hirdetés

Lehetséges-e remisszió a 2-es típusú cukorbetegségből?

Egy nemzetközi konszenzus szerint a modern kor gyógyszerei ma már bizonyos esetekben lehetővé teszik a nemrégiben diagnosztizált 2-es típusú cukorbetegségből történő remissziót.

hirdetés

Ez persze nem reális lehetőség a régóta 2-es típusú cukorbetegségben (T2D) szenvedő, és a céltartományon kívül eső vércukorszinttel rendelkezőbetegekben.

Az European Association for the Study of Diabetes (EASD) a cukorbetegség remissziójáról szóló, 2009-es konszenzusos jelentés 2021-es és a 2022-es bécsi konferenciáján bemutatott frissítése próbált véget vetni ezeknek a vitáknak.

A "remisszió" kifejezést a T2D tartós anyagcsere-javulásának közel normális szintre történő változásaként definiálják, amikor a diabetes tünetei enyhülnek vagy eltűnnek. A szöveg szerint "egyes cukorbetegeknél a glükózszint a normál tartományba javulhat, akár spontán módon, akár orvosi beavatkozások után, és bizonyos esetekben a glükózcsökkentő gyógyszeres kezelés abbahagyását követően is fennmaradhat. Ilyen tartós javulás gyakrabban fordul elő az újabb kezelési módok alkalmazása következtében." A "remissziót" diagnosztikai kritériuma a HbA1c<6,5% (48 mmol/mol) értéke legalább 3 hónappal a glükózszint-csökkentő gyógyszeres kezelés abbahagyása után. Amennyiben a HbA1c nem határozható meg megbízhatóan, alternatívaként a 24 órás átlagos glükózkoncentráció folyamatos glükózmonitorozással történő mérését javasolták.

A remisszió diagnózisát csak azután lehet felállítani, hogy az összes glükózcsökkentő szer alkalmazását annyi időre szüneteltették, amely elegendő a gyógyszer hatásának csökkenéséhez, és annak felméréséhez, hogy a gyógyszerek hiánya milyen hatást gyakorol a HbA1c-értékekre. Ez a kritérium minden glükózcsökkentő gyógyszerre vonatkozna, azokra is, amelyeknek egyéb hatásuk is van. Megjegyzendő, hogy a számos diabetes gyógyszert egyéb jótékony hatásai okán rendelnek: pl. a metformint a testsúly fenntartására, policisztás ovárium-szindrómára, továbbá a szív- és érrendszeri betegségek és a rák a kockázatát jelző markerek javítására. A glukagonszerű peptid 1 (GLP-1) receptor agonistákat a testsúly szabályozására vagy a kardiovaszkuláris események kockázatának csökkentésére, szívelégtelenség esetén vagy vesevédelemre pedig nátrium-glükóz kotranszporter gátlókat (iSGLT2) rendelnek. Ha ezen problémák kezelésének szükségessége okán nem állítják le a fenti gyógyszerek diabetesben való alkalmazását, akkor a remisszió nem diagnosztizálható, még akkor sem, ha a glikémiás szintek közel normálisak maradnak.

Kétéves ablak

A konszenzus szakértők úgy vélik, hogy a rövid távú farmakológiai terápia a T2D első megjelenése utáni 2 évben állíthatja helyre a szinte normális glikémiás kontrollt, és ez a „glükóz toxicitás” visszafordítása leginkább a korai intenzív inzulinterápiával érhető el, bár más (a többi közt a GLP-1 és az iSGLT2) terápiák során is megvalósulhat a hipoglikémia valódi kockázata nélkül.

A T2D-ben szenvedők jelentős része túlsúlyos vagy elhízott ezért igen fontos, hogy a táplálkozással vagy gyógyszeresen előidézett és a testsúlycsökkentés különböző mechanizmusok révén hosszú távon visszaállíthatja a közel normális glükózszintet, az anyagcsere-szabályozás további javulása pedig hosszabb ideig, akár 5 évig vagy még tovább is fennmaradhat.

2022 októberében a francia egészségügyi hatóság értékelte, hogy a bariátriai műtétek milyen hatással vannak azon T2D-ben és I. osztályú elhízásban (30 és 35 közötti BMI) szenvedő betegeknél, akiknél a glikémiás kontrollt 12 hónap után sem sikerült elérni. Arra jutottak, hogy ebben a konkrét esetben a klasszikus orvosi ellátáshoz képest a bariátriai műtét megháromszorozza, illetve megkétszerezi a T2D remisszió esélyét 24, illetve 36 hónap után, és az esetek 30-40%-ában 3 év elteltével a T2D remissziója volt észlelhető.

