokozatosan veszítették el látásukat. A kutatók különböző korú állatokból származó retinális ganglionsejtek idegi aktivitását regisztrálva kerestek összefüggéseket a mesterséges vizuális jelek és a betegség progressziója között. Azt találták, hogy a retinadegeneráció előrehaladásával az elektromosan keltett válaszok magnitúdója és konzisztenciája egyaránt csökken.

A válaszreakció konzisztenciájának különös jelentősége van a retinaprotézisek esetében, mivel azok repetitív elektromos stimulusok segítségével periódikusan frissítik a mesterséges vizuális érzékeléshez szükséges impulzusokat. Ha például a retinaprotézist viselő páciens szeme előtt egy K betű van, akkor az ismétlődő elektromos stimulusoknak olyan idegi szignált kell létrehozniuk, melyek egy K betűt reprezentálnak. Ha a válaszreakció konzisztenciája túlságosan alacsony, akkor az elektromos stimulusok olyan idegi szignált keltenek, mely más betű – például L, R vagy S – érzékeléséhez vezet, így a retinaprotézis viselője nem képes korrekt módon interpretálni, mit lát. Sorozatos kísérletekben azt figyelték meg, hogy a retinadegeneráció progressziójával párhuzamosan jelentősen csökken a válaszreakció konzisztenciája, miközben ép retinák esetében magas fokú konzisztencia észlelhető.

A szerzők így fogalmaznak: „Ismétlődő stimulusok hatására a degenerált retina még akkor is jó eséllyel nagyon különböző jeleket küld az agyhoz, ha a páciens mereven egy pontra függeszti a tekintetét, ami az elektromosan keltett mesterséges látás rossz percepcióját eredményezheti. A retina degeneratív megbetegedéseinek progressziója az egyes betegek esetében nagyon különböző mintázatot mutathat. Alapvető jelentőségű, hogy a retinaimplantátum beültetést nagyon gondos betegkiválasztás előzze meg, melynek során alaposan fel kell mérni az adott beteg retinadegenerációjának progressziószintjét is. Adataink hozzájárulhatnak a késői stádiumú degenerációban alkalmazott mesterséges látás minőségének javításához.” 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.