hirdetés

Új gyógyszerterápiás célpont AML-ben

Egy most közzétett vizsgálatban olyan új célpontot azonosítottak az akut mieloid leukémia (AML) kezelésében, mely új utakat nyithat a betegség gyógyszeres terápiájában. 

hirdetés

Úgy tűnik, hogy a METTL3 gén gátlása állatkísérletekben és humán körülmények között is képes elpusztítani az AML-sejteket, miközben a nem leukémiás sejtek nem károsodnak. A Nature című lapban megjelent vizsgálat célja annak a kérdésnek a megválaszolása volt, hogy a METTL3 miért szükséges az AML-sejtek túléléséhez.

Az akut mieloid leukémia (AML) az életet veszélyeztető betegség, melynek kezelésében évek óta alig történt előrelépés, és a betegek kevesebb mint egyharmada éli túl a betegséget.

Az AML kezelésére potenciálisan alkalmas új módszerek kifejlesztése érdekében a kutatók CRISPR-Cas9 génszerkesztő technikát alkalmaztak arra, hogy a sérülékeny pontokon szűrjék a tumorsejteket. Ezt követően olyan leukémiás sejteket hoztak létre egerekben, melyek a humán AML-sejtekben célba vételre alkalmasnak tűnő mutációkat hordoznak. Ezt követően szisztematikusan teszteltek minden egyes gént annak meghatározására, melyek játszanak alapvető szerepet az AML-sejtek túlélésében.

A szerzők végül 46 valószínű gént azonosítottak, melyek többsége az RNS-t módosítani képes proteint termel. Ezek körül a metil-transzferáz enzim METTL3 gén hatása mutatkozott az egyik legerősebbnek. A kutatók azt találták, hogy bár e gén elengedhetetlen az AML-sejtek túléléséhez, az egészséges sejteknek nincs rá szükségük, így megfelelő új célpontnak tűnt a gyógyszeres kezelés számára.

Dr. Tony Kouzarides professzor, a vizsgálat vezetője és munkatársai a METTL3 potenciális célpontként történő azonosítását követően annak működését tanulmányozták. Kiderült, hogy a METTL3 által termelt fehérje 126 különböző gén kezdeti szakaszához kötődik, köztük az AML-sejtek túléléséhez szükséges néhány génhez is. Ezt követően az RNS-szintézis során a METTL3 protein metilcsoportokat épít be a középső szakaszába, mely olyasmi, amit korábban még soha nem észleltek. A kutatók megfigyelték, hogy ezek a középső metilcsoportok erősítették az RNS-ek képességét a proteinekre való transzlációra. Azt is kimutatták, hogy a METTL3 gátlása esetén nem adódnak metilcsoportok az RNS-hez. Ez megakadályozza az alapvető proteinek termelődését, így az AML-sejtek pusztulásnak indulnak.

A közlemény első szerzője, dr. Konstantinos Tzelepis így fogalmaz: „Ez a vizsgálat a génszabályozás teljesen új mechanizmusára derített fényt AML eseteiben, mely az RNS módosítása révén fejti ki a hatását. Felismertük, hogy a METTL3 metil-transzferáz aktivitásának gátlásával az összes olyan fehérje transzlációját megállíthatjuk, melyekre a leukaemiás tumorsejteknek szükségük lenne. E mechanizmus azt jelzi, hogy egy metilációt gátló szer hatásos lehet az AML ellen, ugyanakkor nem befolyásolja az ép sejtek működését.”

Az AML rettegett betegség, mely az egész világon szedi áldozatait. A kezelés terén nem sokat sikerült előrelépnünk az elmúlt évtizedekben, és a betegek többsége még ma is kedvezőtlen kilátásokra számíthat. A szerzők hisznek abban, hogy újfajta megközelítéssel új kezelési módok fedezhetők fel. A METTL3 ígéretes új célpont lehet a gyógyszeres kezelések során.

A most közzétett adatok remélhetőleg hosszabb túlélésben és a betegek életminőségének javulásában öltenek testet.

Dr. S.I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.