hirdetés

Új enzimpótló terápia Pompe-kór kezelésére

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a Pompe-kór kezelésére szolgáló Nexviadyme (avalglükozidáz-alfa) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) július 19-22-i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg a II-es típusú glikogéntárolási betegség (Pompe-kór) kezelésére szolgáló Nexviadyme (avalglükozidáz-alfa, 100 mg por koncentrátum oldatos injekcióhoz) készítményre (kérelmező: Genzyme Europe BV). A teljes indikáció szerint az Nexviadyme hosszú távú enzimpótló terápiakánt adható Pompe-kórban szenvedő betegek részére. A készítményt kizárólag Pompe-kór illetve egyéb veleszületett anyagcsere- vagy neuromuszkuláris betegség kezelésében jártas szakorvosok írhatják fel.

Az Egyesült Államokban az FDA 2020. november 18-án döntött a gyógyszerjelölt elsőbbségi felülvizsgálati eljárásban (priority review) történő elbírálásáról, így az engedély kiadásának várható dátuma (PDUFA date) 2021. május 18. lett. Azonban a hatóság a fázis III vizsgálati eredmények elemzése során nem látta egyértelműen bizonyítottnak, hogy a Nexviadyme egyértelműen jobb lenne, mint a szintén a Genzyme által forgalmazott Lumizyme, ezért a döntés időpontját augusztus 18-ára halasztották. Az Európában Myozyme néven forgalmazott Lumizyme szintén a Pompe-betegeknél hiányzó savas alfa-glükozidáz (GAA) enzim mesterséges változata. Az enzim kulcsfontosságú annak megakadályozásában, hogy a glikogén toxikus szintre halmozódjon fel az izomsejtekben.

 

A hatóanyagról (avalglükozidáz-alfa)

A Nexviadyme hatóanyaga, az avalglükozidáz-alfa (ATC kód: később döntenek róla) egy rekombináns humán alfa-glükozidáz, mely a Pompe-kórban szenvedő betegek szervezete számára külső enzimpótlást biztosít a Genzyme korábban már engedélyezett készítményéhez, a Lumizyme-hez (Myozyme-hez) hasonlóan. A Genzyme a Nexviadyme fejlesztése során úgy módosította a hatóanyagot, hogy annak felvétele gyorsabb legyen, és fokozza a glikogén szervezetből történő kiürülését. A klinikai vizsgálati adatok szerint a készítmény alkalmazásával jelentősen javulnak a beteg légzési funkciói, vitálkapacitása – a kérdés csak az, hogy a korábbi szernél valóban egyértelműen hatásosabbnak, jobbnak tekinthető-e. A leggyakrabban tapasztalt mellékhatások a túlérzékenységi reakciók (köztük anafilaxiás sokk) valamint az infúzió beadásával kapcsolatosan jelentkező reakciók (viszketés, kiütések, fejfájás, csalánkiütések, kimerültség, émelygés és hidegrázás) voltak.

Az 1981-es alapítású Genzyme-et 2011-ben vásárolta fel a Sanofi, de már az akvizíció előtt a világ harmadik legnagyobb biotechnológiai vállalata volt több mint 11 ezer alkalmazottal.

 

Klinikai vizsgálatok

Az Egyesült Államokban és Európában a benyújtott kérelmeket két klinikai vizsgálat pozitív adatai támasztották alá: fázis III. COMET (NCT02782741) és a fázis II. mini-COMET (NCT03019406) vizsgálatok. A folyamatban lévő COMET vizsgálatban az avalglükozidáz alfát a Lumizyme-mal hasonlítják össze 100, korábban kezeletlen, 3 éves és idősebb, késői kezdetű Pompe-kórban szenvedő betegnél. A résztvevők randomizáltan kaptak avalglükozidáz alfát vagy Lumizyme-et, mindkettőt közvetlenül a véráramba adva kéthetente 20 mg/kg dózisban, közel egy éven keresztül (49 hétig). Ezt a kezdeti kezelési időszakot követően a betegeket meghívták, hogy csatlakozzanak a vizsgálat nyílt elrendezésű szakaszához, ahol több mint 4,5 éves (240 hét) kezelésben részesülnek – ez a vizsgálat várhatóan 2024 szeptemberében zárul majd le.

A COMET vizsgálat adatai a 49. hétig jelentős javulást mutattak a légzőizom-funkció és a mobilitás tekintetében az avalglükozidáz-alfával kezelt betegeknél, ami alátámasztja, hogy a terápia legalábbis nem rosszabb (non-inferior) a Lumizyme-hez képest. Az alsó végtagi izomerő, az életminőség-javulás valamint a biztonságossági profil a két terápia tekintetében hasonlónak mutatkozott.

