hirdetés

Prof. dr. Strausz János cikkei

  #1
2011-11-14 16:38:00

Az októberi szimpózium az emfizéma patogenezisével, az obstruktív légúti betegségek endoszkópos kezelésének lehetőségeivel és a gyógyszer okozta tüdőbetegségekkel foglalkozik.

  #2
2011-11-14 12:09:00

Három, a tüdőgyógyászat témaköréhez kapcsolódó dolgozat közül az elsőben hazai szerző a legújabb irodalmi adatok alapján foglalja össze a krónikus obstruktív tüdőbetegség patogenezisét.

Az asthma bronchiale és a COPD patogenezisükben és klinikai jellegzetességeikben eltérő kórképek, annak ellenére, hogy a két betegség több hasonló tulajdonsággal rendelkezik, és előrehaladt stádiumban szinte elkülöníthetetlenek. Az asztmás betegek általában reverzibilis kórképe megfelelő együttműködés mellett tünet- és panaszmentessé tehető (a betegség kontrollált). A COPD-s betegek kezelésében szerényebb, de egyáltalán nem lebecsülendő célokat tűzünk ki, így pl. az életminőség javítását, a terhelhetőség fokozását vagy a kiújulások számának csökkentését.

  #3
2008-10-01 00:00:00

Szimpóziumunk első cikke a különböző okok miatt fellépő köhögés kiváltó okait elemzi egy érdekes esetleírás nyomán. Behr dolgozata a gyakorló orvosnak nyújt segítséget a lehetséges okok részletes bemutatásával. A köhögés a szakirodalomban gyakran visszatérő téma, hiszen ez a panasz mindennapos és nem könnyű feladatot jelent a családorvos és a tüdőgyógyász szakorvos számára is. A dolgozatban megtalálható diagnosztikus és terápiás algoritmus használata megkönnyíti a szerteágazó kórképek manifesztációjaként megjelenő köhögés kivizsgálását és kezelését.

  #4
2008-06-01 00:00:00

AZ ORVOSTOVÁBBKÉPZŐ SZEMLE e havi szimpóziuma a szisztémás autoimmun megbetegedések szervi maniszfesztációival, azok közül is elsősorban a tüdő autoimmun elváltozásaival foglalkozik. A német szerzők által írt kétrészes dolgozat a különféle autoimmun kórképek – vasculitisek, collagenosisok, arthritisek – klinikumát és diagnosztikáját, illetve terápiáját mutatja be a pulmonológus szemszögéből.
  Az autoimmun betegségek ritkán fordulnak elő, és talán ezért is a klinikusok többsége diagnosztikus sikerként éli meg, ha egy-egy ilyen kórképet sikerül felismernie. A megbetegedések több szervet is érinthetnek – természetesen nem egyforma mértékben. A beteg sorsát jelentősen befolyásolja, hogy mikor, melyik szakma képviselőjével találkozott először, kezelőorvosának milyen irányú az érdeklődése, felkészültsége, milyenek a szakmai kapcsolatai és így tovább.

  #5
2004-10-01 00:00:00

Az asthma bronchiale régóta ismert megbetegedés.  Hosszú története során, számos elméleti és gyakorlati buktató, kudarc után, jelenleg ott tartunk, hogy a megbetegedés - ha nem is gyógyítható - szinte teljesen tünet- és panaszmentessé tehető.

Az asthma bronchiale a hörgők krónikus gyulladásos betegsége, melyet reverzibilis légúti obstrukció és bronchialis hiperreaktivitás jellemez. A hörgőgörcs spontán vagy gyógyszeres kezelés hatására oldódhat.

Az asthma bronchiale kiváltó okát és patomechanizmusát pontosan nem ismerjük, de a direkt anyagvételi módszereknek (bronchoszkópos biopszia, hörgőmosás) és a nyert anyagok részletes immunológiai feldolgozásának köszönhetően közelebb kerültünk a megbetegedés alapfolyamatainak megértéséhez.

  #6
2003-12-01 00:00:00

A rosszindulatú tüdőrákok a fejlett ipari országokban és hazánkban is a leggyakoribb daganattípusok közé tartoznak (az Egyesült Államokban évente 160000 ember haláláért felelősek). Magyarország (lakosságszámra vonatkoztatva) világelső a tüdőrákok előfordulási gyakoriságát tekintve. A tüdődaganatok halálozási adatai meghaladják az emlő-, a prosztata- és a vastagbélrák összesített mortalitását. Jelenleg a gyógyulást ígérő egyetlen beavatkozás a daganat sebészi eltávolítása, mely azonban csak korai kórismézés esetén lehetséges. Az időben felismert tüdőrákban szenvedő betegek ötéves túlélési esélye 70%. A nemzetközi és hazai szakirodalmi adatok azonban azt jelzik, hogy a tüdődaganatok a diagnózis felállítása idején már csak 20–25%-ban operábilisak.

A nem operált tüdőrákos betegeket citosztatikumokkal és/vagy besugárzással kezeljük, sajnos nem kuratív elvárással. Ezen esetekben a várható élettartam (szövettani típustól és onkológiai stádiumtól függően) 9–12 hónap.

A meglehetősen behatárolt terápiás lehetőségek miatt a tüdőrák rendkívül rossz halálozási statisztikájának javítására két kézenfekvő megoldás kínálkozik: (1) a daganat kialakulásának megakadályozása (prevenció); (2) korai (gyógyítható) stádiumban történő felismerés.

Ad 1. A dohányzás a tüdőrákos betegek 90%-ának kórtörténetében kimutatható. A dohányzás és a tüdőrák kialakulása közötti ok–okozati kapcsolatot egyértelmű statisztikai összefüggések jelzik, a cigarettafüst alkotóelemei között pedig már régóta igazolták a rákkeltő anyagok jelenlétét. Az összefüggés további bizonyítéka, hogy a dohányzás visszaszorításával a tüdőrák gyakorisága is csökken. Teljesen nyilvánvaló, hogy az egészségügyben dolgozók tevékenysége (nem utolsósorban példamutatása) szükséges a dohányzási szokások megváltoztatásához, ez azonban nem elegendő. A dohánytermékekből (az alkoholhoz hasonlóan) tetemes adóbevétel folyik be az államháztartásba, és erről napjainkig egyetlen országban sem mondtak le. Jelenleg a hazai tüdőgondozó intézetek több mint felében működik dohányzásról való leszoktatási program, és nálunk is kaphatók az ezt segítő készítmények (egyik sem hatóságilag támogatott szer).

A tüdőrákok általános problémaköre egyébként több anakronisztikus (néha már cinikus) jellemzővel bír: olyan daganatféleséggel állunk szemben, mely a halálozási statisztikák élén áll; gyógyítási lehetőségei szerények (a betegek csupán 16%-a remélhet ötéves túlélést); az egyetlen gyógyító célú beavatkozásra (sebészi reszekció) a betegek 20–25%-ának van esélye. Ugyanakkor ismerjük a leggyakoribb kóroki tényezőt (a betegek 90%-ának kórelőzményében szerepel a dohányzás), amelynek elhagyása – vagy legalább az eredményes leszoktatás reménye – ellen leginkább csak financiális szempontok működnek. E gondolat másik aspektusa, hogy kevés olyan malignus daganatféleség létezik, melynek manifesztációjához a „jelölt” aktív közreműködése szükséges.

hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.