hirdetés

Új H3N8 mutáció kínai csirkeállományokban

Angol és kínai kutatók olyan madárinfluenza törzset azonosítottak, amely emberekre állítólag egyelőre még nem jelent veszélyt, de nagyon közel került ahhoz, hogy emberekre is átterjedhessen.

hirdetés

Szeptember 4-én a Cell folyóiratban jelent meg a University of Nottingham és a Peking székhelyű Kínai Agrártudományi Egyetem kutatóinak közös cikke, amelyben a kínai baromfifarmokon gyakori H3N8 madárinfluenza törzs olyan mutációs változásait figyelték meg, ami növelheti az emberre történő átterjedés kockázatát. A kutatók szerint az eredmények egy esetlegesen kialakulóban lévő járvány vagy világjárvány miatt is aggályokat vetnek fel, és összehangolt kutatásokra van szükség az ilyen típusú vírusok szoros nyomon követése érdekében. Embereknél a madárinfluenza H3N8 vírusfertőzés akut légzőszervi distressz szindrómát okoz, és akár halálos kimenetelű is lehet. Annak ellenére, hogy a vírus széles körben elterjedt a kínai csirkeállományokban, korábban kevéssé volt ismert, hogy képes lenne emberre is átterjedni.

A tudományos folyóiratban a kutatók laboratóriumi egér és vadászgörény modellszervezeteket használva megállapították, hogy a vírus számos adaptív változáson ment keresztül, például kialakult benne a humán receptorokhoz kötődési preferencia és a PB2-E627K aminosavhelyettesítés, amely a légúti terjedéshez szükséges. Az emberi populációk, még ha be is vannak oltva a humán H3N2 vírus ellen, immunológiailag naivnak tűnnek ezzel az emlősökhöz alkalmazkodott H3N8 vírussal szemben, és sebezhetőek lehetnek egy potenciális járvány vagy pandémia mértékű fertőzéssel szemben.

"Laboratóriumi körülmények között bebizonyítottuk, hogy egy súlyos tüdőgyulladásban szenvedő betegből izolált madár H3N8 vírus hatékonyan szaporodott emberi hörgő- és tüdőhámsejtekben, rendkívül káros hatást fejtett ki laboratóriumi emlős modellszervezetekben, és cseppfertőzés útján is továbbadhatónak bizonyult" - nyilatkozta Kin-Chow Chang professzor, a Nottinghami Egyetem munkatársa.

“Egyelőre azonban jó hír, hogy az influenzavírus savrezisztenciája még egy fontos akadály, amelyet a madárinfluenza-vírusnak le kellene győznie ahhoz, hogy légúti fertőzés útján emlősök vagy emberek között is hatékonyan terjedhessen. A jelenlegi új, mutáns H3N8 vírustörzsnél ez még nem alakult ki, de komoly figyelmet kell fordítani a savrezisztenciája esetleges megváltozásának monitorozására" - fejtette ki Jinhua Liu, a Kínai Agrártudományi Egyetem professzora.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Bird flu is undergoing changes that could increase the risk of widespread human transmission

Airborne transmission of human-isolated avian H3N8 influenza virus between ferrets

Irodalmi hivatkozás:

Honglei Sun et al, Airborne transmission of human-isolated avian H3N8 influenza virus between ferrets, Cell (2023). DOI: 10.1016/j.cell.2023.08.011

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.