hirdetés

Epigenetikai változások Alzheimer-kóros betegeknél

Alzheimer-kóros betegek vérében perifériás immunrendszeri mutációkat figyeltek meg, ami epigenetikai diszregulációra utal.

hirdetés

A Neuron folyóiratban február 9-én jelent meg a Northwestern University kutatóinak cikke, amelynek fő megállapítása szerint az Alzheimer-kóros betegek vérében az immunrendszer epigenetikai diszregulációja mutatható ki. Ez azt jelenti, hogy a betegek viselkedése vagy környezete olyan változásokat okozott, amelyek befolyásolják génjeik működését. A megváltozott immungének pedig ugyanazok, amelyek növelik az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. A vizsgálatot végző kutatók szerint egyáltalán nem zárható ki, hogy ennek a most feltárt változásnak az oka egy korábbi vírusfertőzés, a környezetszennyező anyagok hatása, esetleg valamilyen életmódbeli tényező lehet.

“Lehetséges, hogy ezek az eredmények a perifériás immunválasz szerepét is felvetik az Alzheimer-kór kockázati tényezői között” - nyilatkozta a vizsgálatot vezető David Gate neurológus. “Egyelőre nem sikerült tisztáznunk, hogy a most megfigyelt változások az agyi patológiát tükrözik-e vissza, vagy a betegség előidézésében működnek közre.”

Korábbi kutatások már rámutattak arra, hogy a mutálódott gének közül sok az olyan gén, amelyek megváltozása képes növelni az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát, ezek pedig jelentős arányban az immunrendszer génjei között találhatók. A kutatók azonban a korábbi vizsgálatok során elsősorban az agy központi immunrendszerét vizsgálták, mivel az Alzheimer-kór az agyat érintő betegség. Ezért nagyrészt figyelmen kívül hagyták a vérben működő immunrendszert, más néven a perifériás immunrendszert.

A kutatás megtervezésekor Gate úgy döntött, hogy csapatával a vért kezdi el vizsgálni. Kollégáival felfedezték, hogy az Alzheimer-kóros betegek minden immunsejttípusában láthatók epigenetikai változások, amelyeket a nyitott kromatin jelez. A legegyszerűbb hasonlattal élve: a kromatin a DNS védőcsomagolása a sejteken belül: ha a kromatin nyitott - vagy szabadon van -, a sejtek genomja sokkal sebezhetőbb a mutációt okozó hatásokkal szemben.

Ezután Gate azt kezdte el vizsgálni, hogy melyek azok a gének, amelyek a vérben található immunsejtek közül “nyitottabbak”, és ekkor fedezte fel, hogy a CD8+ T-sejteken a CXCR3 receptor expressziójával asszociálható gének kromatinja módosul, azaz nyitottabb a szokásosnál. Gate úgy véli, hogy a CXCR3 a T-sejtek egyfajta “antennájaként” működik, ami azt teszi lehetővé, hogy az immunsejtek bejuthassanak az agyba (a T-sejtek normális esetben nem jutnak be az agyba, mert gyulladást okozhatnak).

“Az agy jelzést küld arról, hogy károsodott, és a T-sejtek a CXCR3 antenna segítségével fogott jel alapján indulnak el” - fejtette ki Gate.

Gate a monociták inflammatorikus fehérjéiben is felfedezett epigenetikai változásokat.

“Összességében ezek az eredmények arra utalnak, hogy az Alzheimer-kóros betegek immunműködése jelentősen megváltozik” - számolt be Gate. “Lehet, hogy környezeti tényezők, például szennyező anyagok, vagy fertőzések okozzák ezeket az epigenetikai változásokat.”

Az eredmények több olyan gént is feltártak, amelyek terápiás célpontok lehetnek a perifériás immunrendszer manipulálásában. A kutatás következő lépései az in vitro sejttenyésztési rendszereken és állati modellszervezeteken végzett preklinikai vizsgálatok lesznek, amelyek keretében ezeket a célpontokat fogják alaposabban tesztelni.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Immune genes are altered in Alzheimer's patients' blood

Epigenetic dysregulation in Alzheimer’s disease peripheral immunity

Irodalmi hivatkozás:

Abhirami Ramakrishnan et al, Epigenetic dysregulation in Alzheimer's disease peripheral immunity, Neuron (2024). DOI: 10.1016/j.neuron.2024.01.013

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.