hirdetés

Kezelési lehetőségek nem kissejtes tüdőrákban

Ma már a nem kissejtes tüdőrák kezelését a driver mutációk jelenléte és fajtája határozza meg. Ezek hiányában még mindig a kemoterápiát kell alkalmaznunk.

hirdetés

Szakértői iránymutatás EGFR-mutáns nem kissejtes tüdőrákban

Az epidermális növekedési faktor receptor (EGFR)-mutáns nem kissejtes tüdőrákban az ESMO (European Society of Medical Oncology) új guideline-okat jelentetett meg. Javasolják, hogy a progrediáló betegségből készüljön szövettan annak felmérésére, hogy van-e újabb megcélozható mutáció. Ilyenkor a megfelelő célzott kezelés bevezetése szükséges. Amennyiben nem mutatható ki működő alternatív driver mutáció, a kezelés kemoterápiából áll, amelyhez adható immunellenőrzőpont-gátló.

ALK-pozitív NSCLC-ben jobbak az ALK-gátlók

Az aktivált ALK genetikai változatokkal rendelkező előrehaladott nem kissejtes tüdőrák (NSCLC) érzékenynek mutatkozik az anaplasztikus lymphoma kináz (ALK) tirozin-kináz gátlókra, melyek – a kemoterápiához képest - már régebben is kedvezőbb progressziómentes túlélést eredményeztek. Előrehaladott ALK pozitív NSCLC-s betegeken végzett 6 vizsgálatban igazolták, hogy az ALK-gátlók használatával – a kemoterápiához képest - a teljes túlélés is javult (HR: 0,84), annak ellenére, hogy a vizsgálati időszak után jelentősen számban történt „cross over” a kemoterápiás és az ALK-gátló kezelésen lévő betegek között. Az adatok alapján ismét megerősítést nyert, hogy a előrehaladott ALK-pozitív NSCLC-ben az ALK-gátló kezelést kell elsőként használni

A kemoterápiához adott neoadjuváns nivolumab

Az immunkezelés szerepét értékelték a rezekábilis, nem kissejtes tüdőrák (NSCLC) neoadjuváns ellátásában. A Checkmate 816-os vizsgálatban 350 rezekábilis NSCLC-ben szenvedő beteg vett részt, akiknél nem volt ismert sem az epidermális növekedési faktor (EGFR) státusz, sem az anaplasztikus lymphoma kináz (ALK) mutációs helyzet. A neoadjuvánsan alkalmazott „platina-doublet” kemoterápia mellé adott nivolumab hatására javult a pathológiai komplett válaszok aránya (24% vs 2%) anélkül, hogy befolyásolta volna a szövődményeket, vagy a tumor eltávolításának eredményességét. A medián eseménymentes túlélési eredmények nivolumabbal 31%, nivolumab nélkül 21% voltak.  Egy előre elhatározott interim analízis szerint a teljes túlélés HR aránya 0,57-nek adódott, bár a folyamatban lévő értékelések miatt az eredmény nem szignifikáns. A nivolumabot rezekábilis, ≥4 cm-nél nagyobb, vagy node pozitív NSCLC-s betegek neoadjuváns, platina-alapú kemoterápiája mellé törzskönyvezte az amerikai FDA. A kutatók hozzátették, hogy ilyen esetekben is elsősorban csak az aktív EGFR-, vagy ALK mutációt nem mutató betegeknél várható javulás.

Adagrasib a KRAS G21C-mutáns nem kissejtes tüdőrák kezelésében (2022. június)

Új kezelési lehetőségek bukkantak fel KRAS G12C-mutáns nem kissejtes tüdőrákban (NSCLC-ben). Egy 116 KRAS G21C-mutáns NSCLC-s beteget tartalmazó egykarú vizsgálatban – melyben csaknem minden beteg előzetesen már kemoterápiát és immunterápiát is kapott – a szájon át szedhető KRAS G12C gátló adagrasib adagolás mellé 6,5 hónapos medián progresszió-mentes túlélés, 43 százalékos válaszadási ráta, 12,6 hónapos teljes túlélés társult. 45%-ban fordult elő a kezeléssel összefüggő, ≥3 grade mellékhatás, leggyakrabban fáradtság, hányinger és emelkedett májfunkciós értékek. Két grade 5-ös mellékhatás is keletkezett: egy szívelégtelenség és egy tüdővérzés. Az adagrasib egyelőre nem rendelkezik hatósági engedéllyel.

A kicsiny, perifériás NSCLC szegmentektomiája

A rezekábilis nem kissejtes tüdőrák (NSCLC) standard műtétje a lobektómia, de egy kevésbé kiterjedt beavatkozás lehetőségét is vizsgálták. Egy több mint 1100, IA stádiumú, perifériás NSCLC-s beteget tartalmazó vizsgálatban kimutatták, hogy a szegmentektómia után jobb az 5 éves teljes túlélési eredmény (OS), mint a lobektómia után (94% vs 91%), bár több a lokoregionális kiújulás (11% vs 5%). A két kezelési csoportban azonos volt a posztoperatív szövődmények aránya. A túlélésben kimutatható javulás miatt a kutatók IA, perifériásan elhelyezkedő NSCLC-ben szenvedő betegeknél szegmentektómiát javasolnak.

A tüdőrák sugárkezelésének kardiovaszkuláris hatásai

A kutatók felmérték a tüdőrák sugárkezelésének kardiovaszkuláris következményeit. A több mint 3200 beteget tartalmazó nyilvántartás elemzése azt mutatta, hogy az intenzitás-modulációval végzett három dimenziós konformális sugárkezelés (3DCRT-IMRT) kardiovaszkuláris mellékhatásai bal oldali daganatok kezelése esetén gyakoribbak, mint jobb oldali daganatok esetén - valószínűleg a szívet ért nagyobb sugárdózisok miatt. Ugyanakkor a sztereotaktikus sugárterápia (SBRT) után bal- és jobboldali daganatok kardiovaszkuláris következményei megegyeznek. A vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy bal oldali tüdődaganatok esetén az SBRT technika biztonságosabban használható, mint a 3DCRT-IMRT.

Forrás:

Passaro A, Leighl N, Blackhall F, et al. ESMO expert consensus statements on themanagement of EGFR mutant non-small-cell lung cancer. Ann Oncol 2022; 33:466.

Cameron LB, Hitchen N, Chandran E, et al. Targeted therapy for advanced anaplasticlymphoma kinase (ALK)-rearranged non-small cell lung cancer. CochraneDatabase Syst Rev 2022; 1:CD013453.

Spicer J, Wang C, Tanaka F, et al. Surgical outcomes from the phase 3 CheckMate 816trial: Nivolumab plus platinum-doublet chemotherapy (chemo) versus chemo alone asneoadjuvant treatment for patients with resectable non-small cell lung cancer. J ClinOncol 2021; 39S: ASCO #8503.

Janne PA, Riely GJ, Gadgeel SM, et al. Adagrasib in Non–Small-Cell Lung CancerHarboring a KRASG12C Mutation. NEJM 2022.

Saji H, Okada M, Tsuboi M, et al. Segmentectomy versus lobectomy in small-sizedperipheral non-small-cell lung cancer (JCOG0802/WJOG4607L): a multicentre, open-label, phase 3, randomised, controlled, non-inferiority trial. Lancet 2022; 399:1607.

Liu BY, Rehmani S, Kale MS, et al. Risk of Cardiovascular Toxicity According to TumorLaterality Among Older Patients With Early Stage Non-small Cell Lung Cancer TreatedWith Radiation Therapy. Chest 2022; 161:1666

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.