hirdetés

Retinaleválás Stickler-szindrómában

Bára genetikai vizsgálat alkalmas a Stickler-szindrómás betegek azonosítására, nem ad információt a retinaleválás kockázatát csökkentő profilaktikus kezelés optimális időzítéséről.

hirdetés

A Stickler-szindróma becslések szerint 8000 újszülöttből egyet érint. Több gén, elsősorban a COL2A1 és a COL11A1 gén mutációi felelősek a betegség kialakulásáért. Ezek a gének az ízületek és különböző szervek kötőszövetének szerkezetét és szilárdságát adó kollagénkomponenseket kódolnak. E gének mutációi a szindróma változatos tüneteit eredményezik, így a nagyfokú rövidlátást, glaukómát, retinaleválást, halláscsökkenést és a csontrendszeri rendellenességeket.

A jellemzően fiatalabb betegeket érintő és gyakran kétoldali örökletes retinaleválások különösen nagy kihívást jelentenek, mondta Dr. Franco Recchia, a Tennessee Retina szakértője, aki az American Society of Retina Specialists (ASRS) 2024-es éves találkozóján számolt be a specifikus mutációk és a betegség súlyossága közötti összefüggést kereső vizsgálatuk eredményeiről.

Recchia kifejtette, hogy a retina védelmét szolgáló megelőző kezelések, mint például a profilaktikus retinopexia, jelentősen csökkenthetik a retinaleválás és a látásvesztés kockázatát a diagnosztizált betegeknél. A beteg azonosítottan veszélyeztetett hozzátartozóinál is megfontolandó a korai beavatkozás a látást veszélyeztető szövődmények megelőzése érdekében. Sajnos a genetikai vizsgálat, amely fontos a Stickler-szindróma diagnózisának megerősítése és a veszélyeztetett rokonok azonosítása szempontjából, nem ad információt a kontralaterális retinaleválás kockázatát csökkentő profilaktikus kezelés optimális időzítéséről.

 

A legmeghatározóbb génváltozatok

Dr. Franco Recchia és munkacsoportja 60 retinaleválásban és Stickler-szindróma gyanújában szenvedő személy genetikai vizsgálatát végezte el egy kereskedelmi forgalomban kapható, a kollagéngének elemzésére alkalmas géntesztplatform segítségével. Az első retinaleválás a betegek 3 és 46 éves kora között történt (a medián életkor 10 év volt). A génvizsgálat a betegek 93%-ánál (60-ból 56-nál) a COL2A1 vagy COL11A1 kollagén gének patogén változatainak jelenlétét igazolta. A retinaleválás kezdete, az érintett szem, illetve a szisztémás betegségek előfordulási gyakorisága nem mutatott különbséget a két génvariáns esetén.

A COL2A1 mutációt közelebbről megvizsgálva a kutatók megállapították, hogy egyes változatok a 2-es típusú kollagén alfa-1 láncának aberrációját vagy csökkenését okozták. E variáns esetén a retinaleválás rendszerint korábban és súlyosabb formában jelentkezett.

A vizsgált elsőfokú, veszélyeztetett rokonok 50%-ánál (24-ből 13-nál) fennállt a betegség, klinikailag jelentős glaukóma, halláscsökkenés vagy csontvázdiszplázia jeleivel, de egyiküknél sem volt retinaleválás.

Nem egy gén, egy hatás

Számos alapvető kérdés megválaszolatlan maradt;még mindig nem tudjuk pontosan, hogy kit, mikor és hogyan kell kezelni. Továbbra is nehéz meghatározni a beavatkozás optimális időzítését, megállapítani, hogy van-e olyan életkori küszöb, amely felett a szövődmények kevésbé valószínűek, vagy eldönteni, hogy bizonyos gyermekeknél agresszívabb korai kezelésre van-e szükség a látásvesztés megelőzése érdekében. A Stickler-szindrómás betegeknél nincs egyetlen gén, egyetlen hatás. Egyes családok gyermekei 5 éves korukban érintettek, míg rokonaiknál még 40 éves korukban sincs semmi jele a betegségnek, ami azt jelenti, hogy más gének is erős hatással vannak a fenotipikus tulajdonságokr.

A Stickler-szindrómával összefüggő gének genetikai vizsgálata a korai retinaleválásban szenvedő betegeknél bizonytalan jelentőségű variánsokat eredményezhet egy vagy több génben. Ezeket az eredményeket nehéz lehet értelmezni, mivel egyes variánsok patogének, míg mások jóindulatúak lehetnek. A nonszensz vagy terminációs kodon variánsok, beleértve a kereteltolódásokat is, nagyobb valószínűséggel károsak. A miszenz variánsok nehezebben értelmezhetők, ezért ezekben az esetekben további vizsgálatokat kell végezni más családtagokkal, hogy felmérjük e variánsok klinikai jelentőségét. A jelenlegi vizsgálati módszerek nem feltétlenül mutatják ki az összes patogén variánst, például az intronikus vagy strukturális variánsokat, így a molekuláris genetika mellett továbbra is szükség van a jó családi anamnézisre, és lehet, hogy továbbra is a beteg és akár más családtagok részletesebb klinikai értékelésére kell támaszkodni. Ennek érdekében a kutatók kiterjesztik az elemzést a családfákra és a többgenerációs vizsgálatokra, hogy jobban korreláljanak a fenotípusok a genetikai variánsokkal.

 

Forrás: American Society of Retina Specialists (ASRS) 2024 Annual Meeting

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.