hirdetés

Tízéves időtávon is biztonságos a tamoxifen-kezelés

Az ACOG új állásfoglalása megerősíti, hogy indokolt esetben biztonsággal kiterjeszthető 10 évre a tamoxifen-terápia az emlőrák-kiújulás kivédése érdekében. A rákos méhelváltozások kockázata nem nő számottevően.

hirdetés

Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium (ACOG, American College of Obstetricians and Gynecologists) saját hivatalos lapja, az Obstetrics & Gynecology legfrissebb számában tette közzé a tamoxifen-kezelésre vonatkozó új irányelveit. A legutóbbi, 2006-ban kiadott állásfoglalást felváltó szakvélemény az azóta összegyűlt irodalmi adatok tükrében megerősíti, hogy az emlőkarcinóma bizonyos eseteiben a szokásos 5 éves tamoxifen-terápia további 5 évvel történő meghosszabbítása biztonságos: nem növeli a méh (pre)mailgnus elváltozásainak kockázatát. Átlagos kockázatú és méhelváltozásra utaló tünetektől mentes betegeknél ilyen irányú fokozott ellenőrzésre nincs szükség.

Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy néhány vizsgálat a már a tamoxifen-terápia előtt is fennálló endometriosis rákos elfajulását igazolja. Az ilyen betegek nagy kockázatúnak számítanak, és fokozott ellenőrzésre szorulnak. Atípusos endometrium-hyperplasia észlelésekor a tamoxifen-kezelést fel kell függeszteni, és esetleges folytatásáról a méhelváltozás megfelelő ellátása után kell dönteni.

A szelektív ösztrogénreceptor-modulátorként (SERM, selective estrogen receptor modulator) ható tamoxifen döntően antiösztrogénkiént viselkedik a szervezetben, de enyhe öszrogén aktivitást is mutat. Ennek köszönhető, hogy alkalmazása során mintegy 2–3-szorosra nő az endometrium-karcinóma kialakulásának relatív kockázata az ugyanolyan életkorú, de ilyen kezeléstől mentes nőkkel összehasonlítva. A kockázatnövekedés mértéke függ a szer adagjától és a kezelés időtartamától. Leírták, hogy nagyobb dózisok (40 mg/nap) alkalmazása esetén nagyobb az agresszív biológiai viselkedésű daganatok kifejlődésének esélye.

A tamoxifen-kezelés hatásosságának és biztonságosságának megítélését szolgáló, National Surgical Adjuvant Breast and Bowel Project néven jegyzett vizsgálatokban az 5 évig tartó, napi 20 mg dózisú tamoxifen-kezelés során az endometriumrák 1000 betegévre eső incidenciája 1,6-nek adódott, szemben a placebo ág 0,2/1000 betegév gyakoriságával. Tízéves terápia esetén az ugyanígy számított gyakoriság a tamoxifen ágán 1,26-ra, a placebocsoportban 0,58-ra nőtt.

Az is megállapítást nyert ugyanakkor, hogy a tamoxifen alkalmazásakor 38 százalékkal nagyobb az ötéves betegségmentes túlélési arány, mint a placeboágon, ami azt jelzi, hogy a jelentős túlélésnyereség messze ellensúlyozza az endometrium-karcinoma rizikójának kismértékű növekedését. A tamoxifen-kezelés 10 évre történő kiterjesztése még tovább csökkenti az emlődaganat kiújulása és az elhalálozás esélyét – nyomatékosítja állásfoglalásában a szakmai kollégium.

A vizsgálati bizonyítékok azt jelzik, hogy a tamoxifen-kezelés mellett méhelváltozásra utaló tüneteket nem észlelő nők körében az endometrium-proliferáció vagy -karcinoma szűrésére javasolt eljárások (hüvelyi ultrahang és/vagy endometrium-biopszia) egyike sem jó hatásfokú (mert a subepithelialis stroma-állomány tamoxifen hatására bekövetkező hipertrófiája torzítja az méhnyálkahártya-vastagság mérési eredményét). Éppen ezért a terápia megindítása előtt kell a rákos elfajulásra hajlamos benignus polipok jelenlétét kizárni, illetve szükség esetén azokat a kezelés előtt el kell távolítani – hangsúlyozza az állásfoglalást összeállító bizottság. Nyomatékosítják továbbá, hogy a tamoxifen alkalmazása során feltétlenül fel kell hívni a betegek figyelmét a lehetséges méhelváltozások (endometrium-proliferáció, -hiperplázia vagy -karcinoma, valamint méhszarkóma) kockázatára, és a kezelés alatt előforduló bármilyen hüvelyi vérzés okát haladéktalanul ki kell vizsgálni.

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.