hirdetés

Új lehetőségek a méhnyakrák szűrésében

A humán papilloma vírus (HPV) fertőzés méhnyakrákot okozó szerepével kapcsolatos növekvő számú bizonyíték fontos a megelőzés és a korai felderítés szempontjából. Ugyanakkor a kutatásokon alapuló új diagnosztikai módszerek és kezelési útmutatók figyelembevételével hatékonyabban osztályozhatjuk és kezelhetjük súlyosságuk szerint a daganatos betegségeket. A szerzők ismertetik a Bethesda System 2001-ben felújított változatát, valamint a kóros Pap-kenet esetén alkalmazandó új, bizonyítékokon alapuló kezelési protokollokat.

A Pap-kenet módszerét (azaz a méhnyakról származó lehámlott sejtek rosszindulatú elváltozás vagy praecancerosis felismerése céljából történő mikroszkópos vizsgálatát) Papanicolaou és Trout dolgozta ki 1943-ban. A módszer bevezetése és széles körű elterjedése óta az Egyesült Államokban a méhnyakrák okozta halálozás csaknem 75%-kal csökkent.

A szűrés mellett szóló érvek

A cervix citológiai szűrővizsgálatának elsődleges célja azoknak a nőknek a kiszűrése, akiken további kolposzkópiás vizsgálatot kell végezni a valódi praecancerosis felismerésére. A méhnyakrák kialakulása rendszerint hoszszú időt vesz igénybe, s így bőséges lehetőség nyílik arra, hogy a folyamatba még a praecancerosus stádiumban beavatkozzunk. A kisfokú dysplasia általában 9 év alatt alakul át súlyos dysplasiává, s a súlyos dysplasiából 3 hónap–2 év alatt fejlődik ki rosszindulatú daganat.1 A cervicalis dysplasiával kapcsolatos, nemrég publikált vizsgálatok kimutatták, hogy a kisfokú dysplasia nem mindig alakul át rosszindulatú daganattá, sőt, az 1-2 éves követési időszak alatt2 az 1. stádiumban levő cervicalis intraepithelialis neoplasmák (CIN 1) akár 70%-a is spontán meggyógyult.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Carol Ball, MD - Joan E. Madden, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.