Új adatok a COVID-19 elleni antitest-kombinációval

A casirivimab és az imdevimab monoklonális antitestek kombinációja jelentősen csökkentette a COVID-19-hez társuló hospitalizáció kockázatát és a bármilyen okból bekövetkező elhalálozást.  egy Fázis III, járóbetegeken végzett adaptív vizsgálat szerint.

A Dr. David Weinreich (a gyógyszerkombinációt gyártó Regeneron gyár ügyvezető helyettese) vezetésével folytatott, randomizált (a New England Journal of Medicine-ben szeptember végén online megjelent) fázis 3 vizsgálatban a casirivimab és az imdevimab monoklonális antitest kombináció csökkentette a tüneteket és sokkal gyorsabban redukálta a SARS-CoV-2 vírusterhelést, mint a placebo.  A vizsgálatban 1355 beteg kapott 2400 mg gyógyszert infúzióban, összesen 18 beteg (1,3%) szorult COVID miatti hospitalizációra, vagy halt bele a fertőzésbe.  Az 1341, jellemzőiben illesztett placebós beteg közül 62 beteg (4,6%) került kórházba vagy hunyt el, tehát a relatív kockázat 71,3%-kal csökkent (P<0,001)!

Ez nagyon jó hír a 65 év fölöttiek, hipertóniások, diabetesesek, elhízottak és az oltatlanok számára, akiknél mind a kórházba kerülés, mind az elhalálozás magas kockázata áll fenn egy COVID-fertőzés esetén, illetve azoknak, akik már megfertőződtek és nem szeretnének kórházba kerülni. De bár ez kétségtelenül jó hír nem szabad elfeledkeznünk a védőoltások fontosságáról!

A szerek hatása ugyanakkora maradt a dózis megfelezése után is: 1200 mg REGEN-COV adása után 736 betegből 7-nél (1%), az illeszkedő placebo csoport 748 betegéből 24-nél (3,2%) alakult ki kórházat igénylő, vagy halálhoz vezető súlyos eset (relatív kockázat-csökkenés: 70,4%, P= 0,002). A REGEN-COV kezelés kapók tünetei átlagosan 4 nappal hamarabb enyhültek a tünetek, mint azoké, akik placebót kaptak (10 nap vs 14 nap, P<0,001). Az eredmény nyomán a kutatók tovább keresik a legkisebb hatásos adagot. Újdonságnak számít, hogy a vizsgálatban nem csak szeronegatív betegeket, hanem antitest sztátuszuktól függetlenül magas kockázatú betegeket is tesztelnek.

A gyártócég szakemberei szerint a hatásos vakcináció ellenére bekövetkező áttöréses fertőzés (vaccine breakthrough), illetve a fertőzés magas kockázata esetén erősen javasolható a koktél adása. A Fázis III vizsgálat szerint a koktél jó biztonságossági profillal rendelkezik: súlyos mellékhatás a placebo csoportban többször jelentkezett (4%), mint a 1200 mg-os (1,1%), vagy a 2400 mg-os dózist kapó csoportban (1,3%). Grade 2, vagy magasabb infúziós reakció minden csoportban csak 0,3%-nál kisebb arányban fordult elő. Dr. William Fales, a Michigan Department of Health and Human Services orvosigazgatója megállapította, hogy a vizsgálat eredményei igazolták, amit egy szakértőileg ellenőrzött dolgozatban leírtak: a REGEN-COV csökkenti a kórházi kezelések szükségességét és a halálozást.

Ugyanakkor Dr. Fales arra is felhívta a figyelmet, hogy a COVID-19 az egyre szaporodó variánsok miatt mozgó célpontnak tekintendő. Jó példa erre a terhesség, amit ma magas kockázatnak tartunk, és ebben a klinikai vizsgálatban is kontraindikációnak számított. Michiganben a REGEN-COV mellett az Eli Lilly kombinációjával (bamlanivimab és etesevimab) is kezelnek betegeket. Ezt az antitestkombinációt az FDA már engedélyezte sürgősségi használatra (emergency use authorization, EUA). Az EUA jóváhagyással rendelkező REGEN-COV kezelés a COVID-19-ből származó súlyos következmények magas kockázata esetén vethető be, többek között azoknál, akik már megfertőződtek, de még nem kerültek kórházba és azoknál, akiknek expozíció utáni profilaxisra van szükségük. Nagyon kevés kórházi felvételt és halálozást tapasztalunk ezekben az elsősorban Delta okozta monoklonális antitest kombinációval kezelt állapotokban, ezért országszerte támogatjuk a monoklonális antitest-kezeléshez való hozzáférést.

Folynak a tárgyalások és egyeztetések a monoklonális antitest kombinációkkal történő kezelések FDA általi teljes körű engedélyezésről, és az EUA más betegcsoportokra való kiterjesztéséről, így profilaktikus alkalmazásukról is, melyek az Egyesült Királyságban már engedélyezett alkalmazások, de az USA-ban még nem.

Forrás: 

Frellick M. Drug coctail significantly reduced severe COVID, death in outpatients. Medscape Medical News. September 30, 2021.

Weinreich D.M, SivapLsingam S, Norton T, et al. for the trial investigators. REGEN-COV antibody combination and outcomes in outpatients with Covid-19. N Engl J Med Sept 29, 2021. DOI: 10.1056/NEJMoa2108163.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.