hirdetés

Makuladegeneráció: a táplálék-kiegészítők nem mindenkiben hatnak egyformán

A makuladegeneráció megelőzésében bizonyos táplálékkiegészítők (vitaminok, fémvegyületek) egyes csoportokban hatásosnak bizonyultak, de vigyázzunk, kinek ajánljuk, bizonyos genetikai priszpozicó esetén ugyanis növelhetik a szívelégtelenség és a rák kockázatát.  

hirdetés

Az életkorral összefüggő makuladegeneráció (age-related macular degeneration = AMD) a 65 év felettiek látásromlásának, megvakulásának legfontosabb oka. Alig ismert olyan bizonyítottan hatásos kezelés, mely ezt a folyamatot lassítani tudná, vagy meg tudná előzni. A lézerrel végzett fotokoaguláció, illetve a fotodinamiás kezelés csökkentheti látásvesztés a kockázatát a betegség neovaszkuláris formájában. Az AMD patogenezisében szerepet játszhat a retina oxidatív károsodása, de epidemiológiai vizsgálatokban, vagy kisebb klinikai vizsgálatokban nem találtak bizonyítékokat az antioxidánsok vagy a cink és a makuladegeneráció között.

A hiányos bizonyítékok ellenére már évekkel ezelőtt mindennapos gyakorlattá vált az antioxidánsok és a cink különböző preparátumainak szemészeti céllal történő alkalmazása. A National Eye Institute (National Institutes of Health, Bethesda) randomizált klinikai vizsgálatot szervezett Age-Realted Eye Disease Study (AREDS) címmel a cink, valamint az antioxidánsok (C és E vitamin, valamint béta-karotin) adásának, illetve ezek együttes adásából származó előnyök és hátrányok kimutatására, melynek eredményeit már 2001-ben közölték (AREDS report No 8.). Az átlagosan 6,3 évig követett 3 640 (55 és 80 év közötti) beteget az általuk szedett táplálékkiegészítők szerint négy csoportba sorolták: az 1./ csoport 500 mg C-vitamint, 400 IU E-vitamint és 15 mg béta-karotint szedett naponta, a 2./ csoport 80 mg cinkoxidot és 2 mg rézoxidot kapott, míg a 3./ csoport antioxidánst és cinket is szedett, a 4./ csoport pedig placebót kapott. A placebóhoz képest a kombinált kezelést kapóknál lényegesen csökkent a súlyos AMD kialakulásának kockázata (OR: 0,72, 95%CI 0,52-0,98). Kisebb mértékben az antioxidánsok és a cink önmagukban is hatásosak voltak.

De a táplálék-kiegészítés visszafelé is elsülhet. Az AREDS adatok előzetes analízise szerint bizonyos genotípusú embereknél több haszon várható a kiegészítőktől, mint másoknál (Awh). A legújabb felmérés szerint pedig nincs genotípus szerint különbség a hatásosságban (Chew). Dr. Carl Awh szerint az 1200 beteget 27 genetikai csoportba sorolták, így minden csoportban csak kevés személy szerepelt, ezért a minta nem volt alkalmas statisztikai elemzésre. Ha csak 9 különböző genetikai csoportot képeztek, akkor egyértelműen kiderült, hogy a betegek 13%-át kitevő magas szívelégtelenség és alacsony ARMS2 kockázatúaknál az előrehaladott MD progressziója a kiegészítőket szedőknél 135%-kal magasabb volt a placebót szedőkéhez képest! Az alacsony CFH és magas ARMS2 kockázatúak az összes beteg 35%-át képezték, az ő esetükben a táplálékkiegészítőket szedőknél 37%-al kevesebb volt az MD progresszió kockázata, mint a placébót szedőknél. Nem tudjuk tehát pontosan, hogy kiknek ajánljunk kiegészítőket és kiknek nem.

Időközben az AREDS formulában lévő béta-karotint az AREDS2 formulában luteinnel és zeaxanthinnal helyettesítették. Dr. Yong (Yale-New Haven Hospital-Waterbury Hospital, Conn) szerint az USA-ban a felnőttek 59%-a szed valamilyen táplálékkiegészítőt, 7% szed valamit a szeme miatt. Ezek közül 11 készítményt megvizsgálva csak négy termék (36%) összetétele felelt meg az AREDS vagy az AREDS2 formulának. További 7 készítményben voltak vitaminok, de nem az AREDS formula szerintiek, és nem az ajánlott mennyiségben. A fogyasztók számára készült honlapok információi hiányosak voltak. Nem hívták fel pl. a figyelmet arra, hogy a béta-karotin dohányos egyéneknél fokozhatja a tüdőrák kockázatát, vagy az AREDS formula – eleve magasabb szeléniumszintű férfiaknál – fokozhatja a prosztatarák kialakulásának kockázatát.

A betegek a diagnózis hallatán megrettennek, összezavarodhatnak, és a legszívesebben az összes vitamint bevennék, de Dr. Khurana csak a dohányzás abbahagyását és a (sötétzöld) zöldségek fogyasztását javasolja, melyek nemcsak a szemnek, hanem az általános egészségnek is jót tesznek. Az idős embereknek célszerű írott formában is átadni a javaslatokat, nehogy roszzul emlékezzenek az esetlegesen javasolt készítményekre..      

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. Ophthalmology

3. Arch Ophthalmol.

4. Ophthalmology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.