hirdetés

Új korszak a HIV-kezelésében

A mexikói HIV-konferencián előadottak szerint a két hatóanyaggal végzett HIV-kezelések is hatásosnak és biztonságosnak bizonyultak.

hirdetés

Korábbi vizsgálatokban a HIV-betegség két gyógyszerkomponens tartalmazó kezelései nem voltak képesek elnyomni a HIV-vírust és gyógyszer-rezisztenciához vezettek.

Az AIDS Society (IAS) 2019 évi HIV-kongresszusán Mexico Cityben elhangzott előadások azonban a HIV-kezelések "új korszakának kezdetéről" (dr. Pedro Cahn, Buenos Aires University Medical School, Argentina) tudósítottak, a kettős kombináció eredményességét és biztonságosságát jelezték.

A GEMINI 1 és 2 vizsgálatok előre eltervezett második analízisei (NCTO2831673 és NCTO2831764) szerint az újonnan kezelésre kerülő betegekben a dolutegravir és lamivudine (Dovato, ViiV Healthcare) 96 hétig adva teljesen elnyomja a vírust, és nem keletkezik egyetlen gyógyszer-rezisztens mutáció sem. A TANGO vizsgálatban (NCTO3446573) szintén igazolták, hogy a dolutegravir és a lamivudine kombináció a tradicionális hármas gyógyszeres kezeléssel egyezően és tartósan hatásos, 48 hétig nincs rezisztencia olyan betegeknél sem, akiknél a hármas kombinációról váltottak a két komponensű kezelésre.

Egy 121 beteg bevonásával végzett fázis 2B vizsgálat kimutatta azt is , hogy a Merck cég kísérletes anyaga, az islatravir doravirine-nel adva 48 héten át ugyanolyan biztonságos és hatásos, mint a három gyógyszert tartalmazó kombináció. Ezek a megfigyelések alátámasztják a SWORD 1 és 2 vizsgálatok eredményeit, melyek szerint a dolutegavir plusz rilpivirine az olyan betegeknél is hatásos, akik a három gyógyszeres kezelésről (dolutegavir + tenofovir (Viread, Gilead Sciences) és emctricitabine (Trovada, Gilead Sciences) váltanak.

Tavaly ugyanezen a kongresszuson dr. Cahn hasonló eredményekről számolt be a GEMINI 1 és 2 vizsgálatok kapcsán: a vizsgálatokba vont 1433 fertőzött beteg 48 hétig kapta az új kombinációt. A betegek kiindulási vírusértékei 1000 és 500.000 kópia/ml közé estek, 85%-uk volt a férfi volt, közülük 65% volt a fehérbőrűek aránya. Egyik betegnél sem lehetett hepatitis B- kofertőzést kimutatni, és egyikük sem volt rezisztens reverz transzkriptázokra vagy proteáz gátlókra, de a betegek 92%-ának 200 sejt/mm³ fölött volt a CD4T sejtszáma. A két-gyógyszeres kombináció gyakorlatilag azonos mértékben szupprimálta a kópia-számot, mint a három gyógyszeres kombináció: az 50 kópia/ml értéket a GEMINI 1-ben 90% vs 93%-ban, a GEMINI 2-ben 93% vs 94%-ban érték el a betegeknél. Egy évvel ezelőtt azonban még nem tudtak a kettős kombináció hatásának tartósságáról nyilatkozni, az idei kongresszuson azonban már igen. Az ismételt analízis szerint rezisztencia nem jelent meg, tehát elmondható, hogy a dolutegravir plusz lamivudin kezelés ugyanolyan hatásos, mint a hármas kezelés: 96 hét után a GEMINI vizsgálatok eredményei szerint a duális kezeléssel 86,0%-ban, a tripla kezeléssel 89,5%-ban volt fenntartható a vírus szuppressziója, és nem keletkezett rezisztencia. A kettős kezelés során 11 betegnél, a hármas kezelés során 7 betegnél nem sikerült vírus-szuppressziót elérni, ezért ezeket a betegeket ki is vonták a vizsgálatokból. A GEMINI vizsgálat többi résztvevőjét további 1 éven keresztül tervezik megfigyelni.

A dr. Van Wyk által előadott 48 hetes fázis 3 TANGO vizsgálatban az emtricitabine és tenofovir alafenamide kombinációt (Descovy, Gilead Sciences) tartalmazó, 3-, vagy 4 komponensű gyógyszeres kezelést kapó vírus-szupprimált betegeket (92%-uk férfi, 79%-uk fehér) váltanak Dovato (dolutegravir/lamivudine) kezelésre. A CD4 szám a Dovato csoportban 682 kópia/mm³, a multidrog csoportban 720 kópia/mm³ volt. 48 hétnél a virális szuppresszió hasonló volt azok között, akik Dovato-ra váltottak és akik a hármas kezelésen maradtak: 93,2 vs 93,0%. Egyik kombináció esetén sem alakult ki rezisztencia. Az egyetlen személy, aki hatástalanság miatt visszavonta a beleegyezést, a multidrug csoportba tartozott.

Dr. Tony Mills (HIV specialista Los Angeles) izgalmasnak nevezte az előadásokat. Megjegyezte, hogy a Dovato szedőknél kedvezőbbek maradnak a vesefunkciók, mint azoknál, akik tenofovir-alafenamid kezelést kapnak. Dr. Cahn kijelentette, hogy nem akarják túlértékelni az eredményeket, de nem volt szignifikáns különbség a mellékhatásokban. Ezek a különbségek esetleg a hosszú idejű megfigyelések során jelentkeznek majd.

A vizsgálatokat éles kritika érte a viszonylag homogén betegcsoportok miatt, amit a szerzők azzal magyaráztak, hogy a vizsgálatok helyén ilyen volt a betegpopuláció.

A GEMINI és a TANGO vizsgálatok, valamint a Meck-féle islatravir plusz doravirin fázis 2B vizsgálat, az injekciós cabotegravir plusz rilpirivine vizsgálatok tovább bővítik a HIV kezelésének lehetőségeit.

Források:

1. Medscape Medical News

2. International AIDS Society (IAS) 2019 Conference on HIV Science, Mexico City, July 21-24, 2019: Abstracts WEAB0404LB and WEAB0403LB. Presented July 23, 2019.

 

 

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.