hirdetés

Új antipszichotikum a terápia-rezisztens szkizofrénia kezelésére

Egy új kísérleti antipszichotikum, az evenamid egy már meglévő és a beteg által szedett antipszichotikumhoz adva csökkentette a kezelésre rezisztens szkizofrénia  (TRS) tüneteinek 

hirdetés

A szer kifejlesztője a Newron Pharmaceuticals közzétett feltáró tanulmányának legfontosabb eredményeit, melyek szerint az evenamid nevű kísérleti antipszichotikumuk egy már meglévő antipszichotikumhoz adva klinikailag is jelentősen javította a terápia rezisztens szkizofréniás betegek állapotát, és a javulás a terápia előrehaladtával még kifejezettebb volt.

Az első 100 beteg

Az ígéretes eredmények a 014-es vizsgálatba bevont első 100 beteg állapotának javulását mutatják, akiket véletlenszerűen osztottak be napi kétszer 7,5 mg, 15 mg vagy 30 mg evenamid szedésre, és ugyanezt a kezelést folytatták, a kiterjesztett karban (015-ös vizsgálat) azokkal, akik az első 30 héten végig szedték a gyógyszert. A vállalat által közzétett legfontosabb eredmények: a pozitív és negatív szindróma skála (Positive and Negative Syndrome Scale, PANSS) pontszámaiban mért statisztikailag szignifikáns javulás a kiindulási értékhez képest a 30. héten (P<0,001) és folyamatos javulás a 6. héten tapasztalthoz képest. A klinikailag jelentős PANSS-javulást mutató betegek aránya a 6. héten mért 16,5%-ról a 30. hétre több mint kétszeresére nőtt. 

A 30. hétre a betegség CGI-S-sel (Clinical Global Impression of Change) mért súlyossága is statisztikailag szignifikáns csökkenést (P < 0,001) mutatott a kiindulási értékéhez képest, és a javulás folyamatos volt a 6. héten észlelthez képest. A 6. héten 60 % volt azon betegek aránya, akiknek a betegsége legalább egy súlyossági fokozattal csökkent, és ez az arány körülbelül további 20%-kal nőtt a 30. hétre. Azon betegek aránya, akiknek javulását klinikailag jelentősnek ítélték, vagy legalábbis "sokkal javultnak" a változás klinikai globális benyomása (CGI-C) alapján, 27% volt a 6. héten, és további 10% -kal nőtt a 30. héten. A betegek az evenamidot jól tolerálták, kevés mellékhatásról számoltak be, és 100 betegből csak 15 esett ki a 30. hétre.

Nagyon szükség van új terápiákra

A Newron cég a 014-es tanulmány teljes eredményeit a jövő márciusban tartandó Európai Pszichiátriai Kongresszuson kívánja bemutatni. A 015-ös kiterjesztett vizsgálat folyamatban van, és 2023 második negyedévéig már az 1 évig tartó evenamid-kezeléssel kapcsolatos eredmények is rendelkezésre fognak állni. A vállalat várhatóan ebben az évben egy randomizált, placebo-kontrollos vizsgálatot (study 003) is indít a gyógyszerrel.

Ha a jelenlegi eredmények a randomizált, kontrollált vizsgálatban is igazolódnak, akkor az evenamid lenne az első olyan gyógyszer, amelyet egy antipszichotikum mellé lehetne adni a kezelésre nem reagáló szkizofrénia  tüneteinek javítására. A 6 hetes és 6 hónapos evenamid kezelés hatásának összehasonlítása nem csak azt mutatta, hogy a betegek állapota tartósan javult, hanem azt is, hogy a klinikailag jelentős javulást elérő betegek aránya idővel nőtt.

 

Forrás: Medscape

A betegek körülbelül egyharmadánál előforduló TRS új terápiás lehetőségeire "nagy szükség van" - mondta Ravi Anand, MD, a Newron főorvosa.

A közölt adatok, amelyek - tette hozzá Anand.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.