hirdetés

Több segítség kell a várandósok rosszulléteiben

A várandós nők életminőségét jelentősen és súlyosságától függő mértékben rontja a terhességi hányinger és hányás, ezek enyhítésében nyújthat segítséget a Royal College of Obstetricians and Gynecologist (RCOG) most közzétett útmutatója.

hirdetés

A terhességi hányinger és hányás gyakran „reggeli rosszullét”- ként ismeretes, noha nemcsak reggel, hanem bármely napszakban, például éjszaka is jelentkezhet. A tünetek a terhesség 14. hete körül általában megszűnnek, de esetenként ezen túl is fennállhatnak. A terhességi hányinger és hányás a várandósok akár 80 százalékát is érintheti, egyben ez a terhesség alatti kórházi felvételek egyik leggyakoribb oka. A hányinger és hányás súlyos, de szerencsére ritka, a terhességek 1−3 százalékát kísérő formája a hyperemesis gravidarum, amely elsősorban súlyos következményei (pl. dehidráció, testsúlycsökkenés) miatt érdemel kitüntetett figyelmet.

A most nyilvánosságra hozott Green-top Guideline az első országos irányelv a terhességi hányinger és hányás, illetve a hyperemesis gravidarum diagnosztikájára, a tünetek súlyosságának nyomonkövetésére, a kezelésre, a beteg utánkövetésére, illetve a kórállapot következményeire, különösen a mentális állapotra.

A kezelési lehetőségek közé tartozik antiemetikumok adása, melyek terhesség alatti biztonságosságát és hatásosságát egy Cochrane-elemzésben értékelték. Az útmutató ezen túlmenően kitér a komplementer medicina eszközeire, ezen belül a gyömbér, az akupresszúra és a hipnoterápia hatásosságát elemezték.

A terhesgondozás során tisztában kell lennie azzal, hogy hyperemesis gravidarum kapcsán 3−6-szor akkora az életminőség-romlás valószínűsége, mint a terhességi hányinger és hányás enyhébb formáiban. Ezen túlmenően számos vizsgálati adat bizonyítja, hogy a terhességi hányinger és hányás, illetve a hyperemesis gravidarum a depresszió és a pszichológiai állapotromlás fokozott kockázatával társul.

Alapvetően fontos, hogy az érintettek megfelelő információkhoz és támogatáshoz juthassanak, és tisztában legyenek a rendelkezésre álló hagyományos és alternatív terápiás lehetőségekkel állapotuk javítására. A várandóst arra kell bátorítani, hogy igyekezzen minél többet pihenni, mivel a kímélő életmód igazoltan enyhíti a tüneteket.”

„Ez az elsőként kiadott útmutató ebben a fontos témában, mely jelentősen befolyásolja a nők életét éppen egy rendkívül kiemelkedő periódusban – egészíti ki a fentieket Alan Cameron professzor, a Royal College of Obstetricians and Gynecologist (RCOG) elnökhelyettese. − A hányás súlyos formáiban a várandós kezelését multidiszciplináris teamnek kell végeznie, melyben szülésznők, nővérek, dietetikusok és pszichológusok/pszichiáterek egyaránt részt vesznek. Ily módon a lehető legjobb ellátás biztosítható a terhesgondozás során.”

A 33 éves Caitlin Den három terhessége során hyperemesis gravidarum lépett fel, most a Pregnancy Sickness Support jótékonysági szervezet elnöke: „Amikor első terhességem kiderült, nagyon izgatott voltam. Terhességem első hat hetében folyamatos rosszullét gyötört. A tünetek kora reggel jelentkeztek, és úgy emlékszem, nagyon örültem neki, mert azt hittem, ez jó jel, megerősítés arra, hogy a baba egészséges és megfelelően fejlődik. A rosszullétek azonban ismétlődtek, majd állandósultak aznap és másnap is. Nem tudtam bemenni a munkahelyemre, és folyamatos rosszullét kínozott 48 órán keresztül. Szinte mozdulni sem voltam képes, és egy korty víz sem ment le a torkomon. Úgy éreztem magam, mint akit megmérgeztek. A hányinger és hányás mélypontján (akár 30 ilyen alkalom is lehetett egy nap) kínzó fejfájás jelentkezett, rendkívül érzékennyé váltam a szagokra, és folyamatosan folyt a nyálam. Az egész napot ágyban fekve vészeltem át. Hamarosan jelentkeztek nálam a folyadékhiány jelei, ezért a 8. terhességi héten kórházba kerültem. Terhességem teljes időszakát a négy fal között töltöttem, és végtelenül magányosnak éreztem magamat.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.