hirdetés

Monoterápia szimptomatikus, inoperábilis plexiform neurofibrómák kezelésére

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte az I-es típusú neurofibromatózis kezelésére szolgáló Koselugo (szelumetinib) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) április 19-22-i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg az I-es típusú neurofibromatózis kezelésére szolgáló Koselugo (szelumetinib, 10 mg-os és 25 mg-os kemény kapszula) készítményre (kérelmező: AstraZeneca AB). A tablettákat naponta kétszer, éhgyomorra kell bevenni. A teljes indikáció szerint a Koselugo monoterápiában javallott szimptomatikus, inoperábilis plexiform neurofibrómák (PN) kezelésére 3 éves vagy idősebb I-es típusú neurofibromatózisban szenvedő gyermekeknél. A gyógyszert NF1-asszociált tumorok diagnózisában és kezelésében jártas szakorvos írhatja fel.

Az Egyesült Államokban az FDA már 2020. április 10-én engedélyezte a Koselugo-t, és mint a ritka betegség kezelésére javallott első és egyetlen gyógyszer, a készítmény megkapta az áttörést jelentő terápia (breakthrough therapy), a ritka betegségek gyógyszere (orphan medicine) minősítéseket, valamint a jóváhagyási folyamat is elsőbbségi felülvizsgálati eljárás (priority review) keretében zajlott – ilyenkor a normál eljárásnál szokásos 10 hónapos elbírálási időszak helyett a hatóság 6 hónapon belül köteles lefolytatni az eljárást.

 

A hatóanyagról (szelumetinib)

A Koselugo hatóanyaga, a szelumetinib (selumetinib) egy szelektív MEK 1/2-gátló (mitogén-aktivált protein-kináz 1 és 2 gátló, ATC kód: L01EE04), hatásmechanizmusát a RAF-MEK-ERK jelátviteli útvonal aktiválódása miatt képződő tumorsejtek szaporodásának és túlélésének gátlásával fejti ki. A szelumetinibet az Array BioPharma fedezte fel, később a hatóanyag licence az AstraZeneca tulajdonába került. Több daganatos megbetegedés kezelésében is vizsgálták, például nem-kissejtes tüdőrákban (NSCLC) és pajzsmirigyrákban.

 

Klinikai vizsgálatok

Az FDA a szelumetinib forgalomba hozatali engedélyét a fázis I/II SPRINT vizsgálat (NCT01362803) eredményei alapján adta ki. A nem randomizált vizsgálatot az Egyesült Államok négy vizsgálóhelyén, a betegség ritkasága miatt összesen 99 beteg bevonásával végezték a Nemzeti Rákkutató Intézet (NCI; National Cancer Institute) szponzorálásával 2011 és 2021 között. Összesen 50 beteg adatai bizonyultak értékelhetőnek, medián életkoruk 10,2 év volt. Az elsődleges végpont a teljes válaszarány (ORR; overall response rate) volt, a klinikai választ az MRI felvételeken észlelhető, legalább 20%-os tumortérfogat-csökkenésként definiálták. Ez a betegek 66%-ánál következett be, a válasz megjelenésének medián időpontja a kezelés megkezdését követő 7,2 hónap volt (tartomány: 3,3 hónap és 1,6 év között). A klinikai választ mutató betegek 82%-ánál a válasz legalább 12 hónapig fennmaradt. A kezelést az értékelhető választ mutató betegek 88%-ánál legalább 12 hónapig, 66%-ánál legalább 2 évig folytatták. A szelumetinib leggyakoribb mellékhatásai a következők voltak: hányás, kiütések, hasmenés, émelygés, bőrszárazság, láz, pattanásszerű kiütések, hipoalbuminémia, szájnyálkahártya-gyulladás, körömágygyulladás, megemelkedett kreatin-foszfokináz és aszpartát aminotranszferáz (GOT) enzimszint.

 

A neurofibromatózisról röviden

A neurofibromatózis (NF) egy ritka, autoszomális domináns módon öröklődő genetikai betegség, leírója után von Recklinghausen szindrómának is nevezik (Friedrich Daniel von Recklinghausen már 1882-ben leírta a jellegzetes tüneteket mutató betegséget, bár az okát még nyilván nem sejthette). Az NF egy gyűjtőnév, ahová három betegség, az I-es (NF1), a II-es (NF2) típus és a schwannomatózis sorolható. (További formák is léteznek, ám ezek igen ritkák.) Az NF egy olyan kórkép, amelyben a test különböző részein a környéki idegrendszerből kiinduló daganatok – neurofibrómák – jelennek meg, melyeket az idegrostokat körülvevő kötőszöveti sejtek (Schwann-sejtek) túlburjánzása okoz. Az I-es típus (NF1) a leggyakoribb, előfordulása 1:3000 és 1:4000 közötti, ami azt jelenti, hogy Magyarországon 3-4 ezer ilyen beteg él (a kifejezetten a hallóideget érintő II-es típus sokkal ritkább, előfordulása 1:25000). Az I-es típus hátterében az NF1 gén mutációja áll, ennek fehérjeterméke a neurofibromin, egy daganatos jelátvitelt gátló fehérje. Hibás génnél ez a gátlás nem érvényesül, emiatt a sejtek jobban növekednek. A betegség igen ritka esetekben lehet szerzett is, azaz előfordulhat, hogy valakiben szülői érintettség nélkül alakul ki a mutáció, és ebben esetben a szindróma már örökíthető lesz. Az NF1 gén egyike a legnagyobb ismert emberi géneknek, emiatt rutinszerű genetikai vizsgálata nem mindenhol érhető el, de hazánkban például Pécsett, a Genetikai Intézetben, illetve Budapesten a PentaCore Laboratóriumban is tudják már vizsgálni. A régebbi, nehézkes vizsgálattal szemben már gyorsan és pontosan lehet kimutatni a neurofibromatózis minden ismert formáját a betegséghez köthető gének (NF1, NF2) teljes kódoló szekvenciájának elemzésével (összesen 73 exon), szemben az eddig elérhető hosszadalmas rutineljárással, mely során csak az NF1 gén 3 exonjának vizsgálata történt meg.

