hirdetés

Zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontossága terhességi cukorbetegségben

Terhességi cukorbetegségben klinikailag releváns mértékben csökkenti a posztprandiális vércukorszintet a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend.

hirdetés

A Nutrients Journal folyóiratban augusztus 15-én jelent meg a University of Nevada kutatóinak cikke, amelyben egy randomizált kontrollos vizsgálatban a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának hatását értékelték terhességi cukorbetegségben (GDM; gesztációs diabetes mellitus). A GDM általában a terhesség második vagy harmadik trimeszterében kezdődik, és az Egyesült Államokban a terhességek akár 10%-át, Németországban egy 2012-ben végzett felmérés szerint 4,3%-át érintette – de a németeknél is egyre gyakoribbá válik, az utóbbi 15 évben például aránya megduplázódott. Következményei a hiperglikémia által kiváltott rendellenes anyagcsere-útvonalaknak köszönhetőek, ezek közé tartozik az anyai magas vérnyomás és a preeklampszia, sok esetben a magzat növekedésének korlátozásával. Az anya inzulinrezisztenciája a magzat hasnyálmirigyének fejlődését és működését is befolyásolhatja, ami újszülöttkori hipoglikémiát okozhat. Rosszul kontrollált GDM esetén makroszómia, azaz nagyméretű csecsemők fordulhatnak elő, ami a születési komplikációk, például a vállelakadás vagy a császármetszés fokozott kockázatával jár. Hosszú távú szövődmények is ismertek, mint például a felnőttkori 2-es típusú diabetes. Ezért a jó glükózkontroll alapvető fontosságú GDM esetén. A vércukorszint szabályozására irányuló legtöbb intervenció középpontjában az inzulin és a metformin adagolása áll, az életmódbeli tanácsadás pedig az étrend módosításán és a fizikai aktivitáson alapul. Ezek növelik az inzulinérzékenységet, ezáltal javítják a perifériás szövetek, különösen a vázizomzat glükózfelvételét a testmozgást követően.

Az életmód-tanácsadás kiterjed a szigorú diétás étrend alkalmazására, általában olcsóbb és könnyebb, mellékhatások nélküli változtatásokat jelent, ráadásul a hosszú távú egészség megőrzése érdekében ezek határozatlan ideig folytathatók. Korábbi kutatások összefüggést mutattak ki a szénhidrátbevitelt csökkentő és a növényi fehérjefogyasztást növelő étrendi változtatások és a GDM kockázatának mérséklődése között. A friss gyümölcsök fogyasztása szintén összefüggésbe hozható a GDM kockázatának csökkenésével. Az egész bogyós gyümölcsök és a nyers zöldségek fogyasztása nem várandós cukorbetegeknél egyértelműen jobb glikémiás kontrollt eredményez. Ez a nagy mennyiségű növényi polifenol jelenlétére vezethető vissza, amelyek pozitívan befolyásolják az inzulin által közvetített anyagcsere-utakat, fokozva a glükózfelvételt és csökkentve a hiperglikémia súlyosságát.

A University of Nevada kutatói feltételezték, hogy ez a hatás a GDM-ben szenvedő várandós nőknél is jelentkezik majd, a kérdés inkább az volt, hogy milyen mértékben. A jelenlegi vizsgálat ezért egy randomizált, kontrollos vizsgálat (RCT) formájában történt, amely egyrészt testmozgáson, másrészt bogyós gyümölcsök és leveles zöldségek étrendbe történő beiktatásán alapult GDM-ben szenvedő nők csoportjában.

A vizsgálatot a nevadai Las Vegasban található Sunrise kórházban végezték, a részt vevő mind a 38 személy a terhesség 24-28. hetében járó 18-45 év közötti spanyolajkú nő volt, és a jelenlegi terhesség előtt már volt hiperglikémiájuk, valamint 2-es típusú vagy terhességi cukorbetegséggel diagnosztizálták őket. Egyiküknél sem fordult elő ikerterhesség, illetve egyikük sem volt dohányos vagy alkoholfogyasztó.

