hirdetés

Mobiltelefon és agydaganat?

Bár továbbra sincs igazolt bizonyíték a mobilozás és az agydaganatok összefüggésére, egy svéd vizsgálat állítása szerint a hosszú mobil telefonálások növelik az agydaganatok kockázatát. 

hirdetés

A közvéleményben többször elterjedt, hogy a mobiltelefonok, ill. a drótnélküli telefonok (a rádiófrekvenciás elektromágneses mezők = RF-EMF /30 kHz-300 GHz/) használata fokozza az agydaganatok gyakoriságát. Ezt több klinikai vizsgálat cáfolta pl. az INTERPHONE vizsgálatban 13 ország 2 708 gliomás és 2 409 meningeomás betege esetén nem igazolódott a daganatok gyakorisága és a mobiltelefon használata közötti összefüggés. Egy másik, igen nagy epidemiológiai vizsgálatban (Million Women Study) sem lehetett igazolni, hogy a mobil-használat fokozta volna középkorú brit nőkön a gliomák, meningeomák, vagy éppenséggel a nem központi idegrendszeri daganatok kockázatát.

A svéd örebro-i Egyetemi Kórház onkológiai osztályának szerzői az 1997 és 2003 között, valamint a 2007 és 2009 között végzett malignus agydaganatos eset kontrollos vizsgálatok összesített adatait értékelték. A malignus agydaganat diagnózisának időpontjában a betegek az első vizsgálatban 20 és 80, a második vizsgálatban 18 és 75 év között voltak. A kutatók természetesen kizárólag a szövettanilag igazolt daganatos betegeket értékelték. A daganatos betegekkel való összehasonlítás érdekében életkorban és nemben azonos személyeket választottak kontrollként. A mobiltelefonokkal, illetve drótnélküli telefonokkal való expozíciót kérdőívek segítségével mérték fel.

Az analízisben összesen 1 498 agydaganatos beteg és 3 530 kontroll egyén vett részt. A daganatos betegek 92%-a gliomás volt, ezek fele a legmalignusabb variánsban, a grade IV astrocytomában (glioblastoma multiforme) szenvedett. Az adatok feldolgozása során igazolódott, hogy az egy évnél tovább mobilt, vagy drótnélküli telefont használók körében 1,3-al (95%CI 1,1-1,6), illetve 1,4-el (95%CI 1,1-1,7) emelkedett a gliomák kockázata. Az odds arányok a használat éveinek számával fokozatosan nőttek, a legnagyobb kockázat a mobilt már 25 évnél régebben használóknál jelentkezett (OR: 3,0, 95%CI 1,7-5,2).

A glioma keletkezésének kockázata nagyobb volt azon az oldalon, amelyiken a vizsgált személy a telefont hallgatni szokta. Ráadásul magasabb volt a kockázat azoknál a személyeknél, akik már 20 éves koruk előtt mobilt (OR: 1,8), vagy drótnélküli telefont használtak (OR 2,3), bár az ilyen esetszám igen kicsi volt.

Dr. Hardell (Department of Oncology, University Hospital, Örebro) szerint a gyermekek és serdülők koponyacsontja még vékony, a fej egyébként is kisebb, ezért ez a korosztály sérülékenyebb. A legmodernebb harmadik generációs mobilok ráadásul szélessávú mikrohullámú jeleket használnak, így elméletileg nagyobb biológiai hatást fejtenek ki. Dr. Hardell szerint az eredmények miatt sürgősen újra kell értékelni a carcinogén tényezőknek az Agency on Research on Cancer (IARC) által megadott osztályozását.

Egy másik központi idegrendszeri daganat, az acusticus neuroma kockázata két nagy vizsgálat szerint összefügg, két vizsgálat szerint viszont nem függ össze a tartós mobil-használattal, tehát a végeredmény egyáltalán nem meggyőző De Vocht F. The case of acoustic neuroma: comment on: mobile phone use and risk of brain neoplasms and other cancers. Int J Epidemiol. Published online September 27, 2013. doi:10.1093/ije/dyt185.

A Hardell-cikkhez fűzött hozzászólásában Dr. Lunsford (University of Pittsburgh, Pennsylvania) megállapította, hogy sok tényezőt nem ellenőriztek s szerzők, pl. a beteg családi anamnézisét, illetve az őt ért esetleges ionizáló sugárzásokat. A vizsgálat nem részletezi a tumorok oldaliságát sem. Dr. Lunsford szerint úgy a glia sejtek, mint a Schwann sejtek későn reagálnak, és onkogenezisükben a mobilok szerepe még nem igazolódott. Ha az elektromágneses mezők valóban daganatokat indukálnak. Azt is megjegyzi, hogy a szerzők egy alapvető közleményre nem is hivatkoztak (Lancet Oncol 2011;12:624-626), mert az valószínűleg nem fedte elképzeléseiket. A problémát azonban nem szabad félresöpörni, és további vizsgálatokban kell foglalkozni a mobiltelefonálás élettani hatásaival.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.