A betegek körülbelül egyharmada nem vesz észre tüneteket, és a betegséget először rutinvizsgálat során diagnosztizálják, amikor az orvos csomókat talál a bőr alatt, az idegek közelében. Az esetek további egyharmadában a betegséget akkor kórismézik, amikor a beteg kozmetikai problémájára keres megoldást. Régebben a betegség diagnózisát csak a klinikai kép alapján tudták felállítani, és a legtöbb esetben ma is ezt teszik, mert a kórkép nagyon egyértelmű, nehéz mással összekeverni. Igen jellegzetes tünete az úgynevezett tejeskávé folt (café au lait foltok), amelyek a bőr szintjében elhelyezkedő, éles szélű homogén barna foltok. Esztétikai problémán kívül mást nem okoznak, a diagnózishoz segíthetnek hozzá. NF-ben már csecsemőkorban megjelenhetnek, számuk és pigmentáltságuk az életkor előrehaladtával nő. Súlyosabb tünetek a fibrómák, azaz a kötőszöveti sejtekből kialakuló, kiemelkedő, változatos alakú, nagyságú, időnként nyéllel rendelkező bőrszínű csomók. Elhelyezkedhetnek közvetlenül a bőr alatt, ilyenkor a jól körülhatárolható, változó nagyságú csomókat csak tapintani lehet. NF1-ben számuk akár több ezer is lehet, komoly esztétikai problémát okoznak. A bőr alatti fibrómák súlyos torzulást is eredményezhetnek. Gyakoriak a szeplők, amelyek NF1 esetében kisgyermekkorban a hónaljban és gáttájékon jelennek meg. Egyes esetekben úgynevezett Lisch-csomók vagy Lisch-nodulák figyelhetők meg a szivárványhártyán, amelyek valójában 5 éves kor előtt ritkán megjelenő jóindulatú daganatok, és a látást nem is zavarják. A neurofibrómák a szervezet bármely idegét érinthetik, de igen sokszor nőnek gerincvelői ideggyököknél, ahol alig vagy egyáltalán nem okoznak problémát, viszont nagyon veszélyessé válhatnak, ha nyomják a gerincvelőt. Gyakoribb azonban, hogy a neurofibrómák a környéki idegeket nyomják, ami megzavarja eredeti működésüket. A neurofibrómák érinthetik az agyban futó idegeket is, ami vakságot, szédülést, süketséget és koordinációra való képtelenséget okozhat. A neurofibrómák számának növekedésével egyre több idegrendszeri szövődmény jelentkezik. A ritkább, 2. típusú neurofibromatózisban a fent leírtak mellett tumorok fejlődhetnek ki a belső fülben (akusztikus neurómák). A tumorok 20 éves kor körül hallásromlást, és néha szédülést okozhatnak.

Nem ismert olyan kezelés, amely meg tudja állítani a neurofibromatózis rosszabbodását, vagy meg tudja gyógyítani azt, de az egyes daganatokat általában műtéttel el lehet távolítani, vagy méretüket besugárzással lehet csökkenteni. A betegség szimptómái tüneti kezeléssel enyhíthetők. Ha a tumorok közel nőnek egy ideghez, akkor a műtéti eltávolítás során gyakran az ideget is ki kell metszeni. Mivel a betegség örökletes, családalapítás előtt genetikai tanácsadás javasolt. Az NF általában lassan, de folyamatosan súlyosbodik, ám ha a tüneteket okozó csomókat időben eltávolítják, nem halálos és normális életet lehet mellette élni.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által az áprilisi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 19-22 April 2021

Summary of opinion (EMA) - Koselugo

FDA approves selumetinib for neurofibromatosis type 1 with symptomatic, inoperable plexiform neurofibromas

SPRINT: Phase II study of the MEK 1/2 inhibitor selumetinib (AZD6244, ARRY-142886) in children with neurofibromatosis type 1 (NF1) and inoperable plexiform neurofibromas (PN).

AZD6244 Hydrogen Sulfate for Children With Nervous System Tumors

Selumetinib for Pediatric Neurofibromatosis Type 1 With Symptomatic, Inoperable Plexiform Neurofibromas

FDA approves selumetinib for neurofibromatosis type 1 – ESMO Oncology News

Activity of Selumetinib in Neurofibromatosis Type 1–Related Plexiform Neurofibromas

Neurofibromatózis tünetei és kezelése

Neurofibromatózis

Recklinghausen kór NF1

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.