Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 34
#1
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> EKG-elemzés
2010-09-10

Egy 48 éves férfi köhögése, láza és rossz közérzete hátterében disszeminált Coccidioides immitis fertőzésre derült fény. 

#2
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf.3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> EKG-elemzés
2010-03-12

Egy 18 éves nő gépjármű-balesetet követően, a biztonsági öv okozta sérülések miatt került a sürgősségi osztályra. Nyaki fájdalma és mellkasi horzsolásai voltak. 

#3
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf.2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> EKG-elemzés
2010-02-17

Egy 38 éves férfi dyspnoe, orthopnoe és lábdagadás miatt került kórházba. Panaszai két éve kezdődtek és digoxin, furosemid, hidralazin, kálium-klorid és warfarin adása ellenére egyre fokozódtak. 

#4
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf.1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> EKG-elemzés
2010-01-06

Egy 39 éves férfi sífutás közben hirtelen elgyengült és csaknem elájult.Tíz perccel később jobban lett, de szívverése igen szapora volt, így a közeli klinikára vitték. 

#5
Orvostovábbképző Szemle XVI. évf.10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> EKG-elemzés
2009-10-14

Egy 69 éves asszony hirtelen fellépett, három órája tartó, retrosternalis, szorító mellkasi fájdalom miatt került a sürgősségi osztályra. 

#6
Orvostovábbképző Szemle XVI. évf.9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> EKG-elemzés
2009-09-18

Egy 62 éves férfit krónikus pangásos szívelégtelensége kiújulása miatt vettek fel a sürgősségi osztályra. Fokozódó orthopnoéról, éjszakai nehézlégzésről panaszkodott. 

#7
Orvostovábbképző Szemle XVI. évf.7. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> EKG-elemzés
2009-07-01

Egy 45 éves férfit eszméletlenül találták és sürgősségi osztályra szállították. Az utóbbi napokban tompultnak tűnt. Előző este többször hányt. 

#8
Orvostovábbképző Szemle XVI. évf.5. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> EKG-elemzés
2009-05-01

Egy 72 éves férfi bakteriális endocarditis miatt került kórházba. A diagnózist egy hónapja tartó intermittáló láz, gyengeség, rossz közérzet nyomán, Staphylococcus aureus pozitív hemokultúrák és a mitrális billentyűn vegetációt mutató echokardiográfiás lelet alapján állították fel. A beteg 11 évvel korábban coronaria bypass műtéten esett át: ramus anterior descendensére és jobb coronariájára véna-graftot helyeztek fel. Két éve a bal circumflex ágon ballonplasztikát végeztek.Kezelését gentamicinnel és vankomicinnel kezdték; ezeket három nap múltán nafcillinnel és rifampinnal cserélték fel. Láztalanná vált, és klinikailag javulás mutatkozott. Anaemiája azonban fokozódott, székletében vért találtak.Kolonoszkópia során a colon ascendens carcinomájára derült fény, ami miatt a colon jobb felét eltávolították. A műtétet követő harmadik napon gyors, arrhythmiás szívműködést észleltek.

#9
Orvostovábbképző Szemle XVI. évf.4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> EKG-elemzés
2009-04-01

Egy 19 éves nő fokozódó effort dyspnoe miatt fordult orvoshoz. Születésétől fogva cianotikus volt. Hat hónapos korában az aorta és az a. pulmonális között Waterston-shunt kialakítására került sor. 

#10
Orvostovábbképző Szemle XV. évf.12. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> EKG-elemzés
2008-12-01

Egy 48 éves elhízott asszony telefonálás közben hirtelen intenzív nyomást érzett mellkasában és torkában, és hideg veríték öntötte el. Lefeküdt, a mellkasi fájdalom azonban nem szűnt, végül kihívták a mentőket. 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.