A vizsgálat nyílt elrendezésű szakaszában a Lumizyme-ről az avalglükozidáz alfára váltó 20 beteg előzetes adatai jobb tüdőfunkciót és mobilitást mutattak a 97. héten. A hároméves Mini-COMET vizsgálat az avalglükozidáz alfa biztonságosságát és előzetes hatékonyságát vizsgálja 22 gyermek és serdülő gyermek és serdülő esetében, akiknél a Pompe-kór már csecsemőkorban megjelent. Mind a 22 beteget korábban Lumizyme-mal kezelték, de nem reagáltak megfelelően. A gyermekeket 20 vagy 40 mg/kg kéthetente adott avalglükozidáz-alfára, és a hat hónapos adatok azt mutatták, hogy az avalglükozidáz alfa mindkét adagja jól tolerálható volt, súlyos mellékhatások nélkül. Az alfa-avaglükozidázzal kezelt gyermekeknél a betegség biomarkereinek, a kreatin-kináznak és a hexóz (vagy glükóz) tetraszacharidnak a szintje is alacsonyabb vagy stabil maradt.

 

A Pompe-kórról röviden

A Pompe-kór egy örökletes rendellenesség, amelyet a glikogén nevű összetett cukor felhalmozódása okoz a szervezet sejtjeiben. A glikogén felhalmozódása bizonyos szervekben és szövetekben, különösen az izmokban jelentősen rontja azok funkcióit. A kutatók a Pompe-kór három típusát írták le, amelyek súlyosságukban és megjelenési korukban különböznek egymástól. Ezeket a típusokat klasszikus, csecsemőkori kezdetű, nem klasszikus, csecsemőkori kezdetű és késői kezdetű típusoknak nevezik. A csecsemőkori kezdetű Pompe-kór klasszikus formája a születés után néhány hónappal kezdődik. Az ebben a betegségben szenvedő csecsemőknél jellemzően izomgyengeség, gyenge izomtónus, megnagyobbodott máj és szívproblémák fordulnak elő. A csecsemők testsúlya nem gyarapszik megfelelően, és nem nőnek az elvárt ütemben, valamint légzési problémáik is lehetnek. Ha nem kezelik, a Pompe-kór ezen formája az élet első évében szívelégtelenség miatt halálhoz vezet.

A csecsemőkori Pompe-kór nem klasszikus formája általában 1 éves életkorig jelentkezik. Jellemzője a késleltetett motoros képességek (például a gurulás és az ülés) és a progresszív izomgyengeség. A szív rendellenesen nagy lehet (kardiomegália), de az érintetteknél általában nem alakul ki szívelégtelenség. Az izomgyengeség ebben a betegségben súlyos légzési problémákhoz vezet, és a legtöbb nem klasszikus, csecsemőkori kezdetű Pompe-kórban szenvedő gyermek csak a korai gyermekkoráig él.

A Pompe-kór késői megjelenésű típusa csak a gyermekkor, a serdülőkor vagy a felnőttkor későbbi szakaszában válik nyilvánvalóvá. A késői kezdetű Pompe-kór általában enyhébb, mint a betegség csecsemőkori kezdetű formái, és kisebb valószínűséggel érinti a szívet. A legtöbb késői kezdetű Pompe-kórban szenvedő egyénnél progresszív izomgyengeség jelentkezik, különösen a lábakban és a törzsben, beleértve a légzést irányító izmokat is. A betegség előrehaladtával a légzési problémák légzési elégtelenséghez vezethetnek.

A betegség igen ritka, előfordulási aránya 1: 40 ezerhez, de különböző etnikai csoportok között igen nagy eltéréseket mutat (az Egyesült Államokban becslések szerint 3500 embert érint).

A Pompe-kórt hátterében a GAA gén autoszomális recesszív módon öröklődő mutációi állnak. A GAA gén a savas alfa-glükozidáz (más néven savas maltáz) nevű enzim előállítását kódolja. Ez az enzim a lizoszómákban aktív, ahol a glikogént egy egyszerűbb cukorrá, glükózzá bontja le, amely a legtöbb sejt fő energiaforrása. A GAA gén mutációi megakadályozzák, hogy a savas alfa-glükozidáz hatékonyan lebontsa a glikogént, ami lehetővé teszi, hogy ez a cukor toxikus szintre akkumulálódjon.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a júliusi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 19-22 July 2021

CHMP summary of positive opinion for Nexviadyme

FDA grants priority review for avalglucosidase alfa, a potential new therapy for Pompe disease

FDA Extends Review of Avalglucosidase Alfa, Next-gen ERT, Into August

Genzyme

Study to Compare the Efficacy and Safety of Enzyme Replacement Therapies Avalglucosidase Alfa and Alglucosidase Alfa Administered Every Other Week in Patients With Late-onset Pompe Disease Who Have Not Been Previously Treated for Pompe Disease (COMET)

A Study to Assess Safety and Efficacy of Avalglucosidase Alfa Administered Every Other Week in Pediatric Patients With Infantile-onset Pompe Disease Previously Treated With Alglucosidase Alfa (Mini-COMET)

Sanofi reports sales growth amid Dupixent's China launch, but reveals PDUFA delay in Pompe disease program

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.