Új történelmi korszak a lipidcsökkentésben:a dualizmus kora
Mit tudunk ma? A vérben keringő koleszterin szintje a máj által termelt és a táplálékkal kívülről bevitt koleszterin együttes mennyiségétől függ. A máj naponta mintegy 800–900 mg koleszterint szintetizál. Az emberi szervezet a felesleges koleszterintől csak az epén keresztül tud megszabadulni, az így ki nem ürülő, „haszontalan” koleszterin csak az érfali plakkok számát és nagyságát növelheti. Az epével kiválasztott koleszterin mennyisége napi 1000 mg körül van. A táplálékkal mintegy 300–700 mg koleszterin kerül a tápcsatornába, persze az étkezési szokásoktól függően.
Összességében tehát az enterocytákon át akár napi 1300–1700 mg koleszterin is felszívódhatna (enterohepatikus endogén + külső). A valóságban a tápcsatornába kerülő koleszterin átlagosan 50%-a (30–80%) szívódik fel a bélhámsejteken keresztül. A felszívódás mértékét több tényező is befolyásolhatja. Már hosszabb ideje tudjuk, hogy az apolipoprotein E polimorfizmusa által meghatározott három fenotípus (E2, E3, E4) jelentősen módosíthatja a koleszterin felszívódását. Az elmúlt évek kutatásainak eredményeként megismertük a koleszterinfelszívódás legfontosabb fehérjéjét, a Niemann–Pick C1 Like 1 (NPC1L1) fehérjét, amely a koleszterinfelvétel fő szabályozójának bizonyult.
A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!