hirdetés

Az Európai Bizottság elfogadta az Esmya alkalmazásának korlátozásáról szóló CHMP véleményt

Az Európai Bizottság elfogadta, és a tagállamokban jogilag kötelező érvényűvé tette CHMP által javasolt elővigyázatossági intézkedéseket az Esmya alkalmazásának korlátozásáról és lehetséges májkárosító hatásainak szorosabb megfigyeléséről.

hirdetés

Három korábbi cikkünkben (Okozhat-e májkárosodást az Esmya?, Felülvizsgálati eljárást indított az Esmyával kapcsolatosan a PRAC, CHMP-vélemény az Esmyával kapcsolatos PRAC ajánlások kapcsán) már beszámoltunk arról, hogy 2017 november 30-án az Európai Bizottság kérésére az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) felülvizsgálati eljárást indított az Esmya lehetséges májkárosító hatásaival kapcsolatosan az Európai Parlament és a Tanács 2004/726/EK rendeletének (az emberi, illetve állatgyógyászati felhasználásra szánt gyógyszerek engedélyezésére és felügyeletére vonatkozó közösségi eljárások meghatározásáról és az Európai Gyógyszerügynökség létrehozásáról) 20. cikkelye alapján.

Ezt követően az EMA Farmakovigilanciai Kockázat Elemző Bizottsága (PRAC) a folyamatban lévő felülvizsgálati eljárás keretében először átmeneti intézkedéseket (temporary recommendations) hozott, mely szerint például új betegnél nem kezdhető el Esmya kezelés, majd 2018. május 17-én végleges ajánlásokat (final recommendations) fogalmazott meg az Esmya alkalmazásának és lehetséges májkárosító hatásainak szorosabb megfigyelésére. Az ajánlást a CHMP, azaz az emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottság május 31-én elfogadta, azaz véleményt alakított ki, és az Európai Bizottság elé terjesztette. Az Európai Bizottság július 26-án hozott döntésében (decision) elfogadta a CHMP véleményét, ezzel az ajánlásokban szereplő intézkedések jogilag kötelező érvényűvé váltak az EU összes tagállamában.

Az ajánlások szerint bizonyos esetekben elkezdhetők az Esmya-val (uliprisztál-acetát) történő kezelések, de csak olyan intézkedések megtétele mellett, amelyek a ritka, de súlyos májkárosodás kockázatának csökkentését célozzák. Ezek az intézkedések a következők: ellenjavallat olyan nők kezelésére, akiknek ismert májproblémái vannak; májfunkció vizsgálat elvégzése a kezelés elkezdése előtt, a kezelés alatt, valamint a befejezést követően; tájékoztató kártya a betegek számára, melyben a májellenőrzések szükségességére, és májkárosodás tüneteinek észlelése esetén orvosuk felkeresésére hívja fel a figyelmet. Fentieken túlmenően, az egy ciklusnál hosszabb kezeléseket azon női betegekre korlátozzák, akiknél nem alkalmazható műtéti kezelés. Az alkalmazás megváltozott feltételeiről, amelyek a Bizottság döntésének nyilvánosságra hozatalától lépnek érvénybe, az orvosok levélben fognak tájékoztatást kapni.

Tájékoztatás a betegek számára

  • A méhmiómák kezelésére szolgáló Esmya készítmény felülvizsgálatára azért került sor, mert az ezzel kezelt nők körében súlyos májkárosodással járó esetek fordultak elő, amelyeknél négy esetben májátültetésre is szükség volt.
  • Az Esmya nem írható fel Önnek, amennyiben májproblémái vannak.
  • A kezelés megkezdése előtt Ön májfunkciós vizsgálaton vesz részt, és amennyiben ennek eredménye nem elfogadható, az Esmya-val történő kezelés nem indítható el.
  • A kezelés időtartama alatt, valamint azt követően, májfunkciós vizsgálatokat végeznek majd el.
  • Amennyiben májproblémák nem észlelhetők, akkor egyetlen kezelési ciklus indítható el olyan nők esetében, akik műtét előtt állnak méhmiómáik miatt; több mint egy cikluson keresztül az Esmya kezelés csak olyan nők esetében használható, akiknél a műtéti kezelés nem alkalmazható.
  • A gyógyszeres dobozokba egy tájékoztató kártya kerül majd elhelyezésre a májkárosodás kockázatáról és a májellenőrzések szükségességéről.
  • A gyógyszer szedését abba kell hagynia és azonnal orvosához kell fordulnia, amennyiben a májkárosodás tüneteit (mint a fáradtság, sárgaság, sötét vizelet, émelygés, hányás) észleli magán.
  • Bármilyen kérdés vagy aggodalom esetén keresse fel orvosát, gyógyszerészét!

