hirdetés

Sok tejtermék, kevesebb cukorbetegség és hipertónia

Naponta legalább két adag tejtermék fogyasztásával csökkenthető a cukorbetegség és a magas vérnyomás kockázata, valamint csökkenthető a kardiovaszkuláris rizikófaktorok száma egy nagy nemzetközi tanulmány szerint.

hirdetés

Korábbi kutatási eredmények arra utalnak, hogy tejtermékek nagy mennyiségű fogyasztásával csökkenthető a cukorbetegség, magas vérnyomás és metabolikus szindróma kialakulásának esélye. Ám ezeknek a kutatások többsége Észak-Amerikában és Európában folytak, ezért a Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) vizsgálat azt kívánta tisztázni, hogy az észlelt összefüggések szélesebb földrajzi régiókra is igazak-e.

A 35 és 70 éves kor közötti résztvevőket 21 országból toborozták Dél-Amerikából, Közép-Amerikából, Ázsiából és Afrikából. A megelőző 12 hónapra vonatkozóan kérdőíves módszerrel mérték fel az étrendben szereplő tejtermékek mennyiségét. Tejtermékként vették figyelembe a tejet, joghurtot, joghurtitalt, sajtot, illetve a tejtermékkel készült fogásokat, míg a vaj és tejszín külön kategóriába került, mivel egyes országokban ezeket csak ritkán és kis mennyiségben fogyasztják. Különbséget tettek aszerint is, hogy a fogyasztott tejtermék teljes értékű vagy sovány tejből készült-e. A kérdőív kitért az orvosi anamnézisre, a vényköteles gyógyszerek szedésére, az iskolázottságra és a dohányzásra is. Mérték a testmagasságot és testsúlyt, a derékkörfogatot, a vérnyomást és az éhomi vércukorszintet.

A metabolikus szindróma mind az öt komponensére vonatkozó adatok csaknem 113 ezer személy esetében álltak rendelkezésre: vérnyomás 130/85 Hgmm felett; derékkörfogat 80 cm felett; „jó” (HDL-) koleszterin alacsony szintje (1–1,3 mmol/l alatt); trigliceridek szintje 1,7 mmol/dl felett; és éhomi vércukorszint 5,5 mmol/l vagy annál magasabb.

A tejtermékek átlagos fogyasztása179 grammnak adódott, ezen belül a teljes tej aránya körülbelül a kétszeres volt a zsírszegény tejének (124,5g vs. 65g).

Közel 47 ezer főnél igazolódott a metabolikus szindróma öt komponense közül legalább négynek a fennállása. A teljes tejtermékfogyasztás a teljes értékű tej fogyasztása a metabolikus szindróma legtöbb komponensének csökkent prevalenciájával társult, a sovány tej esetében azonban már nem mondható el ugyanez. A korreláció azokban az országokban bizonyult a leginkább meggyőzőnek, ahol normális körülmények között kevés tejterméket fogyasztanak. Naponta legalább két adag tejtermék fogyasztása – a tejterméket egyáltalán nem fogyasztókhoz képest – 24%-kal csökkentette a metabolikus szindróma rizikóját, míg a rizikócsökkenés mértéke 28% volt azok esetében, akik kizárólag teljes értékű tejből készült termékeket fogyasztottak.

A közel 190 ezer résztvevő egészségi állapotát átlagosan 9 éven át kísérték figyelemmel, mely idő alatt 13.640 főnél alakult ki magas vérnyomás és 5351 főnél cukorbetegség. Mindkét betegség esetén 11-12%-os kockázatcsökkenés volt kimutatható napi legalább két adag tejtermék fogyasztása mellett, mely legalább napi három adag fogyasztása esetén 13-14%-ra emelkedett. A korreláció ez esetben is szorosabb volt a teljes értékű tejtermékeket fogyasztók körében, mint sovány tej fogyasztása mellett.

A vizsgálat obszervációs volt, további hátránya, hogy az étkezési szokásokat felmérő kérdőívre adott válaszok természetesen nem voltak mentesek a betegek felidézésének és emlékezésének pontatlanságaitól. Nem követték nyomon a metabolikus szindrómában bekövetkező változásokat sem, amely ugyancsak befolyásolhatta az eredményeket.

Mindazonáltal a BMJ Open Diabetes Research & Care című lapban megjelent tanulmány szerzői megjegyzik: „Amennyiben adatainkat nagyobb és hosszabb vizsgálatokban is sikerül megerősíteni, úgy a tejtermékek fogyasztásának növelése világszerte könnyen elérhető és viszonylag olcsó módszer lehet a metabolikus szindróma, magas vérnyomás, cukorbetegség és végül is a kardiovaszkuláris betegségek visszaszorítása szempontjából.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.