hirdetés

Virtuális boncolás: post mortem képalkotó vizsgálatok

A háromdimenziós, nagy felbontású technikákat felvonultató képalkotó diagnosztika évek óta keresi a helyét a bonctermekben. A közelmúltban két vizsgálatban is összehasonlították a komputertomográfiás, illetve mágnesesrezonanciás halottvizsgálat értékét, megbízhatóságát a hagyományos autopsziáéval.

hirdetés

A kórboncolás a természettudományos orvoslás alapja. Kopper László patológus professzor szavaival: „Az egyik, és sokáig szinte egyetlen módszer … a kórok »boncolgatására« a mai patológiának az a területe, amit autopsiának, sectiónak vagy (kór)boncolásnak nevezünk. E tevékenység egészen a mikroszkóp alkalmazásáig a betegségekkel kapcsolatos tudásunk legfontosabb forrása volt…, és jelentősége még ma is tetten érhető.” Ugyanakkor sokan idegenkednek a boncolástól mint invazív beavatkozástól, és ha lehetőségük van hozzátartozójuk kórboncolásának megakadályozására, pszichés vagy vallási okokra hivatkozva élnek is vele. Részben emiatt – az Országos Patológiai Intézet összeállítása szerint – Magyarországon 1999 és 2003 között minden évben az elhunytaknak kevesebb mint a felét (2003-ban pl. a 44%-át) boncolták fel.

A CT-t és MRI-t képalkotókkal vezérelt biopsziával, angiográfiával, speciális adatbázissal és felhasználói szoftverrel kombináló virtuális autopsziás módszerek további előnye a törvényszéki orvostani célokra szánt „VIRTOPSY” fejlesztésén dolgozó svájci radiológusok szerint, hogy a gyorsaságuk miatt akár olcsóbbak is lehetnek a hagyományos boncolásnál, és hogy könnyen tárolható, dokumentálható, archiválható, továbbküldhető háromdimenziós felvételeket szolgáltatnak. Vajon ellensúlyozhatják-e ezek az előnyök azt a hátrányt, hogy a post mortem képalkotó vizsgálatok a sokszor hasonló módszereken alapuló klinikai leletek ellenőrzésére elvben kevésbé alkalmasak?

A Lancet 2012. január 14-ei száma Ian Roberts és mtsai cikkét közölte „A post mortem képalkotás mint a boncolás alternatívája a felnőttkori halálokok diagnózisában: validációs vizsgálat” címmel. A brit munkacsoport manchesteri és oxfordi kórházakban 182 halottat vizsgált teljestest-CT-vel és -MRI-vel, valamint hagyományos boncolással. A CT- és MRI-felvételeket egymástól függetlenül értékelte két-két radiológus, akik a boncolás eredményét nem ismerhették. A négy radiológus együttesen is értékelte a CT- és MRI-felvételeket, minden esetben megjelölve azt, hogy megbízhatónak tartják-e a radiológiai diagnózist és indokoltnak tartanák-e a boncolást. A boncolástól a CT az esetek 32%-ában, az MRI az esetek 43%-ában, a végső radiológiai diagnózis az esetek 30%-ában mutatott jelentős halálokbeli eltérést. A CT alapján 62 esetben (34%), az MRI alapján 76 esetben (42%), a két képalkotó vizsgálat együttes értékelése alapján 88 esetben (48%) tartották mellőzhetőnek a boncolást. Csak az utóbbi eseteket tekintve a CT-diagnózis 16%-ban, az MRI-diagnózis 21%-ban, a kombinált radiológiai diagnózis 16%-ban tért el a halálokban a boncolás eredményétől. A legtöbb hibás radiológiai diagnózis az isémiás szívbetegséggel (n=27), a tüdőembóliával (n=11), a pneumóniával (n=13) és az intraabdominális léziókkal (n=16) kapcsolatban született. A szerzők úgy vélik, a halál okának megállapításában a CT megbízhatóbb az MRI-nél, és a radiológiai diagnózis a legtöbb orvosi és törvényszéki célra elég megbízható akkor, ha a lelet értékelésekor nem merülnek fel kétségek. A hirtelen halál okát illetően azonban túl sok a téves radiológiai lelet. Amíg ezt a hibát nem sikerül kiküszöbölni, addig a boncolás képalkotó eljárással való helyettesítése szisztematikusan torzíthatná a halálozási statisztikákat.

Dominic Wichmann és mtsai az Annals of Internal Medicine 2012. január 17-ei számában publikálták prospektív kohorszvizsgálatuk eredményeit „A virtuális autopszia mint az intenzív osztályon elhunyt betegek hagyományos boncolásának alternatívája” címmel. A boncolási eredményeket multidetektoros CT leletekkel vetették össze. A Hamburg-Eppendorfi Egyetem klinikáinak kilenc intenzív osztályán elhunyt 285 beteg közül 47 főt virtuális és hagyományos autopsziának, 115 főt csak virtuális autopsziának vetettek alá. A betegek halála előtt felállított 196 klinikai diagnózis közül a CT 173-at (88%), a boncolás 183-at (93%) azonosított. A két módszer valamelyikével 14 új major (a beteg gondozása szempontjából lényeges) diagnózist és 88 új minor (a beteg gondozása szempontjából mellékes) diagnózist állítottak fel. A CT-vel leggyakrabban elvétett diagnózisok a kardiovaszkuláris események (72-ből 9) és a rák (30-ból 12) voltak, a hagyományos boncolások során viszont 13 traumás csonttörést és 2 pneumothoraxot nem ismertek fel. A nem boncolt, csak CT-vel vizsgált 115 elhunytnál 11 új major diagnózist találtak. A cikkben ismertetett előzetes eredmények azt valószínűsítik, hogy a multidetektoros CT jól használható a hagyományosan boncolással megállapított diagnózisok azonosításában, s hogy ez a következtetés – legalábbis részben – érvényes a kórbonctan oktatási aspektusára, az ante mortem klinikai diagnózisok megerősítésére is.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.