hirdetés

Szájöblítők orális mucositisben

A daganatos betegségek kezeléséhez társuló szájüregi gyulladás és fájdalom kezelésére szolgáló szájöblítőknek vannak veszélyei és vitatott a hasznuk.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

A JAMA Internal Medicine-ben 2018. november 19.-én megjelent tanulmány szerint  az USÁ-ban széles körben használatos „mágikus” szájöblítő hatástalan. A tanulmány szerzője, Dr. Angad Uberoi (Icahn School of Medicine at Mount Sinai in New York City) felsorolja azokat a mellékhatásokat, amelyeket az Egyesült Államok 21 államának 40 intézeti gyógyszertára gyűjtött össze és közölt a különféle, a daganatos betegek által a szájüregi gyulladások enyhítése céljából használt szájöblítők használata során. Eszerint a betegek 49%-a az ízérzés zavaráról, 29%-a a szájüreg égető/viszkető érzéséről, 11% álmosságról, központi idegrendszeri hatásról számolt be. A használt szájöblítő oldatok rendszerint antikolinerg, antacid, nyálkahártya-védő és érzéstelenítő szerek keverékéből állnak, de nincsenek olyan adatok, melyek ezek hatásosságát bizonyítanák. Eddig kizárólag 2000-ben végeztek egy kettős vak vizsgálatot, melynek során három különböző szájöblítőt hasonlítottak össze: klórhexidint, a só és szódabikarbóna keverékét, és az u.n. „mágikus” szájöblítőt, mely lidocainból, difenhidraminból és aluminium hidroxidból állt. Nem volt sem a fájdalomcsillapítás, sem a panaszok lerövidítése tekintetében különbség a három kezelés között. Egy 2013-as szisztematikus feldolgozás szerint az orális mucositis a kemoterápia és a fej-nyaki sugárterápia által okozott szájüregi nyálkahártya-károsodás) sikeres kezelésére nincs semmilyen bizonyíték.

A szerző egy konkrét beteg esetén is ismerteti a szájöblítők hatástalanságát. Egy 60 éves gyomorrákos, capecitabin (a capecitabin a fluorouracil orális prodrugja) kezelés alatt álló beteg jelent meg a sürgősségi ambulancián erős szájüregi fájdalmakkal. Bár tudott szilárd ételt fogyasztani, az evés fokozta a fájdalmait. Nem volt sem láza, sem mellkasi panasza. A szájüregben kiterjedt erythema volt látható, néhány felszínes fekéllyel, vérzés nélkül. Nem utalt semmilyen jel arra, hogy bakteriális, vírusos, vagy Candida fertőzés lenne az elváltozások kiváltója. Vérképében nem mutatkozott neutropenia. A diagnózis „kemoterápiához társult grade 2 orális mucositis” volt (a WHO a betegség súlyosságát 1-től 4-ig tartó skála alapján határozza meg: az 1. fokozat a szájszárazság erythema nélkül, a 4.-es fokozat pedig a táplálkozási képtelenség). A szokványos szájöblítők gyakorlatilag hatástalanok voltak.

Dr. Robert Miller (Mayo Clinic, Jacksonville, Florida) szerint bár a közleményekben valóban nincs jelentős súlyú bizonyíték arra, hogy a rákterápiához társuló mucositis szájöblítő keverékei hatásosak lennének, de ő munkatársaival azt tapasztalta, hogy a „mágikus” szájöblítő és a doxepin együttes használatával jelentősen csökkenthető a betegek fájdalma. Dr. Miller 275 betegen végzett Fázis III vizsgálatát az American Society of Radiation Oncology 2016-os kongresszusán már bemutatták, és hamarosan közlemény formájában is megjelennek azok az eredményeik, melyek szerint a triciklikus antidepresszáns doxepin kevert szájöblítőkhöz való hozzáadásával jelentősen csökkent a betegek fájdalma a placebóhoz képest.

Amíg ezek az eredmények nem bizonyítottak, addig a JAMA Internal Medicine-ben megjelent tanulmány szerzői a puha fogkefével történő gondos szájápolás mellett orális mucositisben az olcsó, otthon is elkészíthető sós-szódabikarbónás oldattal (1 teáskanál konyhasó, és 1 teáskanál szódabikarbóna 1 liter vízben) való öblítést javasolják. Ez a házi öblítőszer leoldja a szövettörmeléket, segíti a granulációs szövetek képződését, és a szájüregi pH növelése révén megakadályozza a fertőzéseket. Morfin-tartalmú, vagy doxepin tartalmú szájöblítők hasznosak lehetnek fájdalomcsillapításra, de sucralfát, szteroidok, találomra adott antimikróbás szerek kerülendők.   

 

Forrás:

1. Mescape Medical News > Oncology News

2. JAMA Internal Medicine

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.