A remisszió igazolása

Ha a beavatkozás gyógyszeres terápiával vagy műtéttel történik, a klinikai hatások gyorsan (3 hónappal a bariátriai műtét után) nyilvánvalóvá válnak, ha a beavatkozás a beteg életmódjának megváltoztatásából áll, akkor viszont akár 6 hónapig is eltarthat a hatások stabilizálása. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy körülbelül 3 hónapra van szükség ahhoz, hogy az HbA1c változása pontosan tükrözze a vércukorszintet. A remisszió dokumentálása után 3 havonta vagy legalább évente további HbA1c méréseket kell végezni.

Az inzulinszekréció szerepe

A szakirodalmi adatok alapján a szakértők megerősítették, hogy a szinte normális glikémiás szabályozás helyreállása legvalószínűbb a korai T2D -ben, és magában foglalhatja mind az inzulinszekréció, mind az inzulinhatás részleges visszatérését.

A hosszú távú hatások szorosan összefüggenek a beavatkozás típusával.

Ha a glükózszint-csökkentő szerek átmeneti alkalmazása után remissziót dokumentálnak, és a beteg gyógyszerelése abbamarad, akkor a farmakoterápia közvetlen hatásai már nem érvényesülnek. Az inzulinszekréció és a szöveti hatásai csökkenésének következtében kialakuló gyenge metabolikus szabályozások káros hatásainak visszafordítása remissziót eredményezhet, de egyéb mögöttes rendellenességek továbbra is fennmaradhatnak, ennek következtében a remisszió időtartama meglehetősen változó lehet. Ezzel szemben, ha a tartós életmódváltás vezet a remisszióhoz, akkor a táplálékfelvétel, a fizikai aktivitás és a környezeti tényezők megváltoz(tat)ása hosszú ideig kedvezően befolyásolhatja az inzulinszekréciót és annak hatását.

Ez érvényesül a bariátriai műtétek esetében is , ahol a hatások még mélyebbek és általában hosszabb ideig tartanak. Ezeken kívül a gyomor-bél traktus szerkezeti változásai új hormonális környezet kialakulásához vezetnek: a vér étkezés utáni többszörös GLP-1 koncentrációja például csökkentheti az étvágyat és a táplálékfelvételt, valamint megváltoztathatja a perifériás anyagcserét. A glükóz homeosztázis helyreállítása ezekkel a mechanizmusokkal általában hosszabb ideig tart.

 

Szövődmény veszélyek

A betegeknek aktívan fenn kell tartania az egészséges életmódot és kerülni kell az ismerten hiperglikémiát elősegítő szerek, legkiváltképp a glükokortikoidok és bizonyos antipszichotikus szerek szedését. Bár sokan megértik, hogy a remisszió mennyire jelentős jövőbeli egészségük szempontjából, az életmódbeli változások fenntartása még nehezebb, mint bevezetésük. Ehhez elengedhetetlen az alapellátásban dolgozó orvosok és a többi cukorbeteg támogatása.

A metabolikus memória, nevezetesen a korábbi hiperglikémia igen jelentős és tartós káros hatását is figyelembe kell venni. Még remisszió után is előfordulhatnak a cukorbetegség klasszikus szövődményei – beleértve a retinopátiát, a nefropátiát, a neuropátiát és a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatát. Emiatt még remisszióban lévő betegeknél is elengedhetetlen a rendszeres retinaszűrés, a vesefunkció vizsgálata, a láb állapotának ellenőrzése, a rendszeres vérnyomás- és testsúlymérés.

A remisszió igen jelentős kockázat, ha hosszú ideig tartó hiperglikémia után a glükózszint gyors csökkenése következtében a mikrovaszkuláris betegségek hirtelen súlyosbodnak. Különösen veszélyes, ha a rossz glikémiás kontroll a mikroaneurizmák jelenléte mellett retinopátiával társul, ilyenkor mindenképp kerülni kell a glükózszint gyors csökkentését, és retinaszűrést kell végezni.

Forrás: Medscape

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.