hirdetés

Vészesen növekszik az amerikai kövér felnőttek aránya

Az amerikai felnőttek híznak: közel 40%-uk kórosan elhízott, örvendetes viszont, hogy a fiatalok átlagos testtömege az utóbbi években nem változott. 

hirdetés

Az amerikai felnőttek között egyre emelkedik az obezek aránya: a 10 évvel ezelőtti 32,2%-ról jelenleg már 37,7%-ra emelkedett, jelentette 2015. novemberi beszámolójában a Centers for Disease Control and Prevention (CDC). A tanulmány vezető szerzője, Dr. Cynthia L. Odgen (CDC1s National Center for Health Statistics) elmondta, hogy amíg közel egy évtizedig a férfiak és a nők aránya gyakorlatilag megegyezett, mostanra viszont a nők között magasabb a kórosan elhízottak aránya a férfiakhoz képest (38,3% vs 34,3%). A legújabb adatok szerint a gyermekek és a tinédzserek elhízási és obezitási arányaiban nincs a nemek között különbség, és örvendetes, hogy a 2 -19 éves korúak átlagos testsúlya nem az utóbbi években, ugyanakkor az iskoláskor előtt már a gyermekek 9%-a, 6 és 11 éves kor között a 17%-a, tinédzser korban pedig már a serdülők 20%-a obez.

A felnőttekről szóló adatok viszont azért nagyon aggasztóak, mert „azt hittük, hogy a kérdés már tetőzött” – válaszolta a Medscape Medical News kérdésére Dr. Bartolome Burguera (a Cleveland Clinic in Ohio endokrinológusa).

A National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) egy nagy felmérés adatainak ismételt értékelése után 2015 nyarán megállapította, hogy az Egyesült Államokban több az obez ember, mint a túlsúlyos (Harrison). A szerzők számításai szerint. a 25 névnél idősebb amerikaiak között 67,6 millió személy számít obeznek (31 847 198 férfi és 35 792 733 nő) és „csak” 65,2 millió személy számít (36 325 297 férfi és 28 894 630 nő) túlsúlyosnak (Yang). Az egész népesség mintegy háromnegyede vagy túlsúlyos, vagy obez, ami megengedhetetlen és ezért olyan környezetet kellene teremteni, amelyben az emberek egészséges életvitelt követhetnének.

Érdekes módon ugyanezen nagy adatbázis értékelésénél Odgen Doktornő még 2014-ben egy JAMA-ban megjelent közleményében azt a véleményt vallotta, hogy az USA-ban az obezitás aránya „az utóbbi években stabilizálódott” (Odgen).

Dr. Odgen mostani közleményében kijelentette, hogy a saját kezűleg kitöltött kérdőíveket nem tartja alkalmasnak feldolgozásra, mert az emberek testmagasságukat rendszerint túl-, testsúlyukat pedig alábecsülik, ezért a konkrét méréseken alapuló NHANES vizsgálat adatait kell elfogadnunk. Obeznek nevezzük egyébként a 30 BMI-s (kg/testfelület m²-es) vagy afölötti személyeket. 2011 és 2014 között a felnőttek körében az obezitás aránya legkisebb az ázsiai származású felnőtteknél (11,7%), őket a nem spanyol fehérek követték 34,5%-kal, majd a spanyolajkúak következtek 42,5%-kal, és a sort a nem-spanyol feketék zárták 48,1%-kal. Leginkább a nem-hispán fekete nők körében volt igen elterjedt az obesitas, itt a 10 évvel ezelőtti 53%-ról 56,9%-ra emelkedett az obesek aránya.

Dr. Bruguera véleménye szerint különösen érdekesek az egyes kisebbségeket érintő problémák: itt nemcsak gazdasági kérdésekről van szó, a táplálkozás, a testmozgás,  a testedzés hiánya, az alvás minősége, és számos egyéb tényező befolyásolja a testsúlyt.  A spanyol és fekete nők párjuknál is elhízottabbak: az afro-amerikai nőknél 56,9%-a, míg az afro-amerikai férfiak 37,5%-a kórosan elhízott. Ugyanez az arány a sapnyol nőknél és férfiaknál 45,7% vs 39%, míg nem spanyol fehéreknél a nők 35,5%-ka és a férfiak 33,6%-a számít obeznek.

Ami az életkorokat illeti, a 40-59 éves férfiaknál gyakoribb az obezitás (38,3%), mint a 20-39 év közöttieknél (30,3%), a 40-59 éves nőknél 42,1%, míg a fiatal, 20-39 éves nőknél csak 34,4%.

Egyre távolabb kerülünk a CDC Healthy People 2020 elképzelésétől, az obezitás arányának 30,5%-ra csökkentésétől. Alapvetően fontos fiatal korban az egészséges táplálkozás és az aktivitás, mely miatt a táplálkozásnak és a napi iskolai testgyakorlatoknak elsőbbséget kell élvezniük. „A gyermekek testsúlya igen gyorsan nő. És tudjuk, hogy a nehezebb gyermekekből leginkább nehéz felnőttek lesznek”- vonta le a tanulságot dr. Bruguera.     

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. Medscape Medical News

3. JAMA Internal Medicine

4. JAMA 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.