A vizsgálat két megközelítést alkalmazott, az egyik a táplálkozási oktatáson, a másik a táplálkozási beavatkozáson alapult. Az első csoportot az USDA (US Dietary Allowances) irányelvei szerinti egészséges táplálkozással kapcsolatos tanácsadásban részesítették. A második csoportot arra kérték, hogy fogyasszon naponta egy csésze egész bogyós gyümölcsöt és egy csésze leveles zöldséget, és minden étkezés után 15-30 percet sétáljon. A bogyós gyümölcsöket és a zöldségeket egészben kellett fogyasztani, nem pedig turmixolva vagy gyümölcslével. Mindkét csoportot arra kérték, hogy hetente három napon át vezessenek étkezési naplót. A vizsgálat a 38-40 hét múlva esedékes második látogatásig tartott.

Az eredmények azt mutatták, hogy a második csoport több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztott, de fizikailag nem lett jelentősen aktívabb, tehát nem végzett több testmozgást az első csoport tagjaihoz képest. A második csoportban az elfogyasztott zöldségek és gyümölcsök az ajánlott étrendi adag 57%-át tették ki, míg az első csoportban 44%-ot.

Az eredmények a feltevés helyességét igazolták: a több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó második csoportban 112 mg/dl, míg az első csoportban 128 mg/dl posztprandiális vércukorszintet mértek a 38-40. héten. Ennek a különbségnek már klinikai jelentősége van, mivel más kutatások kimutatták, hogy ez összefügg a későbbi 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával és a későbbi szív- és érrendszeri betegségek (CVD) kockázatával.

Az oxidatív stressz szintén összefügg a GDM kialakulásával. Az intervenciós csoportban magasabb volt az antioxidáns-bevitel és a szérum teljes antioxidáns-kapacitása. A flavonoidbevitel szintén a második csoportban nőtt, mivel a bogyós gyümölcsök és a leveles zöldségek bőségesen tartalmazzák ezeket a vegyületeket (62 vs. 45 g/nap az intervenciós ill. a kontroll csoportban). A flavonoidok nagy koncentrációban antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak, ezért nem is meglepő, hogy a második csoportban a gyulladásos markerek szintje alacsonyabb volt: a szérum interleukin-6 (IL-6) szint 26 ill. 35 pg/ml volt), ami a magasabb flavonoidfogyasztással összefüggő jobb inzulinérzékenységet tükrözheti ezeknél a GDM-betegeknél.

A GDM kezelésében kevés bizonyíték támasztja alá a táplálkozási irányelvek betartásának hatásosságát, mivel a legtöbb kutatás a megelőzésre összpontosít. Ezért egyedi a jelenlegi vizsgálat, a pozitív eredmények pedig még nagyobb jelentőséget kapnak a vizsgált populáció fényében, ugyanis a spanyolajkú nők a GDM és szövődményei szempontjából a legnagyobb kockázatnak kitett csoportok közé tartoznak. Az eredmények azért fontosak, mert határozottan rámutatnak arra, hogy a GDM-ben szenvedő betegek étrendjének megváltoztatása annak ellenére is segít a laboratóriumi értékek javításában, hogy az intervenciós csoport tagjai nem végeztek szignifikánsan több testmozgást, azaz a metabolikus profilok közötti különbségek ebben a vizsgálatban kizárólag az étrendi beavatkozásnak köszönhetőek. Fontos még, hogy a kontroll csoport a terhesgondozás részeként nyújtott szokásos tanácsadásban részesült, de lényegesen kevesebb sikerrel jártak a GDM kedvezőtlen mutatóinak javításában, ami azt mutatja, hogy a direkt étrendváltoztatással járó beavatkozás sokkal hatékonyabb, ha bizonyítékokon alapuló, specifikus útmutatást nyújt. A szerzők szerint “tekintettel ezen eredmények jelentőségére és a beavatkozás viszonylagos egyszerűségére, a teljes bogyós gyümölcsök és leveles zöldségek fogyasztását be kell építeni az újonnan diagnosztizált terhességi cukorbetegek kezelésébe.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Can the consumption of colorful fruits and vegetables improve the management of gestational diabetes?

Effects of an Eating Pattern Including Colorful Fruits and Vegetables on Management of Gestational Diabetes: A Randomized Controlled Trial

Irodalmi hivatkozás:

Jaworsky, K. et al. (2023) "Effects of an Eating Pattern Including Colorful Fruits and Vegetables on Management of Gestational Diabetes: A Randomized Controlled Trial", Nutrients, 15(16), p. 3624. doi: 10.3390/nu15163624.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.