hirdetés

Szemcsepp a rövidlátás késleltetésére

Hongkongi kutatók most közzétett tanulmánya szerint a tágító szemcseppek késleltethetik myopia kialakulását gyermekeknél.

hirdetés

A rövidlátás visszafordíthatatlan, és hozzájárulhat más látási problémák, például a makuladegeneráció, a retinaleválás, a zöldhályog és a szürkehályog kialakulásához. A rövidlátás előfordulása csaknem megkétszereződött az 1970-es évek óta az Egyesült Államokban, ma már a közel 42%-át érinti. Az előfordulási gyakoriság növekedése különösen a gyermekek esetén szembeszökő, szakértők szerint részben azért, mert több időt töltünk a kinti tevékenységek helyett a képernyő előtt. A gyermekek életmódjában a COVID-19 világjárvány alatt és után tovább csökkent a szabadban töltött idő és nőtt a képernyő előtt üldögélés.

2020-ban Jason C. Yam és munkatársai (a Low-Concentration Atropine for Myopia Progression, LAMP vizsgálatukban) arról számoltak be, hogy a 0,05%-os atropin oldatot tartalmazó szemcseppek a lassították a myopia progresszióját 4-12 éves, már rövidlátó gyermekeknél. Az atropin ellazítja a szemizmokat, kitágítja a pupillát. A szem nagy távolságra való látási képességének változását mérték, dioptriában kifejezve (minél magasabb a dioptria, annál rövidlátóbb az illető). A 0,05%-os atropin oldat jobban lassította a rövidlátás romlását, mint a placebo vagy az alacsonyabb koncentrációjú atropin-oldatok.

A JAMA-ban most megjelent vizsgálatokba 474 gyermeket vontak be, mindkét nemből egyenlő arányban. A vizsgálat indításakor egyik gyerek sem volt rövidlátó. Összesen 353 gyermek (4-9 év közötti) fejezte be a vizsgálatot, amelynek során 2 éven keresztül mindkét szemébe minden este egy-egy szemcseppet kaptak. A három vizsgálati csoport közül az egyik (n = 116) 0,05% atropint, a másik (n = 122) 0,01% atropint, a többiek (n = 115) placebo cseppeket kaptak. Felmérték, hogy az egyes csoportokban hány gyermeknél alakult ki rövidlátása 2 év után, amit az egyik szem legalább fél dioptriás csökkenésével jellemeztek. Két év múltán a placebót kapó gyermekek több mint felénél (61/115) alakult ki rövidlátás, és a 0,01%-os atropint kapók esetén hasonlóan alakult a rövidlátók aránya (56/122). Viszont a 0,05%-os atropint tartalmazó cseppeket kapó gyermekek kevesebb mint egyharmadánál (33/116, 28,4%) alakult ki rövidlátás ebben az időszakban.

A myopiás gyermekek aránya a placebo-csoportban (39/128, 30,5%) nagyobb volt a vizsgálat első évének végére, mint a 0,05%-os atropint kapók csoportjában. Az első és második év között a placebóval kezelt csoportból 13 gyermek hagyta el a vizsgálatot. A kutatók szerint a fő nemkívánatos esemény minden kezelési csoportban az erős fénynek okozta kellemetlen érzés volt.

A jelenlegi vizsgálat folytatásaként a gyermekeket legalább 6 éven át szeretnék követni, hogy megállapíthassák, a 0,05%-os atropinoldat a rövidlátás késleltetése mellett, képes-e azt teljesen meg is előzni.

Forrás:

Yam JC, Zhang XJ, Zhang Y, et al. Effect of Low-Concentration Atropine Eyedrops vs Placebo on Myopia Incidence in Children: The LAMP2 Randomized Clinical Trial. JAMA. 2023;329(6):472–481. doi:10.1001/jama.2022.24162

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.