hirdetés

STEMI-ben szenvedők ellátása

A dán DANAMI-2 vizsgálat szerint a perkután koronária intervenció kedvezőbb eredményekkel jár, mint a fibrinolízis.

hirdetés

Amennyiben az ST-szegment elevációval járó szívinfarktusos (STEMI-ben szenvedő) betegeket primer perkután koronária intervencióra (pPCI-re) felkészült intenzív osztályra szállítják át, még 16 év után is jobbak az eredmények, mintha a helyi kórházban fibrinolízist végeztek volna.

Az akut, ST-szegment emelkedéssel járó szívinfarktus (STEMI) esetén az legfontosabb a szívizomzat mielőbbi hatásos reperfúziója. Korábban a fibrinolízis volt a kezelés alappillére, de már a kezdeti, viszonylag kis esetszámú, és csak az angioplasztikára felkészült osztályok betegeire korlátozódó vizsgálatok is jelezték, hogy a primer perkután koronária intervenció (pPCI) jobb korai eredményekkel jár. A Danish Acute Myocardial Infarction 2 (DANAMI-2) korai 2003-mas eredményei is azt mutatták, hogy amennyiben a STEMI diagnózisa után 120 percen belül megtörténik a reperfúzió, akkor pPCI jobb eredményeket hoz.

A 16 éves megfigyelés, randomizált DANAMI-2 vizsgálat  tapasztalatait az European Society of Cardiology (ESC) párizsi kongresszusán adták elő, és párhuzamosan az European Heart Journalban is megjelent.

A Dániában végzett DANAMI-2 vizsgálatba 1997 és 2001 között 1572 STEMI-ben szenvedő beteg került, akiknél a STEMI diagnózisát kövezően vagy fibrinolízist végeztek a helyi kórházban, vagy 3 órán belül áthelyezték őket pPCI-re. Minden beteg a diagnózis felállításakor azonnal aszpirint és heparint kapott, a fibrinolízisre kijelölt betegek 15 mg alteplase bólust, majd 85 mg másfél órás alteplase infúziót kaptak. A PCI-s betegek léziójába stentet vezettek (amennyiben az ér átmérője a 2 mm-t elérte vagy meghaladta), majd a beültetést követően a korábbi években 1 hónapig napi 500 mg ticlopidint, a PCI-CURE vizsgálat megjelenése után pedig első nap 300 mg, majd további 1 hónapig napi 75 mg clopidogrelt kaptak.

A pPCI 14%-kal csökkentette a vizsgálat összetett végpontjaként megjelölt összes halálozást, a klinikai reinfarktust vagy a bénulást okozó stroke-okat, 25%-kal a reinfarktusokat és 22%-kal a szív eredetű halálozást. Egészen pontosan a pPCI-s betegek és a fibrinolízises betegek összetett végpontja 58,7% vs 62,3% volt, ami 3,6%-os abszolút különbség (HR 0,86, 95%CI 0,76-0,98, P=0,022). Ez azt jelenti, hogy az első ilyen esemény 12,3 hónappal később következett be a pPCI, mint fibrinolízis után (95%CI 5,0-19,5). Reinfarktus 19,0% vs 24,5%-ban alakult ki, ami 5,5% abszolút különbséget jelent (HR 0,75, 95%CI 0,60-0,93, P= 0,008), ez 11,5 hónapos eltolódást jelentett a pPCI javára a fibrinolízissel szemben (95%CI 4,8-18,3 hónap). A bármely okból bekövetkező halálozásban gyakorlatilag nem volt különbség: a pPCI csoportban 50,5%, a fibrinolízis csoportban 51,3%, az abszolút különbség 0,8% pont volt (HR 0,95, 95%CI 0,83-1,09, P=0,48). Mivel a vizsgálat kezdetekor a betegek átlagéletkora 63 év volt, nem csoda, hogy 16 évvel később, a betegek átlagosan 79 éves korára sok egyéb olyan betegség is kialakulhatott, ami halált okozhatott. Viszont a kardiális halálozás egyértelműen kevesebb volt a pPCI csoportban a fibrinolízises betegekéhez képest: 18,3% vs 22,7% életkortól függetlenül. Abszolút különbség 4,4% volt, HR 0,78, 95%CI 0,63-0,98, P=0,035.

A betegek invazív osztályra történt átszállításának hatását vizsgálva úgy találták, hogy a 1129 átszállított betegnél (a 443 helyben kezeltekhez képest) gyakorlatilag azonosak voltak az eredmények.

Dr. Michael Maeng (Dept. of Cardiology, Aarhus University Hospital) azt is megemlítette, hogy Dániában változtak a szokások: kezdetben a beteget a helyi kórházba szállították, majd onnan az invazív centrumba. Ma már STEMI diagnózis esetén a beteget azonnal invazív centrumba szállítják, mert STEMI esetén a pPCI a legjobb megoldás, amennyiben a beteg áthelyezése 2 órán belül történik. Jelenleg Dániában kb. 80 perc az átlagos szállítási idő.

Dr. Mariell Jessup (Leducq Foundation, Boszon, Massachusetts) hangsúlyozta a vizsgálat egyik legfontosabb értékét, a hosszú megfigyelési időt, ami viszonylag ritka. Az pedig, hogy a pPCI és a fibrinolízis eredményeinek görbéi már korán szétválnak, és az évek során párhuzamosak maradnak, arra utal,hogy a betegség alapvető folyamatai lényegében azonosak. Az eredmények és a különbségek értékét növeli, hogy a vizsgálatban leginkább a régi PCI-ket használták, nem az új, drága stenteket.

Források:

1. Davenport L. DANAMI-2: PCI still beats lysis in STEMI even 16 years on. Medscape Medical Mews > Conference News > ESC 2019. September 02, 2019.

2. Thrane PG, Kristensen SD, Olesen KKW, et al. 16-year follow-up of the Danish Acute Myocardial Infarction 2 (DANAMI-2) trial: primary percutaneous intervention vs fibrinolysis in ST-segment elevation myocardial infarction. Eur Heart J, Published online 02 September 2019.ehz595, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehz595

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.