hirdetés

Szívmegállás kockázata dializált betegekben

Úgy látszik, hogy a dializált betegekben öröklött faktorok járulnak hozzá a szívmegállás kockázatához. Erről számolt be online április 16-án egy közlemény a Journal of the American Society of Nephrology-ban.

hirdetés

„A szívmegállás prediktív markereinek felfedezése a végstádiumú vesebetegségben megváltoztathatja a nefrológiai gyakorlatot, mivel a dializált páciensekben a szívmegállás éves kockázata 5%” - írta dr. Kevin Chan (Fresenius Medical Care North America, Massachusetts General Hospital, Boston, MA) és kollégái.

A kutatók azt mutatták ki, hogy azoknak a dializált családtagoknak, akik között genetikai kapcsolat volt, de nem éltek együtt, 88%-kal nagyobb szívmegállási kockázatuk volt (esélyhányados [OR]: 1,88; 95%-os megbízhatósági tartomány [CI]: 1,25–2,84), mint a fenotípusosan hasonló kontroll betegeknek, akiket szintén dializáltak.

Az eredmények szerint a kohorszvizsgálatban az esetek 4,3%-ában mindkét családtag meghalt szívmegállásban, míg a kontroll pároknál csak 2,6% volt ez az arány. A genetikai kapcsolatban álló és együtt élő családtagok szívmegállási kockázata 66%-kal nagyobb volt, mint az egymással kapcsolatban nem álló dializált betegeké (OR: 1,66; 95% CI: 1,20–2,28).

Ezzel szemben azokban az élettársakban, akiket dializáltak, és együtt éltek ugyanolyan körülmények között, de genetikai kapcsolat nem volt köztük, nem volt nagyobb a szívmegállás kockázata (OR: 0,95; 95% CI: 0,60–1,59).

A kutatócsoport a dializáló központokban közel 650 000 végstádiumú vesebeteg közül 5117 olyan párt talált, akik azonos családból származtak. Ezek közül 4053-ban genetikai kapcsolat állt fenn, és ezt a csoportot két alcsoportra osztották: azokra, akik együtt éltek (n=2449), és azokra, akik más-más környezetben laktak (n=1604). A másik csoportot (n=1064) azok az élettársak alkották, akik genetikailag függetlenek voltak egymástól.

Az öröklött és a szerzett tényezők a szívmegállásra gyakorolt hatásának nagyságát többváltozós logisztikus modellezéssel határozták meg.

Az eredmények azt mutatták, hogy azokban, akiknek volt olyan nem-élettárs családtagjuk, aki korábban szívmegállásban halt meg, 45%-kal nagyobb volt a szívmegállás miatti halál kockázata, mint azokban, akiknek családi kórtörténetében nem fordult elő szívmegállás (OR: 1,45; 95% CI: 1,19–1,75).

Más tényezők is szerepet játszottak a szívmegállás nagyobb kockázatában: az életkor, a fekete rassz, a szérum káliumszint, az eritropietin dózisa és a dokumentált koronáriabetegség.

Védő faktorokat is azonosítottak; kisebb volt a szívmegállás kockázata, ha magasabb volt az albuminszint és alacsonyabb a dializátum kalciumtartalma.

Mint dr. Chan megjegyezte, a következőkben azonosítani kell majd azokat a specifikus géneket, amelyek hozzájárulnak a szívmegálláshoz, s e betegeknek újfajta kezelésekre lehet szükségük.

A dializált betegekben 20-szor gyakoribb a szívmegállás, mint az általános populációban.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.