hirdetés

Poppers, a látást károsító partidrog

A poppers néven ismert parti- és szexdrogok köztudottan látáskárosodást okozhatnak. A münsteri szemészeti klinika kutatócsoportja az Eye című szaklapban számolt be az eddig nem ismert mértékű retinakárosodásról.

hirdetés

A poppers a drogok történetében fiatalnak számító kábítószer. Neve egy szleng kifejezés, ami az angol „to pop” igéből származik, és arra a pattanó hangra utal, ami az anyagot tartalmazó üvegampulla nyitásakor hallható. A különböző nitritekből álló folyadék gőzének belélegzése eufóriát, kellemes melegség-érzetet, értágulatot, csökkenő fájdalomérzetet, és az anális záróizmok ellazulását okozza. Mindemellett használata komoly, és tartós látáskárosodáshoz is vezethet.

Látásproblémákra panaszkodó két poppers-fogyasztónál végzett ganzfeld-elektroretinográfiás vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a drogfogyasztás következtében nem csak a központi elhelyezkedésű makula funkciója károsodhat, hanem az ideghártya perifériális része is. Ennek következtében az olvasási nehézségek mellett szürkületi vakság is fenyegeti a partidrogot használókat. A károsodás kiterjedtsége miatt az eddig használt poppers-makulopátia helyett célszerűbb poppers-retinopátiáról beszélni – javasolja Prof. Dr. Nicole Eter, a klinika igazgatónője.

Az, hogy az említett retinakárosodás a droghasználat várható következménye, vagy csak egyedi esetekről van szó, még további vizsgálatokat igényel. A milliószámú felhasználás ellenére ideghártya-károsodásról kevés beszámoló van. 2012 novembere és 2013 márciusa között mindössze négyen kerültek retinakárosodással egy berlini szemészeti klinikára. A poppers-fogyasztóknál előforduló makula-károsodásokról is csak pár éve vannak feljegyzések, habár a drogot évtizedek óta használják parti- és szexdrogként.

Helytálló magyarázat még nem született arra, miért csak az utóbbi időkben figyeltek fel a szert használók körében fellépő ideghártya-károsodásra. Néhány szakértő ezt azzal hozza összefüggésbe, hogy az Egyesült Királyságban 2007-ben betiltották az izobutil-nitritet, ezután a gyártók izopropil-nitrittel helyettesítették a drog fő alkotóelemét. De azt, hogy egy specifikus nitrit csoport okozza-e a makulopátiát, vagy a tünetek mögött egy halmozódó dózis-hatás összefüggés van, nehéz megmondani.

A diagnózisok számának növekedése valószínűleg egy új eljárásnak is köszönhető. Korábban a nem feltűnő makula-károsodásokon esetleg egyszerűen átsiklottak, a nagyfelbontású optikai koherencia tomográfia fejlődésével azonban a diagnosztika az utóbbi években jelentősen javult. Hasonló lehet a helyzet a perifériás ideghártya-károsodásokkal kapcsolatban is.

A droghasználat következtében fellépő károsodások kóroki mechanizmusa jelenleg nem ismert, az orvosok egyelőre nem sokat tehetnek a betegekért, csak a poppers használatának azonnali abbahagyását tanácsolják. Ez azonban a pszichés függés miatt sokaknak nehezen sikerül.

A münsteri kutatók eredményeik publikálásával szeretnék figyelmeztetni a fogyasztókat, hogy a makulopátia komoly betegség, a poppers a fotoreceptorok funkciójának gyakran maradandó károsodását okozza.

 

Forrás: Medscape Deutschland

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.