Újabb kísérleti antitest COVID-19 ellen

A Celltrion fázis II vizsgálati eredményei szerint hatóanyaguk, a regdanvimab az antitest-terápiák közül az eddigi legjobb terápiás hatásosságot mutatta COVID-19 kezelésében.

A dél-koreai Celltrion január 13-án nyilvánosságra hozta fázis II klinikai vizsgálatának eredményeit, melyek szerint Regkirona nevű készítményük (hatóanyag: regdanvimab) genetikai módosítással készült neutralizáló antitestük a jelenleg rendelkezésre álló antitest-kezelésekhez képest az eddigi legjobb hatásosságot mutatta COVID-19 betegségben. A korábban a Nature Communications folyóiratban megjelent állati modelleken végzett kutatások preklinikai eredményei szerint 100-szorosára képes csökkenteni a vírusterhelést. A most közölt eredmények szerint a készítmény hatásossága jobb, mint az Eli Lilly (bamlanivimab) és a Regeneron (casivirimab) által kifejlesztett és már felhasználási engedéllyel rendelkező antitest-terápiáké. A Regkirona injekciót a használati utasítás szerint a COVID-19 tüneteinek megjelenését követően lehetőleg azonnal, legfeljebb egy héten belül 40 mg/kg dózisban be kell adni.

A klinikai vizsgálatokról

A Celltrion 32 egészséges és 18 enyhe tüneteket mutató önként jelentkezőn 2020 augusztusa és novembere között végezte el a fázis I vizsgálatokat (NCT04525079), majd tavaly decemberben 1020 résztvevővel megkezdte a fázis II/III vizsgálatot (NCT04602000), amelyet három kezelési karon, 5 elsődleges és 18 másodlagos végpont kritériumainak követésével végeztek. A készítményt 50 kórházban adták be a koronavírusos megbetegedés korai fázisában levő betegeknek Dél-Koreában, az Egyesült Államokban, Spanyolországban és Romániában. A most közölt eredmények 327 kezelt beteg adatain alapulnak. Ezek szerint a regdanvimab az enyhe-közepes stádiumú betegek 54%-ánál akadályozta meg a súlyosabb stádium kialakulását, és 8,8 napról 5,4 napra csökkentette a felépülésig eltelt időt. Az 50 év feletti betegeknél a hatás ennél markánsabb volt, ebben a csoportban átlagosan 6 nappal korábban épültek fel a betegek a placebót kapó csoporthoz képest. A Celltrion közleménye szerint mivel a Regkirona egy antitest-kezelés, igen fontos, hogy a készítményt a betegek minél hamarabb, még az enyhe-közepesen súlyos tünetek kialakulása alatti időszakban megkapják, mivel a szer ekkor tudja a legnagyobb hatásossággal megakadályozni a súlyos betegség kialakulását. A Celltrion december 29-én nyújtotta be vészhelyzeti felhasználási kérelmét a koreai hatóságokhoz, a döntésnek 40 napon belül kell megszületnie.

 

Nafamosztat-mezilát

Egy nappal a Celltrion bejelentését követően egy másik dél-koreai cég, a Chong Kun Dang is ígéretes eredményeket közölt szintén fázis II vizsgálati szakaszban lévő, nafamosztat-mezilát hatóanyagú készítményéről. Ezt a szert Oroszországban tesztelték valamivel több mint 100 betegen, akik közül 36-ot magas kockázatú betegként azonosítottak. A közölt eredmények szerint az átlagosan 14 napos felépülési idő 10 napra csökkent, ám itt az az érdekes, hogy ezt a készítményt igen súlyos állapotú betegcsoporton is alkalmazták. A gyártó vállalat szerint a 24-órás folyamatos infúzióval alkalmazható szer hatásosnak bizonyult nagyon súlyos állapotú betegek kezelésében is, és elsősorban erre a célra kívánják engedélyeztetni.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Celltrion’s Covid-19 drug shows therapeutic efficacy in Phase II trials

Made-in-Korea COVID-19 treatments ready to hit market

Therapeutic Effect of Regdanvimab (CT‑P59) in Patients with Mild to Moderate Symptoms of SARS CoV 2 Infection

Celltrion Group announces positive top-line efficacy and safety data from global Phase II/III clinical trial of COVID-19 treatment candidate CT-P59

Celltrion submits application for Conditional Marketing Authorisation of its COVID-19 treatment candidate CT-P59 to the Korean MFDS

Celltrion’s Covid-19 cure, AstraZeneca’s vaccine under emergency use review in Korea

Chong Kun Dang’s Covid-19 cure shows positive results in Phase 2 trial

Celltrion to release clinical study data of COVID-19 treatment next week

To Evaluate the Safety and Efficacy of CT-P59 in Patients With Mild to Moderate Syptoms of Severe Acute Respiratory Syndrome COVID-19

To Evaluate the Safety, Tolerability and Pharmacokinetics of CT-P59 in Healthy Subjects

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.