hirdetés

Új hatóanyag-jelölt neuroblasztóma kezelésében

A neuroblasztóma kialakulásának folyamatát tárták fel a kutatók, és egy olyan új hatóanyagot is kifejlesztettek, amely gátolja a folyamatot elindító fehérjét.

hirdetés

A Molecular Cancer folyóiratban május 29-én jelent meg az Universitätsmedizin Halle kutatóinak tanulmánya, amelyben a neuroblasztómák kialakulásának folyamatát tárták fel. A neuroblasztómák olyan idegrendszeri tumorok, amelyek a test számos pontján kialakulhatnak, és kisgyermekeknél a rákos halálozás leggyakoribb okának számítanak. A kutatók az eredmények ismeretében úgy nyilatkoztak, hogy az IGF2BP1 fehérje indíthatja be a rákkeltő folyamatokat, ezért a preklinikai kísérletek során egy olyan molekulát használtak, amely képes volt gátolni az IGF2BP1 aktivitását.

Az IGF2BP1 fehérje az élet kezdeti időszakában van jelen a szervezetben, és a sejtek gyors növekedését, osztódását biztosítja az embrionális fejlődés során. Később azonban jelenléte különböző daganatok kialakulásával hozható összefüggésbe. A mostani tanulmányban a kutatók 100 neuroblasztómában szenvedő gyermek daganatának genetikai jellemzőit elemezték, valamint kiterjedt sejttenyésztési és állatmodell-kísérleteket is végeztek.

"Eredményeinket röviden összefoglalva: az IGF2BP1 hatására egy másik fehérje (MYCN) nagy mennyiségben kezd termelődni. Mindkét fehérje aktiválhat különböző, jelenleg még felderítetlen folyamatokat genetikai szinten, amelyek igen erős rákkeltő hatással bírnak. Ennek következménye egy olyan kontrollálatlan folyamat a sejtben, amely neuroblasztómák kialakulását, túlélését, növekedését és terjedését okozza. A tanulmány most először mutatta ki, hogy az IGF2BP1 önmagában elég ahhoz, hogy ezeket a daganatokat kiváltsa: minden olyan egér modellszervezetben, amelyben az IGF2BP1 termelődését fehérjét indukálták, neuroblasztóma alakult ki.” - nyilatkozta Sven Hagemann, a cikk vezető szerzője.

Óriási szükség lenne célzott terápiák kidolgozására

A jelenlegi klinikai gyakorlatban a kezelések ellenére a neuroblasztómában szenvedő gyermekek több mint felénél relapszus következik be. Ezért óriási az igény új terápiás megközelítésekre. A Hallei Orvostudományi Egyetemen folyó több projekt célja, hogy azonosítsák a rák kialakulásának fő mozgatórugóit, és új, kismolekulás gyógyszerekkel képesek legyenek ezeket befolyásolni.

“A humán gyógyászatban nagyon ígéretes lenne az IGF2BP1 specifikus gátlása, mivel a csecsemőkor után normális esetben ez a fehérje már nem termelődik - kivéve a rákos sejtekben. Kutatócsoportunk épp most sikeresen tesztelt egy ilyen molekulát a Halle-Wittenberg székhelyű Martin Luther Universität Gyógyszerészeti Intézetével szoros együttműködésben. Gyógyszerjelöltünk eddig nem mutatott káros hatást a kezdeti preklinikai vizsgálatok során, és további fejlesztések alapjául szolgálhat. A jövőben a neuroblasztómák célzott kezelésével elkerülhetővé válhat, hogy a betegek a kemoterápia súlyos mellékhatásaival találkozzanak. A klinikai vizsgálatok megkezdése előtt azonban még néhány évre van szükség a tisztázatlan kérdések tisztázásához. Nem világos például, hogy az IGF2BP1 egyáltalán miért marad aktív a csecsemőkort követően, illetve, hogy a gyógyszert hogyan lehet a legjobban eljuttatni oda, ahol a szervezetben szükség van rá.”

A Martin Luther Universität Gyógyszerészeti Intézetének vezetője, Hüttelmaier professzor több mint 20 éve tanulmányozza az IGF2BP1 fehérjét. "Vizsgálatainkat a neuronok tanulmányozásával kezdtük, amíg egyszer bele nem botlottunk abba a felfedezésbe, hogy az IGF2BP1 fehérje különösen elterjedt a rákos megbetegedések esetében. Később klinikai adatok alapján 2015-ben be tudtuk bizonyítani, hogy az IGF2BP1 szerepet játszik a neuroblasztómák kialakulásában. Most pedig sikerült további bizonyítékokat feltárnunk, és most először egy lehetséges terápiás megközelítést is kidolgoztunk. Ha sikerül egy megfelelő molekulát kifejlesztenünk, az nem csak a neuroblasztómák esetében lesz releváns, mivel a vizsgálatok azt mutatják, hogy az IGF2BP1 más daganatokban is kulcsszerepet játszik.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

New therapeutic approach for the treatment of neuroblastoma in young children

IGF2BP1 induces neuroblastoma via a druggable feedforward loop with MYCN promoting 17q oncogene expression

Irodalmi hivatkozás:

Sven Hagemann et al, IGF2BP1 induces neuroblastoma via a druggable feedforward loop with MYCN promoting 17q oncogene expression, Molecular Cancer (2023). DOI: 10.1186/s12943-023-01792-0

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.