hirdetés

Probiotikumok nehézfémmérgezés ellen?

A probiotikus baktériumokat tartalmazó joghurt védelmet nyújthat a gyermekek és a terhes nők számára a nehézfém-expozíció káros hatásaival szemben. A Lactobacillus rhamnosus különösen alkalmas arra, hogy a toxikus nehézfémekhez kötődve semlegesítse azok káros hatását.

hirdetés

Az Amerikai Mikrobiológus Társaság mBio címűlapjában most megjelent munka szerzői (a kanadai Centre for Human Microbiome and Probiotics kutatói) korábban már végeztek vizsgálatokat annak tisztázására, hogy a mikrobák milyen védő hatást fejthetnek ki a környezeti egészségi ártalmakkal szemben, és ez miként hasznosítható preventív céllal a világ szegényebb régióiban.

A most nyilvánosságra hozott adatok birtokában a szerzők most arra keresik a választ, hogy a probiotikus baktériumtörzsek rendszeres fogyasztásával megelőzhető-e, hogy a táplálékkal bekerült nehézfémek felszívódjanak a szervezetben. Ezen túlmenően a kutatócsoport különböző konyhákban is dolgozott a tanzániai Mwanzában, ahol probiotikus joghurtot állítottak elő a helyi közösség számára. Mwanza egy peszticidekkel, higannyal és más toxikus fémekkel erősen szennyezett tó partján fekszik, a kutatócsoport ezért választotta ezt a települést a L. rhamnosust tartalmazó új típusú joghurt kipróbálásának helyszínéül. A joghurtot a mwanzai várandósok és gyermekek számára biztosították, majd mérték a toxikus fémek koncentrációját a szervezetben, mind a joghurt fogyasztása előtt, mind pedig utána.

A beszámoló szerint „szignifikáns protektív hatást” észleltek a higany és az arzén hatásaival szemben a vizsgált nőknél. A projektet vezető dr. Gregor Reid úgy fogalmaz, hogy „a nők szervezetében e vegyületek szintjének csökkenése feltehetőleg mérsékli a magzatoknál és újszülötteknél érvényesülő negatív egészségi hatásokat”.

Annak ellenére azonban, hogy a vizsgálatban részt vevő gyermekeknél alacsonyabb toxinszinteket mértek joghurtfogyasztást követően, a kis esetszám és a rövid vizsgálati idő miatt az eredmények nem tekinthetők statisztikailag szignifikánsnak.

Dr. Reid munkacsoportja – a Bill and Melinda Gates Alapítvány anyagi támogatásával − tovább folytatja vizsgálatait olyan alapvető élelmiszerek azonosítására, melyek védelmet nyújthatnak a várandós nők számára a toxinok hatásaival szemben.

Korábban már egy sor probiotikus baktériumtörzsről igazolták, hogy protektív hatással bírnak egy sor káros egészségi behatással szemben. Idén júliusban a nashville Vanderbuilt Egyetem kutatói számoltak be arról, hogy genetikailag módosított Escherichia colit vetettek be az elhízás kezelésében. A baktérium kísérleti egereknél hatásosnak mutatkozott a táplálékbevitel csökkentésében.

Ugyancsak júliusban az ausztráliai Griffith Egyetem orvoskarának egyik kutatócsoportja publikált egy vizsgálatot, melynek eredményei arra utalnak, hogy probiotikumok fogyasztásával csökkenthető a magas vérnyomás.

Tavaly egy gasztroenterológiai tárgyú orvosi szaklapban jelentek meg adatok arra vonatkozóan, hogy probiotikus joghurtok fogyasztó nőknél az agyi funkciók változását észlelték. Az említett vizsgálatban probiotikumok fogyasztása mellett fokozódott a konnektivitás a periaquaductalis szürkeállománynak nevezett agytörzsi régió és a kognitív funkciókért felelős agyi területek között. A fenti jelenséget a szerzők annak bizonyítékaként értelmezik, hogy „a bélrendszer és az agy közötti kapcsolat kétirányú”.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.