hirdetés

Az elhízás növeli az agytumor kockázatát

Neurology című lapban most megjelent tanulmány szerint a túlsúly és az elhízás hozzájárulhat bizonyos típusú agytumorok kialakulásához.

hirdetés

A rosszindulatú agydaganatok oka az esetek többségében ismeretlen. Az American Academy of Neurology (AAN) álláspontja szerint az agyat ért korábbi sugárexpozíció „a legvalószínűbb kockázati tényező primer agytumorok kialakulására”. A több mint 120 féle különböző daganattípus eredete azonban jobbára továbbra sem tisztázott.

A Regensburgi Egyetemen Gundula Behrens által vezetett, most nyilvánosságra hozott vizsgálat most az agytumorok két leggyakoribb felnőttkori formájára, a meningeómára és a gliómára összpontosított. A gliómák körülbelül az összes agytumoros eset 33 százalékát teszi ki. A gliómákat intrinszik agytumoroknak is nevezik, mivel az agyállományon belül helyezkednek el, és sejtjeik gyakran keverednek az ép agyszövettel.

A meningeómák aránya 30 százalék körül van az agydaganatok között. Ezek a tumortípusok az esetek 85 százalékában benignusak, lassan növekszenek, veszélyük azonban abban rejlik, hogy növekedve megzavarhatják az agy normális működését. Az esetek kisebb hányadában a daganatok malignusak lehetnek, gyorsabban növekszenek, és áttétet adhatnak az agyba és a tüdőbe. A meningeóma előfordulási aránya 5−8/100 000, 5 éves túlélési aránya 63 százalék. Az Egyesült Államokban 550 ezerre tehető a malignus agytumorban szenvedő betegek száma.

Behrens 18 vizsgálat metaanalízisét végezte el, melyben a testtömegindex (BMI), a fizikai aktivitás és az agytumorok előfordulása közötti összefüggéseket elemezte 2982 meningeóma és 3057 glióma eset kapcsán. Azt találta, hogy a túlsúlyos emberek körében (BMI: 25−29,9) 21 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki meningeóma, elhízott személyeknél (BMI ≥30) pedig a kockázat 54 százalékkal emelkedik, szemben a normális testsúlyúakkal (BMI <24,9). Ezen túlmenően úgy tűnik, hogy a magas szintű fizikai aktivitás némi korrelációt mutat a meningeóma csökkent kockázatával: a fizikailag legaktívabb alcsoportban a meningeóma kockázata 27 százalékkal kisebb, mint a legkevésbé aktív csoportban. Behrens szerint e megállapítás jelentőségét az adja, hogy eddig igen keveset tudtunk a meningeóma kockázati tényezőiről, és ezek többsége is olyan volt, melyre az adott személynek semmilyen ráhatása nincs.

„Az obezitás nagy prevalenciájának, illetve e tumor kedvezőtlen prognózisának ismeretében e megfigyelés nagy jelentőséggel bírhat a meningeóma kockázatát csökkentő stratégiák kidolgozásakor” – mondja. Ugyanakkor nem találtak összefüggést a túlsúlyosság és a glióma előfordulása között, mely daganattípus körülbelül ugyanolyan arányban fordul elő, mint a meningeóma, a prognózisa azonban rosszabb.

Behrens utal arra, hogy többféle biológiai folyamat lehetősége is felmerül a túlsúly és a meningeóma fokozott kockázata közötti kapcsolat hátterében. Például túlsúlyosság esetén nagyobb mennyiségben termelődik ösztrogén, mely igazoltan elősegíti a meningeóma növekedését. Túlsúlyos személyeknél magasabb az inzulinszint is, mely ugyancsak serkentőleg hathat a meningeóma növekedésére. A vizsgálat vezetője rámutat, hogy bár az elemzés a testsúly és a fizikai inaktivitás korrelációját jelezte a meningeóma előfordulásával, ez azonban nem feltétlenül ok-okozati kapcsolat. Előfordulhat, hogy a meningeómában szenvedő betegek kevesebbet mozognak már az előtt, hogy betegségükre fény derül.

Behrens mostani eredményei megerősítik annak a 2008-ban nyilvánosságra hozott tanulmánynak a megállapításait, amely a British Journal of Cancer hasábjain azzal a következtetéssel zárult, hogy „a glióma vagy meningeóma incidenciája a BMI és a testsúly növekedésével párhuzamosan emelkedik”.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.