hirdetés

Új kenőcs aktinikus keratózisra

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) pozitívan véleményezte az aktinikus keratózis kezelésére szolgáló Klisyri (tirbanibulin mezilát) készítményt.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) május 17-20-i ülésén pozitív véleményt fogalmazott meg az aktinikus keratózis (keratosis actinica) kezelésére szolgáló Klisyri (tirbanibulin mezilát, 10 mg/g, kenőcs) készítményre (kérelmező: Almirall S.A.) A teljes indikáció szerint a készítmény felnőtt betegeknél javallott az arcon vagy fejbőrön megjelenő nem-hiperkeratotikus, nem-hipertróf (Olsen-féle osztályozás: grade 1) aktinikus keratózis kezelésére.

Az Egyesült Államokban az FDA már 2020 decemberében engedélyezte a készítményt azonos márkanéven. A Klisyri jóváhagyásának kérelmezője az Athenex Inc. volt, de a szer forgalmazását az USA területén is szerződéses partnere, az Almirall végzi.

 

A hatóanyagról (tirbanibulin mezilát) és az aktinikus keratózisról

A Klisyri hatóanyaga, a tirbanibulin mezilát (ATC kód: D06BX03) a dermatológiai felhasználású antibiotikumok és kemoterápiás készítmények csoportjába tartozik, egy mitózisgátló, mely közvetlenül a tubulinhoz kötődve a mikrotubulusok roncsolásával megakasztja a sejtciklust, és a proliferáló sejtek apoptotikus sejthalálát idézi elő.

Az aktinikus keratózis (más néven solaris keratosis vagy keratosis actinica) egy érdes felszínű, enyhén hámló elváltozás a bőrön, mely évek alatt összegyűjtött fénykárosodás hatására alakul ki. Leggyakrabban a napnak kitett területeken: az arcon, ajkakon, füleken, kézháton, homlokon, fejtetőn és nyakon észlelhető. Lassan növekszik, évek alatt alakul csak ki, legkorábban fiatal felnőttkorban, időnként magától eltűnik, de ismételt napfény hatására fellángol. Ha egyszerűen lekaparják, vagy leveszik, gyakran visszatér, és mivel nehéz elkülöníteni egy daganatos elváltozástól, illetve egyes vélemények szerint rákelőző állapot, ezért érdemes bőrgyógyásznak megmutatni. Az aktinikus keratózis kialakulásának a valószínűségét csökkenteni lehet fokozott UV-védelemmel, napvédő krémek megfelelő használatával és a napozás minimálisra csökkentésével.

Kezdetben az epidermiszt, a bőr legfelső rétegét érinti. Alaphelyzetben a sejtek kontrollált és szabályos ütemben termelődnek az epidermiszen belül. Az újonnan képződött sejtek az öregebb sejteket a bőrfelszín felé nyomják, ahol életfunkciójukat elveszítik és lehámlanak. Amikor az epidermisz sejtjei UV fény hatására károsodnak, akkor a bőr szöveti struktúrája megváltozik, színbeli és szerkezetbeli változás következik be, ami leggyakrabban a nap és a szolárium UV sugárzásaiból származik. A káros hatások évek alatt folyamatosan összegződnek, ezért minél több időt tölt az ember a napon ill. szoláriumban, annál nagyobb a valószínűsége, hogy bőrdaganat alakuljon ki. Korai stádiumban történő kezelés hatására majdnem az összes aktinikus keratózis eltüntethető, mielőtt daganatos elváltozássá válna. Kezelés nélkül spinocelluláris karcinóma alakulhat ki belőle, mely a bőrdaganatok súlyos formája. Ha korai stádiumban észlelik, ez a daganat általában nem életet fenyegető elváltozás, néhány esetben azonban áttétek alakulhatnak ki.

 

Klinikai vizsgálatok és mellékhatások

Az FDA a Klisyri engedélyét két kettős-vak, placebo-kontrollos, randomizált, párhozamos csoportos, multicentrikus fázis III klinikai vizsgálat (KX01-AK-003 és KX01-AK-004) eredményei alapján adta ki. A vizsgálatokat összesen 702 beteg bevonásával végezték az Egyesült Államok 62 vizsgálóközpontjában. Az elsődleges végpontot (az aktinikus keratózis 100%-os feltisztulását a betegek meghatározott arányában a placebóhoz képest) mindkét vizsgálatban sikerült elérni. A kezelés megkezdését követő 57. napon az egyik vizsgálatban a betegek 44%-ánál (placebo: 5%), a másikban pedig a betegek 54%-ánál (placebo: 13%) következett be teljes tisztulás. A készítmény alkalmazása során leggyakrabban tapasztalt mellékhatások az alábbiak voltak: erythema, duzzanatok, fekélyesedés, bőrpikkelyesedés és -kérgesedés.

 

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által a májusi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított 67 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC - Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Meeting highlights from the Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) 17-20 May 2021

Summary of opinion (EMA) - Klisyri

FDA Approves Klisyri (tirbanibulin) for the Treatment of Actinic Keratosis on the Face or Scalp

Athenex Announces FDA Acceptance for Filing of U.S. NDA for Tirbanibulin Ointment in Actinic Keratosis

Athenex Announces U.S. Launch of Klisyri® and Licensing of Additional Territories for Tirbanibulin

Aktinikus keratózis

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.