hirdetés

Tisztelt Kolléganők és Kollégák!

  Az egészségbiztosítás átalakításáról megtörtént az első szavazás: az eredmény sokkolta a közvéleményt, és különösen bennünket, „szolgáltatókká” lefokozott orvosokat érintett mélyen, hogy ismét semmibe vették adatok tömegével alátámasztott véleményünket, javaslatainkat. A kiváló orvos-egészségügyi szakértő, Dr.Gaál Péter mostani számunk nyitó tanulmányában rámutat, hogy a Parlamentben egy szűk érdekcsoport által áterőltetett változás lényegéről a képviselők többségének valószínűleg fogalma sem volt. Állítását azoknak a nemzetközi, független szakértőknek az okfejtéseivel támasztja alá, akik egy tavaly januárban szervezett fórumon elmondták véleményüket, amit a kormány épp úgy nem vett figyelembe, mint a hazai kamarák, tudományos társaságok és szakmai kollégiumok állásfoglalásait. Ha valaki megnézte a közelmúltban, sajnos nagyon rövid ideig vetített Sicko („Betegecske”) c. filmet, az pontosan láthatja, hogy mi várna rá betegsége esetén, ha a tervezett egészségügyi reformot bevezetik. Nem véletlen, hogy az Egyesült Államok legnépesebb államában,Kaliforniában éppen most kezdik el a korábban egyszer már privatizált egészségügyet szolidaritásalapú ellátásra visszaalakítani. Bárcsak elolvasnák a magyar képviselők Gaál doktor cikkétimages/
  A szemészeti sürgősségi ellátásról és a szemészetet érintő foglalkozási betegségekről, sérülésekről szóló szimpóziumunk bevezetőjében Süveges Ildikó professzor asszony röviden felvázolja azokat az állapotokat, amelyek igen gyors beavatkozást, szakorvosi ellátást igényelnek a szem megmentése érdekében. Két kitűnő csatlakozó összefoglaló közleményünket részletesebb kommentárok egészítik ki Bausz Mária főorvos asszony és Nagy Zoltán Zsolt docens úr tollából. Annak ellenére, hogy a tárgyalt betegségek és sérülések ellátása végső soron szinte mindig szakorvosi feladat, a cikkekben és kommentárokban felsorolt, elsősegély jellegű beavatkozásokat a laikusoknak, sőt az iskolákban is tanítani kellene.
  A címe alapján elméleti jellegűnek tűnhet következő cikkünk, a citokróm P450 enzimek azonban nagy gyakorlati jelentőséggel bírnak, mert számos gyógyszer metabolizmusában nélkülözhetetlenek. Aktivitásuk veleszületett vagy szerzett eltérései nagymértékben befolyásolhatják – csökkenthetik vagy erősíthetik – számos gyógyszer hatását, és fontos szerepet játszanak a mindennapi gyakorlatban nagy tömegben alkalmazott gyógyszerek (alvadásgátlók, béta-blokkolók, antidepresszívumok) interakcióiban. Cikkünk és a hozzá csatlakozó, Vereczkey László tanár úr által írt kommentár ismerteti a legfontosabb kölcsönhatásokat, és irodalomjegyzékével is segíti a kollégákat a számtalan további lehetőség jobb megismerésében.
  A kardiovaszkuláris betegségek közül talán a stroke jár a legszomorúbb következményekkel az egyén sorsára, a családra és a társadalomra nézve. Leggyakoribb formája az ischaemiás agyi vaszkuláris katasztrófa. Az Európai Unió illetékes hatóságai és bizottságai néhány évvel ezelőtt felszólították a kormányokat és egészségügyi szervezeteket a stroke hatékonyabb megelőzésére, mert a szívinfarktusok számának és kimenetelének kedvező alakulása mellett az agyi katasztrófák területén az észak-amerikai eredményekkel összehasonlítva alig történt előrelépés. A már elszenvedett strokeot gyakran követi újabb érelzáródás, rendkívül fontos tehát a hatékony prevenció, melyről értékes információkat olvashatnak cikkünkben és a stroke elleni küzdelem egyik hazai vezéralakja, Nagy Zoltán professzor úr kitűnő kommentárjában.
  Kevésbé látványos, de nemegyszer hasonló veszélyeket magában rejtő tünettel, a hányással foglalkozik következő cikkünk.Gyakran banális, többnyire fertőző betegség tünete lehet, de súlyos hasi katasztrófát is jelezhet a hányinger és a hányás. A részletes táblázatok és a kitűnő algoritmus, továbbá a Gajdos Barnabás főorvos úr által írt – önálló közleménynek is tekinthető – kommentár segíteni fogja Olvasóinkat e fontos tünet differenciáldiagnosztikájában.
  Végül egy ritkább, de nagyon kellemetlen betegségről, a Dupuytrenkontraktúráról olvashatnak érdekes cikket; a részletes kommentárban Szendrői Miklós professzor úr felhívja a figyelmet arra, hogy a panaszok korai felismerése elkerülhetővé teszi a műtétet, s hogy a tenyér bőre alatt megjelenő csomók már a betegség progresszióját jelzik. Sajnos gyakran orvosok beszélik le a betegeket az idejekorán elvégezhető beavatkozásokról és műtétről, pedig – mint a kommentár részletesen ismerteti – a megfelelő körülmények között elvégzett, utókezeléssel kiegészített sebészi megoldások eredménye a gyakori recidíva ellenére is kielégítő.
  Összefoglaló közleményeink blokkja után a bizonyítékokon alapuló kardiológia és diabetológia tárgyában Matos Lajos tanár úr és Jermendy György professzor úr egy-egy fontos klinikai tanulmányt ismertet a hypertonia kezelése terén Japánban az angiotenzinreceptor- blokkolók csoportjába tartozó valsartannal elért eredményekről, illetve a kardiovaszkuláris kockázati tényezők között kiemelkedő fontosságú obesitas egyszerű objektív meghatározásáról.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. de Chátel Rudolf
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.