 

Tájékoztatás az egészségügyi szakemberek számára

  • Az Esmya-val (uliprisztál-acetát) kezelt betegek közül négy májátültetéssel végződő súlyos májkárosodással járó eset, valamint további májkárosodásos betegek kerültek bejelentésre. Bár az ok-okozati összefüggések körül maradtak fenn bizonytalanságok, annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsék a májkárosodás kockázatát, a következő intézkedések kerülnek bevezetésre:
  • Ellenjavallat meglévő májrendellenességet mutató betegek esetében.
  • Korlátozott alkalmazhatóság a fogamzóképes korú felnőtt nőknél fellépő méhmiómák középsúlyos és súlyos tüneteinek megszakításokkal történő kezelésében: az Esmya kezelés csak olyan nők esetében használható, akiknél nem alkalmazható műtéti kezelés. (Az Esmya továbbra is alkalmazható egy ciklusra (legfeljebb 3 hónapig) a fogamzóképes korú felnőtt nőknél fellépő méhmióma középsúlyos és súlyosabb tüneteinek műtét előtti kezelésére.)
  • Minden kezelési ciklus elkezdése előtt, valamint havonta az első két kezelési ciklus tartama alatt, illetve ezt követően pedig orvosilag indokolt esetekben májfunkció vizsgálatot kell elvégezni. A kezelés befejezését követő 2-4 héten belül ugyancsak májfunkciós vizsgálatot kell végezni.
  • Az Esmya-val történő kezelés nem kezdhető el, ha az alanin-transzamináz (ALT) vagy aszpartát aminotranszferáz (AST) értéke több mint kétszeresen haladja meg a normál érték felső határát (ULN).
  • A kezelést le kell állítani azon betegek esetében, akiknél az ALT vagy AST szint meghaladja a normál érték háromszorosát.
  • Az egészségügyi szakembereknek tájékoztatni kell betegeiket a májkárosodás jeleiről és tüneteiről, valamint az ilyenek fellépése esetén szükséges tennivalókról. Olyan jelek és tünetek fellépésekor, amelyek májkárosodásra utalhatnak, a kezelést le kell állítani. A betegeket azonnal ki kell vizsgálni, ideértve a májfunkciós vizsgálatot is.
  • Az Esmya-t felíró egészségügyi szakemberek az EU területén további részletes tájékoztatást kapnak levélben az Európai Bizottság döntésének nyilvánosságra hozatalát követően.

 

További információk a termékről

Az Esmya 2012-ben kapott forgalomba hozatali engedélyt az EU-ban a méhmiómák (fibroidok), a méh jóindulatú (nem rákos) daganatai, enyhébb és súlyosabb tüneteinek kezelésére menopauza előtti nők esetében.

Az Esmya hatóanyaga, az uliprisztál-acetát, hatását úgy fejti ki, hogy kötődik a célfehérjékhez a sejteken (azok receptoraihoz), amelyhez normális esetben a progeszteron hormon is kötődik, megakadályozva azt, hogy ez utóbbi kifejtse hatását. Mivel a progeszteron elősegítheti a fibroidok (rostdaganatok) növekedését, az uliprisztál-acetát a progeszteron hatásának megakadályozásával csökkenti a fibroidok méretét.

Az uliprisztál-acetát hatóanyaga a forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező ellaOne egyszeri dózisú sürgősségi fogamzásgátlónak is. Az ellaOne-nal kapcsolatban nem jelentettek be súlyos májkárosodással járó esetet és jelenleg ennél a gyógyszernél nem merül fel ilyen aggály.

 

A méhmiómáról

A méh fibroid tumorai, a miómák a nőgyógyászatban előforduló leggyakoribb jóindulatú, szolid daganatok, melyek a fogamzóképes korú nők mintegy 20-40 százalékát érintik. A betegség jellemző tünetei a fokozott méhvérzés, vérszegénység, fájdalom, gyakori vizelési inger, vizelet visszatartási nehézség és meddőség. A méh fibroid tumorainak kezelése gyakran műtéti. A méheltávolító műtétek vezető oka a tüneteket mutató méhmióma. Évente az EU-ban körülbelül 300 ezer sebészeti beavatkozás történik a miómákkal kapcsolatban, ezek közül megközelítőleg 230 ezer a méh eltávolításával jár. A miómákat korábban csak a műtétek előtt rövid távon alkalmazható uliprisztál-acetát (Esmya) vagy gonadotropin felszabadító hormon (GnRH) agonisták adagolásával lehetett kezelni. A műtéti beavatkozás nem minden beteg számára megfelelő kezelési lehetőség, pl. orvosi vagy személyes okokból vagy ha a nőbeteg inkább kivárja, amíg menopauza hatására a mióma tünetei csökkennek. Ezért volt szükség a miómák hosszú távú gyógyszeres kezelési lehetőségének biztosítására.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Esmya: new measures to minimise risk of rare but serious liver injury

A CHMP véleményt alakított ki az Esmya® felülvizsgálatával kapcsolatban kialakított PRAC ajánlások alapján

Felülvizsgálati eljárást indított az Esmyával kapcsolatosan a PRAC

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.