hirdetés

A sclerosis multiplex korai kezelésnek fontossága

Egy új tanulmány szerint, ha az első tüneteket követő 6 hónapon belüli megkezdődik a sclerosis multiplex (SM) kezelése, akkor egy évtizeddel később jelentősen csökken a súlyos fogyatékosság kialakulásának kockázata.

hirdetés

A Neurology című folyóirat júliusi cikkében egy megfigyeléses, retrospektív vizsgálat eredményeit publikálták. A vizsgálatba olyan 50 éves vagy annál fiatalabb személyeket vontak be, akik az első klinikai demyelinizációs eseményt követő 6 hónapon belül (n=194), 6-16 hónappal később (n=192) vagy a kezdeti tünetek megjelenése után több mint 16 hónappal (n=194) részesültek SM kezelésben.

Az első tüneteket követő 3-5 hónapon belül, majd az első eseményt követő 12 hónap múlva és 5 évenként végeztek MRI-vizsgálatokat a 11,2 éves átlagos követési idő alatt.

A rokkantsági szinteket az Expanded Disability Status Scale (EDSS) segítségével mérték, mely skálán a pontszámok 0-10-ig terjednek, és a magasabb pontszámok súlyosabb rokkantsági fokot jeleznek.

Azoknál a betegeknél, akik az első tüneteket követő 6 hónapon belül megkezdték a kezelést, 45%-kal csökkent a valószínűsége annak, hogy a vizsgálat végére 3-as fogyatékossági pontszámot érjenek el, összehasonlítva azokkal, akiknél az első tünet után több mint 16 hónappal kezdték a kezelést (kockázati arány [HR], 0,55; 95% CI, 0,32-0,97). A 3-as pontszám esetén a betegek még mindig képesek segítség nélkül járni, de nyolc terület valamelyikén - például a motoros funkciók, a látás vagy a gondolkodás területén - mérsékelt fogyatékossággal, vagy három-négy területen enyhe fogyatékossággal küzdenek.

A legkorábban kezelt csoportban 60%-kal csökkent a másodlagos progresszív SM kialakulásának kockázata a legkésőbb kezelt csoporthoz képest (HR, 0,40; 95% CI, 0,19–0,85).

A kutatók azt is megállapították, hogy a korábban megkezdett kezelés 53%-kal jobb eséllyel stabilizálja a betegséget 1 év elteltével (HR, 0,47; 95% CI, 0,28–0,80).

A korai kezelést kapó csoportban kedvezőbb volt a rokkantság progressziójának mértéke és az önbevalláson alapuló tesztben a súlyos rokkantság mértéke is. Továbbá, a korai kezelésben részesülő betegeknél csökkent a fogyatékosság kockázata, még azoknál is, akiknél a kiindulási MR-felvétel súlyosabb képet mutatott.

A jelenlegi irányelvek az SM korai kezelését javasolják, de nem világos, hogy a betegségmódosító kezeléseket (DMT-k) az első SM-tünetek megjelenése után vagy a végleges SM-diagnózis után kell-e megkezdeni, mindenesetre biztos, hogy az első tünetek megjelenését követően a lehető legkorábban megkezdett kezelés kulcsfontosságú a neurológiai funkciók megőrzéséhez. Annak ellenére, hogy egyre több bizonyíték utal arra, hogy a diagnózis felállítása után rövid időn belül megkezdett DMT-k javítják az eredményeket, a terápia időzítése és sorrendje továbbra is ellentmondásos.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/994606#vp_1

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.