hirdetés

Sebészeti krízishelyzetben az írott, standard teendő-lista növeli a beteg biztonságát

Ha az orvosok, a nővérek és a műtéti személyzet más tagjai egy írott, biztonsági lista alapján tevékenykednek akkor, ha megáll a beteg a szíve, súlyos allergiás reakciója van, erősen vérzik, rendszertelenné válik a szívműködése vagy más veszélyhelyzet áll elő, akkor majdnem 75%-kal kisebb az esélye, hogy elmulasztanak egy döntően fontos klinikai beavatkozást – ezt mutatta ki egy új vizsgálat, amelyet részben az USA egészségügyi minisztériuma finanszírozott.

hirdetés

Bár a teendő-lista használata hamar standard eljárássá vált a sebészeti ellátásban, azt alig vizsgálták, hogy milyen hatása van sebészeti krízishelyzet esetén – írták a New England Journal of Medicine január 17-i számában.

„Azt tudtuk, hogy a listák a rutin sebészeti eljárások során fokozzák a biztonságot” – mondta dr. Carolyn M. Clancy, az Agency for Healthcare Research and Quality igazgatója. „Most már egyértelmű bizonyítékunk van arra is, hogy a listák sebészeti vészhelyzetekben is lehetővé teszik, hogy a műtéti team jobb eredménnyel dolgozzon.”

A sebészeti krízishelyzetek igen nagy kockázatú események, amelyek életveszélyesek lehetnek, ha a beteget nem megfelelően látják el. Mint a vizsgálat szerzői megjegyezték, az, hogy az egyes kórházakban nagyon különböző a sebészeti halálozások aránya, elsősorban annak tudható be, hogy nem mindenütt sikerül megmenteni azokat a betegeket, akikben életveszélyes szövődmények lépnek fel.

A mostani randomizált, kontrollált vizsgálatban három bostoni kórház – egy oktatókórház és két közösségi kórház – 17 sebészeti teamje vett részt. A kutatók számos sebészeti krízishelyzetet szimuláltak, és felmérték, hogy az egyes teamek milyen szorosan követik a megfelelő életmentő lépéseket.

A szimulált krízisek felében a sebészeti teameknek rendelkezésére bocsátottak egy bizonyítékokon alapuló, írott teendő-listát. A krízisek másik felében a teamek csak az emlékezetükre tudtak hagyatkozni. A teendő-lista birtokában a teamek majdnem 75%-kal csökkentették az esélyét annak, hogy elmulasztanak egy életmentő lépést, például azt, hogy kóros szívritmus esetén 1 percen belül segítséget hívjanak.

A szimulált sebészeti krízishelyzetek közé tartozott a légembólia, a súlyos allergiás reakció, a vérzés során fellépő kóros szívritmus és a vérnyomás ismeretlen okú, hirtelen, nagyfokú csökkenése.

Minden sebészeti team aneszteziológus személyzetből, műtősnőkből, sebészeti technológusokból és egy sebészből állt.

„Mi, sebészek, évtizedekig azt hittük, hogy a sebészeti krízishelyzetek túlságosan komplexek ahhoz, hogy hasznát vehetnénk az egyszerű teendő-listáknak. Ez a vizsgálat kimutatta, hogy feltevésünk téves volt” – mondta dr. Atul Gawande, a közlemény szenior szerzője, a Harvard Egyetem közegészségügyi karának professzora. „Négy évvel ezelőtt kimutattuk, hogy ha a műtét előtt a team végrehajtja egy rutin teendő-lista pontjait, ezzel jelentősen csökkentik a nagyobb szövődmények valószínűségét. Ez az új kutatás azt igazolta, hogy nagymértékben nő a biztonság sebészeti krízishelyzetekben is, ha egy gondosan megtervezett listát használnak.”

A vizsgálatban résztvevő kórházi dolgozók szerint a listákat könnyű volt használni és ezeknek köszönhetően felkészültebbeknek érezték magukat; szívesen alkalmaznának ilyen listákat a valódi sebészeti vészhelyzetekben is. Emellett 97%-uk azt mondta, hogy szeretné, ha listákat használnának akkor, amikor őket magukat műtik meg.

A listák alkalmazását a nagy kockázatú iparágaktól (pl. repülés, atomenergia) tanulták el a kórházak – ezekben az iparágakban a listákat szintén szimulációkkal próbálták ki, és kiderült, hogy váratlan veszélyek esetén javítja a dolgozók teljesítményét.

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.