hirdetés

Okozhatnak-e Parkinson-betegséget a tejben lévő peszticidmaradványok?

Az 1980-as években használt és akkortájt a tejben is megjelent heptaklór-epoxid Parkinson betegségre utaló agyi elváltozásokkal állhat összefüggésben – olvasható az American Academy of Neurology című lapban megjelent egyik közleményben.

hirdetés

Az Egyesült Államokban működő Környezetvédelmi Ügynökség (EPA, Environmental Protection Agency) szerint a heptaklórt az 1960-70-es évektől kezdve használták a termeszek otthoni irtására, illetve a farmerek a termésben, elsősorban a kukoricában elszaporodott kártevő rovarokat irtották vele. Az Egyesült Államokban 1988-ban betiltották a heptaklór kereskedelmi forgalmát, jelenleg csak igen speciális esetekben, erősen kontrollált körülmények között alkalmazható.

Kevés információval rendelkezünk arra vonatkozóan, hogy a heptaklór-epoxid milyen egészségi hatásokat fejt ki emberre, de az EPA állatkísérletek eredményeit idézi, melyek szerint a tartós expozíció károsíthatja a májat és a veséket, emellett tremort és görcsrohamokat idézhet elő. Patkánymodellben fertilitási zavarokat és fejlődési elmaradást figyeltek meg.

A Parkinson-betegség a mozgást, izomkontrollt és egyensúlyt befolyásoló, lassan progrediáló betegség, melynek során pusztulnak az agy sejtjei, elsősorban a substantia nigra területén, mely a mozgás és a koordináció szabályozásában vesz részt.

Korábbi vizsgálatok már összefüggést jeleztek a tejtermékek fogyasztása és a Parkinson-betegség kialakulása között, ám a mostani vizsgálat specifikusan a tejfogyasztás és a Parkinson-betegségre jellemző agyi elváltozások kialakulása közötti potenciális korrelációkra fókuszált. A japán Shiga Orvostudományi Egyetem dr. R. D. Abbott által vezetett munkacsoportja 449 japán-amerikai férfit követett nyomon a Honolulu-Asia Aging Study elnevezésű vizsgálatból. A résztvevők átlagéletkora 54 évnek adódott, és az utánkövetés több mint 30 éven át tartott, egészen az adott személy elhalálozásáig. Ezt követően boncolásra került sor annak meghatározására, észlelhető-e sejtvesztés a substantia nigra területén. Ez a jelenség a Parkinson-betegség jellegzetessége, mely akár évtizedekkel is megelőzheti az első tünetek jelentkezését. A szerzők emellett 116 agy esetében mérték a heptaklór-epoxid maradványok mennyiségét is.

Az 1980-as évek elején a tejből nagy koncentrációban lehetett kimutatni ezt a vegyületet Hawaii szigetén, ahol azt az ananászültetvényeken használták rovarirtásra. Az Egyesült Államokban akkortájt tiltották be a szer forgalmazását. A heptaklór-epoxid maradványa jelen lehet a forrásvizekben is.

A legtöbb tejet fogyasztó személyek 90 százalékánál volt kimutatható reziduális heptaklór-epoxid, míg a tejet egyáltalán nem fogyasztó személyek csoportjában ennek aránya mindössze 63 százalék. A naponta két csésze tejnél többet fogyasztó, nem dohányzó csoportban 40 százalékkal volt kevesebb az agyi sejtek száma, mint a napi két csészénél kevesebbet fogyasztóknál. Azok alcsoportjában, akik életükben valamikor dohányoztak, nem mutatkozott korreláció a tejfogyasztás és az agyi sejtek számának csökkenése között, ami megerősíti azokat a korábbi megfigyeléseket, melyek szerint a dohányosok körében kisebb a Parkinson-betegség előfordulásának esélye.

A vizsgálat gyengéjeként értékelendő, hogy a tejfogyasztók esetében nem volt bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a fogyasztott tej tartalmazott-e heptaklór-epoxidot. A vizsgálat nem bizonyította, hogy a tejben lévő peszticidmaradvány okozná a Parkinson-betegséget, csupán a kettő közötti összefüggést jelezte.

A szerzők szerint többféle lehetőség is felmerül magyarázatként, többek között a véletlen egybeesés is. Meg kell említeni azt is, hogy a tejfogyasztás mértékét csak egy alkalommal mérték fel a vizsgálat idején, ami nem feltétlenül tükrözi a teljes időszakra vonatkozó tejfogyasztási szokásokat.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.