A COVID-19 beteg anya nem jelent kockázatot csecsemőjére

Az újszülöttek ritkán fertőződnek meg a SARS-CoV2-vel, még akkor sem, ha édesanyjuk COVID-19 beteg és szoros kontaktusban élnek.

A Journal of Human Lactation című lapban publikált tanulmány a csecsemőkori COVID-19-fertőzést befolyásoló tényezőket elemezte több ország adatai alapján.

A rendelkezésre álló jelentések összegzett elemzése alapján úgy tűnik, hogy az újszülöttkori COVID-19-fertőzés ritka, és szinte soha nem kísérik tünetek. A fertőzési kockázat nem nagyobb akkor sem, ha az anya és a baba szoros kontaktusban van egymással és az anya szoptatja babáját.

„Eddig minden jel arra mutat, hogy csecsemőket ritkán fertőzi meg a vírus, COVID-pozitívitásuk esetén is csak enyhe tünetek jelentkeznek, és problémamentesen átvészelik a betegséget" – írják a szerzők. – A kutatási adatok egyértelműen azt bizonyítják, hogy annak viszont hosszú távon is negatív egészségi és pszichológiai kihatásai vannak, ha a csecsemőt elkülönítik édesanyjától. Egyértelműen igazolódott, hogy míg a csecsemők általában képesek jól védekezni a COVID-19-cel szemben, sokkal nehezebben tudnak megbirkózni azzal, ha elszigetelik őket édesanyjuktól.

A szerzők az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását idézik, mely szerint akkor is biztosítani kell a megszületés után az újszülött és az anya közötti közvetlen bőrkontaktust, ha az anyánál COVID-19-fertőzés gyanítható vagy igazolható. Az irányelvek azt is szükségesnek tartják, hogy az újszülött az anya szoros közelségében maradjon, és minél előbb megkezdődjön a szoptatás.

„A WHO a kockázatok és előnyök mérlegelése alapján arra a következtetésre jutott, hogy – megfelelő anyai higiénia biztosítása mellett (maszkviselés, a felületek fertőtlenítése, rendszeres kézmosás stb.) – nem valószínű, hogy a csecsemő is megfertőződik a vírussal, ezért az anyát és az újszülöttet nem kell elválasztani egymástól” – idézik a Világszervezet ajánlását a szerzők. Egyúttal arra és rávilágítanak, hogy egyes kormányzati szervek, szakmai szervezetek és kórházak – a WHO irányelveivel szemben – intézkedéseket vezettek be az anyák és újszülöttjeik közötti kontaktus korlátozására, ami veszélyezteti a szoptatás megkezdésének sikerét. Olyan helyi intézményi stratégiákat említenek, melyek a bőrkontaktus ellen foglalnak állást, illetve megkövetelik az anyáktól bőrük előzetes lemosását. A szerzők arra figyelmeztetnek, hogy jóllehet ezeknek az intézkedéseknek a célja a csecsemők védelme, a kutatások azonban egyértelműen azt mutatják, hogy ezek a korlátozások összességében ártanak. Az anya és újszülöttje közötti közelséget korlátozó minden intézkedés erősen aggályos, és figyelmen kívül hagyja a korai anya-gyermek kötődés kialakulásának fontosságát, illetve a szoptatás kiemelkedő jelentőségét a csecsemő megfelelő egészségi állapota és fejlődése szempontjából.

Amennyiben elkerülhetetlen az anya és az újszülött elkülönítése egymástól, a kórháznak pszichológiai támogatást kell biztosítania az anya számára még azt követően is, hogy helyreáll az anya és a csecsemő közötti kontaktus.

A cikk szerzői az alábbi kutatási eredményeket fontosságát emelik ki:

-       A szoptatás megkezdésének és folytatásának sikeréhez elengedhetetlen a gyakori mellre tétel.

-       Az anya és az újszülött elkülönítése csökkenti a tejelválasztást.

-       Nagyobb a szoptatási nehézségek előfordulási valószínűsége, ha az élet első napjaiban ritkábban teszik mellre a babát.

-       Az anya és gyermeke közötti szoros kontaktus szükséges ahhoz, hogy az anya megtanulja a babát gyakran szoptatni, felismerje annak jelzéseit és azokra adekvát módon reagáljon.

-       A közvetlen bőrkontaktus tiltása veszélyezteti a szoptatás sikerét.

-       Növeli a szoptatási nehézségek kockázatát, ha az anya lemossa a mell bőrét a direkt bőrkontaktus vagy szoptatás előtt.

-       Az anyai viselkedésminták kialakulásához oxitocinra van szükség, mely akkor termelődik legnagyobb mennyiségben, ha a megszületés után azonnal biztosított a közvetlen bőrkontaktus, és azonnal mellre teszik az újszülöttet.

-       Korai bőrkontaktus és korai mellre tétel nélkül károsodik az anya-gyermek kötődés kialakulása.

-       A bőrkontaktus legalább két napon keresztül csökkenti a kortizol stresszhormon szintjét az anya szervezetében.

-       Ha az első napokban elkülönítik az újszülöttet az anyától, az megzavarja az anyai kötődés kialakulását és az anya képességét arra, hogy megfelelően reagáljon a csecsemő jelzéseire. 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.