hirdetés

Vélemények a műtőben töltött idő korlátozásáról

A Medscape által végzett közvéleménykutatás eredménye szerint a műtőben (OR) dolgozó orvosoknak és nővéreknek jelentősen eltérő a véleménye arról, hogy mikor kellene abbahagyni a munkát. 

hirdetés

A kutatást kiváltó első kérdést 2018. július 18.-án tették fel, melyben arra keresték a választ, hogy vajon a munkaidő lerövidítésével, illetve az alkohol- és drogfogyasztás miatt csökkennének-e a hibák, a tévedések?  A közvéleménykutatásra 3062 válasz érkezett: 2439 orvos és 623 nővér-, ill. szakdolgozó felelt a kérdésekre. z orvosok 57%-a, a nővérek és a legképzettebb szaknővérek 87%-a válaszolt igennel. Mindössze az orvosok 10%-a és a nővérek 9%-a nem volt biztos a válaszban.

A közvéleménykutatást Prof. Dr. Dijk (Academic Medical Center, Amsterdam) 2018. nyarán a Journal of the International Society of Arthroscopy, Knee Injury and Orthopedic Sports Medicine-ben megjelent és az otszonline-on is ismertetett (A sebészek kimerülésének veszélye) szerkesztőségi cikke indította el, ami már címében is feltette a kérdést: csak mi sebészek érezzük ezt túl soknak? A rövid tanulmány lényegében helyesli a műtéti munka korlátozását, hiszen a sebészek körében a kiégés előfordulási gyakorisága meghaladja az 50%-ot, az általános népességnél 15%-kal  gyakrabban válnak, nagyobb arányban alkoholizálnak (az átlagnépességnél 10%-kal több közöttük a nagyivó), többször kísérelnek meg öngyilkosságot, és munkájukat egészségtelenebbnek tartják egyéb munkáknál.

Nyugat-Európában és az USA-ban a műhiba-perektől való félelem is jelentősen befolyásolja a problémákat, Amerikában az orvosok 42%-ának már volt dolga ezzel.

Van, aki úgy vélekedik, kétségtelenül csökkentené a hibákat, ha a munkaidőt korlátoznák és rendszeresen ellenőriznék, hogy a műtőben dolgozók nem fogyasztottak-e alkoholt vagy drogot, de kérdés, hogy milyen hosszú legyen a munkaidő, és milyen gyakori legyen az ellenőrzés és miképp történjen? A kutatásban a nővérek 82%-a és az orvosok 62%-a volt azon a véleményen, hogy az alkalmasságot, továbbá az alkohol- és drogfogyasztást rutinszerűen ellenőrizni kellene.

Arra a kérdésre, hogy a veszélyes tévedések csökkentése céljából korlátozni kellene-e a munkaidőt, a következő válaszokat kapták: az aneszteziológusok 75%-a, a belgyógyászok 65%-a, az ortopéd sebészek 54%-a, az általános sebészek 58%-a válaszolt igennel, és 16%-ban, 27%-ban, 37%-ban és 33%-ban válaszoltak nemmel ugyanebben a sorrendben. Arra a kérdésre, hogy a  műtőkben az orvosok mellett dolgozó nővérek, műtősnők, aneszteziológus nővérek munkaidejét kell-e csökkenteni, az k aneszteziológusok 74%-a, belgyógyászok 69%-a, ortopéd sebészek 58%-a, azmáltalános sebészek 63%-a igennel, 17%-ban, 24%-ban, 33%-ban és 28%-ban nemmel válaszoltak.

A közvéleménykutatásra válaszoló egyik sebész a következőket fűzte a témához: nemet mond a munkaórák korlátozására, de az alkalmatlanság monitorozását helyesnek tartaná. Mindössze kétszer került olyan helyzetbe, hogy teljesítőképessége végéhez ért, amit fel is ismert: az egyik esetben be tudta fejezni a sürgősségi műtétet, a másik esetben továbbküldte a beteget.

Egyes válaszolók szerint a viták a pénz körül forognak.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.