hirdetés

Relapszus nélküli progresszió SM-ben

A relapszusaktivitástól független progresszió meglehetősen gyakori a sclerosis multiplexben szenvedő betegek körében, és rosszabb prognózist eredményez.

hirdetés

A JAMA Neurology februári számában megjelent közlemény szerzői szerint a sclerosis multiplexben (SM) meglehetősen gyakori relapszusaktivitástól független progresszió (PIRA, Progression independent of relapse activity) és a rosszabb kimenetelt jelzi, ezért a relabáló-remittáló sclerosis multiplexben (RRSM) szenvedő betegek osztályozásának újragondolását teszik szükségessé. Szerintük ezeket a betegeket az MRI-gyulladásos aktivitás meglététől, a rokkantsági pontszámuktól vagy a betegség időtartamától függetlenül progresszív SM-ben szenvedő betegeknek kell tekinteni, és ennek terápiás következményei lehetnek.

Mivel az elmúlt években sokan a "néma progresszió" is nevezett PIRA-t tekintik a sclerosis multiplex okozta rokkantság fő mechanizmusának, amely a betegség lefolyása során bármikor előfordulhat, még a másodlagos progresszív SM formális diagnózisának felállítása előtt is. Kutatásuk ezért a PIRA jelenségének és annak hosszú távú következményeinek felmérésére irányult az első demyelinisatiós rohamot elszenvedett betegeknél.

Egy spanyolországi központban kezelt 1128 beteget (69,2% nő; átlagéletkor 32,1 év) követtek nyomon, akiknél 1994 és 2020 között volt első SM-es demyelinizációs rohamuk.  A medián 7,2 éves követési idő alatt a résztvevők közül 277-nél (25%) alakult ki egy vagy több PIRA esemény. A betegség lefolyása során jelentkező akár egy PIRA esemény is erősen összefügg egy kedvezőtlen hosszú távú prognózissal, különösen akkor, ha az első PIRA esemény a betegség első 5 évében következik be. Ha ez megtörténik, a jelentős mértékű fogyatékosság (amelyet az Expanded Disability Status Scale [EDSS] 6-os pontszámaként határoztak meg) elérésének kockázata 26-szor nagyobb volt, mint azoknál a betegeknél, akiknél a PIRA a betegség későbbi szakaszaiban jelentkezett. A kockázati arány (HR) 26,21 volt (95% CI, 2,26 – 303,95; P = 0,009). A 6-os EDSS elérésének kockázata összességében nyolcszor nagyobb volt azoknál, akiknek volt PIRA eseményük, mint azoknál, akiknek nem (HR, 7,93; 95% CI, 2,25–27,96; P = 0,001). A PIRA korábbi gyulladásos aktivitás jelenlétében nem járt egyértelműen rosszabb prognózissal a nem aktív PIRA-hoz képest.

A vizsgálók megfigyelése szerint elsősorban a PIRA volt felelős a relabáló betegek rokkantságának rosszabbodásáért, szemben a korábbi tanulmányok megfigyeléseivel, amelyek a relapszusokat jelölték meg fő felelősként. A PIRA előrejelzése rendkívül nagy kihívást jelent, a szerzők kohorszában csak a tünetek idősebbkori jelentkezése jelezte előre a PIRA kockázatát. A PIRA olyan egy mögöttes neurodegeneratív folyamatot tükrözhet, így a PIRA kialakulása feltehetően egy viszonylag erős vagy érzékelhető neurodegeneratív folyamatot tükröz, amely nagy valószínűséggel meghatározza a beteg hosszú távú prognózisát. A PIRA korai kimutatása azért is fontos, mert prognosztikai következményei lehetnek. Hozzátették, hogy a megállapítások ellentmondhatnak annak az elképzelésnek, melyek szerint a RRSM-et relapszusok jellemzik, amelyek után változó mértékű felépülés következik be, és a relapszusok között nincs egyértelmű progresszió.

 

Forrás:

Tur C, Carbonell-Mirabent P, Cobo-Calvo Á, et al. Association of Early Progression Independent of Relapse Activity With Long-term Disability After a First Demyelinating Event in Multiple Sclerosis. JAMA Neurol. 2023;80(2):151–160. doi:10.1001/jamaneurol.2022.4655

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.