hirdetés

Tumoros cachexia

A daganatos lesoványodás a tumoros betegek halálának továbbra is egyik igen fontos oka.

hirdetés

A rákbetegek kóros lesoványodása, a cachexia kiváltó oka egyelőre nem ismerjük. pedig a betegek jó része (becslések szerint mintegy egy ötöde) végül is nem is a daganat progressziója miatt, hanem a kóros lesoványodás következtében hal meg, és egyharmaduk halálában játszik szerepet a cachexia.

Nem csak a jelenség kiváltó oka ismeretlen, de elfogadott kezelése sincs, és ilyen módon nem áll rendelkezésre kezelési standard sem. A cachexia kialakulása gátolja a daganatok kezelését, a mellékhatások arányának növekedése miatt a kemo- és immunoterápiás dózisokat is mérsékelni kell, vagy akár el is kell halasztani a valóban hatásos kezeléseket és a cachexiássá váló beteg túlélése megrövidül.

A ROMANA 1 és a ROMANA 2 kettős vak, placebo kontrollált klinikai vizsgálatokban (Új lehetőség a daganatos kachexia kezelésére) kimutatták, hogy a cachexia ellenes legújabb molekula, a ghrelin-antagonista anamorelin növeli a testtömeget, és javítja a tüneteket. („A ghrelin főleg az emésztőszervek által termelt peptidhormon, melynek fő funkciója az éhségérzet kiváltása és az energia zsírszövetben és glikogénként való raktározása”/Wikipédia/).

Currow és munkatársai az Annals of Oncology-ban az előzetes vizsgálatok kiterjesztésében, a ROMANA 3 vizsgálatban összefoglalták az anamorelin hatásosságát és hosszú idejű biztonságosságát. Ismételten igazolták, hogy az anamorelin hosszú idejű, 24 hónapos adagolás során is jól tolerálható, és folyamatosan növeli a testtömeget. A vizsgálat szerint a beteg testtömege, étvágya, életminősége valóban javult, de a kéz szorítóereje nem mutatott mérhető javulást.

Változatlanul nagy erőkkel folynak gyógyszeripari kutatások a témában, de egyelőre nem sok sikerrel. Egy kettős vak fázis II vizsgálatban például a szelektív androgén receptor modulátor enobosarm is mérhetően növelte a testtömeget, de ez sem hozott különösebb előnyt a beteg funkcióira: nem javult a lépcsőjárás képessége, és a kéz szorítóereje sem. Márpedig az előrehaladott daganatos betegek cachexiájában az izomtömeg növekedése mellett alapvetően fontos lenne a funkciók és az életminőség javulása, az élettartam megnyújtása. Épp ezért az újabb javaslatok szerint a mindennapok aktivitásának (Activity of Daily Living) mérése klinikailag pontosabb következtetéseket tenne lehetővé a beteg funkcionális állapotáról, mint pl. a kéz szorítóerejének mérése.

A daganatos cachexiát vizsgáló tanulmányok eredményeinek interpretálását nagymértékben nehezíti, hogy általában nem különítik el a különféle daganatos fenotípusokat, még a szisztémás gyulladásos válaszok (SIR-k) szerint sem. Így például a ROMANA vizsgálatokban a diagnózistól a kezelés megkezdéséig eltelt idő általában 8 hónap volt. Ez azt jelenthette, hogy a végstádiumba (a III. és IV. stádiumba) került tüdőrákos betegek cachexiája már refrakterré válhatott minden cachexia-ellenes kezeléssel szemben. Ezért a daganatos cachexia-ellenes kezelést tehát a lehető legkorábban el kellene indítani, hogy megelőzhető vagy késleltethető legyen a lesoványodás.

A daganatos cachexia definíciója és osztályozása körül még most is viták folynak. 2520 különféle daganatokban szenvedő beteg adatai alapján egyértelmű összefüggés volt kimutatható előrehaladott daganatos betegségben a szisztémás gyulladásos válasz (SIR), az életminőség és a fizikai funkciók között. A szisztémás gyulladásos válasz növekedésével arányosan romlott a beteg általános állapota, életminősége. Ezért a következő cachexiával foglalkozó tanulmányokban a betegeket a SIR alapján kellene osztályozni, így ki lehetne választani azokat a betegcsoportokat, akiknél a kezelés várhatóan sikeres, vagy éppen sikertelen lesz.

A daganatos cachexia oka igen komplex, több mechanizmuson keresztül jön létre, ezért csaknem biztosan multimodális kezelésre lenne szükség, ami lassítaná a daganatos progressziót, küzdene a SIR ellen, emelné a kalóriabevitelt, javítaná a fizikális funkciókat. Úgy néz ki, hogy az új anamorelin egy optimális, többszereplős cachexia-ellenes kezelés alapvető eleme lehet.  

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.