hirdetés

Újfajta carotis stentek

Az új, hálóval borított stentek mérföldkövet jelenthetnek a carotis-stenosis megoldásában.

hirdetés

Új vizsgálatok szerint a különféle innovatív, hálóval burkolt carotis stentek ígéretes eredményekkel járnak, mert használatukkal kevesebb a korai stroke, mint a régebbi, konvencionális stentekkel.

Két tanulmány is jelent meg online a JACC: Cardiovascular Interventions c. lapban 2018. december 10.-én. Az egyik a SCAFFOLD nevű előzetes, egykarú klinikai vizsgálat, melyben a GORE Carotid Stent-et tanulmányozták, a másik pedig a Roadsaver és CGuard stenteket összehasonlító 4 meta-analízis értékelése volt. Mindkét tanulmányban csak 1,1% - 1,3%-ban láttak a műtét utáni 30 napban stroke-ot

A SCAFFOLD amerikai vizsgálat keretében először alkalmazták az új Gore nevű, hálóval borított stentet, melynek  nitinol (nikkel-titán) vázát mikroháló veszi körül heparin borítással. A betegek 94,6%-ánál embóliavédelmet is (disztális szűrő) alkalmaztak. Tüneteket okozó carotis stenosist 15%-ban észleltek, jelentős komorbiditás mellett. A betegek 43%-ánál anatómiailag magas kockázat állt fenn. A válogatás nélküli összes (312) beteg közül ketten haltak meg (0,6%), kilencen szenvedtek stroke-ot (2,9%) és négyen szívinfarktust (1,3%). Ha a protokollnak megfelelő (elsősorban az anatómiai rendellenességgel nem rendelkező) 265 válogatott beteg sorsát elemezték, azt tapasztalták, hogy a beavatkozás utáni 30 napon belüli halál, stroke, vagy szívinfarktus aránya 3,0% a halál és stroke előfordulása 1,5% a stroke-é 1,1% volt. A hálóborítás miatt kevesebb volt az embólia miatti stroke (mind a beavatkozás napján következett be) és volt egy vérzéses stroke a hatodik napon, valószínűleg a hiperperfúzió miatt. Az összes kezelt és a protokollnak megfelelő betegek stroke-arányának (2,9 illetve 1,1%) Különbsége is rámutat arra, milyen fontos a carotis stent beültetést megelőző betegszelekció.

Az ugyanebben a témában megjelent másik közlemény négy klinikai vizsgálat meta-analízisét tartalmazza: két vizsgálatban a kétrétegű, hálóval fedett Roadsaver (Terumo Corp. Tokyo) stentet, másik két vizsgálatban a kétrétegű, hálóval fedett CGuard (InspireMD, Boston) stentet használták, összességében 556 betegen. A betegek jellemzői hasonlóak voltak a SCAFFOLD-ban résztvevőkéhez, de kissé magasabb volt a tüneteket okozó stenosisok aránya (17,3%), és valamivel kevesebb esetben használtak embóliavédelmi eszközt (92,4%). Az összesített stroke- vagy halálozási arány 1,4% volt. Hat esetben a beavatkozás környékén következett be enyhe stroke (1,08%). A 30 napos követés alatt mindössze egy szívinfarktusos haláleset (0,17%) és további egy enyhe stroke (0,17%) fordult elő. A 30. napon összesített halálozás 0,17%, a 30 napos összes stroke 1,25% volt.

A tanulmányokhoz írt szerkesztőségi közleményben Dr. Harald Mudra (Städtisches Klinikum, München) megjegyezte, hogy a stroke-arányokat nehéz megítélni, mivel a vizsgálatokban lényegesen eltérő betegek vettek részt, de a 30 napon belüli 1% körüli stroke-arány kedvező. Legalább olyan alacsony, vagy még alacsonyabb, mint a CREST és ACT1 vizsgálatban, melyekben viszont a beválasztott betegek jóval kisebb kockázatúak voltak. Bár a közölt vizsgálatok betegszáma nem túl nagy és a megfigyelési idő sem túl hosszú, az eredmények mégis igen biztatóak. A carotisok stentelése és az endarterektómia összehasonlításakor a 30. napon kb. azonos kimenetel várható a halálozás, a stroke és a szívinfarktus tekintetében, de a stentbehelyezés körül a kicsi stroke-ok gyakoribbak, amiket a stenten belülre hatoló plakkokról leváló törmelékek okoznak. A szorosabban záró stentek biztonságosabban fedik a plakkokat, és kevesebb a stroke-veszély, viszont ezek a stentek kevésbé hajlékonyak, alkalmazásuk ezért nehézkes. A dupla rétegű, hálóval borított stentek jelentik a megoldást, mert jól fednek, hajlékonyak és nagyon biztonságosak. Eddig még nem igazolódott, hogy a hálóval borított stenteknél több volna a trombózis, de figyelni kell arra, hogy használatuk során esetleg több restenosis jelenik meg. A kisebb pórusméreteknek köszönhetően az igen kockázatos, instabil plakkok kezelésére is alkalmazhatóak, bővítve ezzel a carotis stent behelyezésének indikációs körét.” 

 

Forrás: 

1. Medscape Medical News > Neurology News

2. JACC: Cardiovascular Interventions

3. JACC: Cardiovascular Interventions 

4. JACC: Cardiovascular Interventions

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.