hirdetés

Mongol sajtból probiotikuma gátolja az allergiát

A tejsavbaktériumokat tartalmazó probiotikumok védő hatását igen gyakran vizsgálják a különböző kórképekben. Most egerekben sikerült különböző allergiás reakciókat hagyományos mongol sajt etetésével csökkenteni.

hirdetés

Epidemiológiai adatok tanúsága szerint a különféle, allergiás panaszok és kórképek világszerte mind gyakoribbak. Japán és mongol kutatók azt találták, hogy egy Mongóliában tradicionális sajtféleség, az Aaruul egerekben enyhítette a legkülönbözőbb allergiás tüneteket.

Takeda professzor és munkatársainak tanulmánya, a Journal of Functional Food szakfolyóiratban látott napvilágot. Kisérleteikben mongol tejkészítmények adásával többféle modell-allergia (allergiás rhinitis, ételallergiák, atopiás bőrgyulladás és asztma) tüneteit sikerült megelőzni, illetve kezelni.

Az Aaruul alvadt tehéntejből készül szabad levegőn, napsütéssel történő kiszárítással. A kutatók háromféle I. tipusú allergia modellen vizsgálták tízféle tejsavbaktériumtörzs hatását. A vizsgálatok szerint az allergiás rhinitis, ételallergiák, atopiás bőrgyulladás és asztma tüneteit a Lactobacillus plantarum törzs 06CC2 változata szignifikánsan csökkentette. Az egereken háromféle allergiás modellt alkalmaztak, a 40/80 ingerlést, a passzív, bőrre vonatkozó anafilaxiás reakciót és az ovalbumin szenzitizációt.

A munkacsoport tagjai szerint a kedvező eredmény a T-helper 1. Tipus (Th 1/T helper (Th2) egyensúlyának köszönhető. A 06CC2 törzs megváltoztatja a Th1/Th2 egyensúlyt a Th1 dominanciájának irányába, így az egerek bélrendszerének allergia modelljét áthangolja, s ennek következtében hisztamin szabadul fel.

A vizsgálatot végző szakemberek véleménye szerint az ilyen tipusú allergiás reakciók előfordulásának gyakorisága a funkcionális ételek fogyasztásával jól csökkenthető. “A különböző funkcionális ételek, táplálék-kiegészítők fogyasztása megelőzheti vagy kezelheti az ilyen allergiás reakciókat, ezáltal javítják az élet minőségét”- írják a szerzők.

A munkacsoport hivatkozik arra a korábbi vizsgálatra, melyben a 06CC2 törzs kedvező irányba befolyásolta influenza-vírussal fertőzött egerek immunitásának alakulását is.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.