hirdetés

Széklettranszplantáció Clostridium difficile fertőzésben

Egy újabb vizsgálatban is azt találták, hogy akut Clostridium difficile fertőzésben az antibiotikumok helyett lehetséges első választású kezelés a széklet mikrobiom transzplantációja.

hirdetés

A New England Journal of Medicine-ben 2018. június 2.-án szerkesztőséghez írt levél formájában megjelent norvég vizsgálat (NCT02301000) eredménye szerint az akut Clostridium difficile fertőzésben a széklet mikrobiom transzplantációja (FMT, fecal microbiota transplatation) tartósabb választ eredményez, mint az antibiotikumterápia.

A Clostridium difficile fertőzés (CDI) igen súlyos probléma, az egészségügyi fertőzések vezető oka. Bár a betegek általában antibiotikus kúrát (metronidazol vagy vancomycin) kapnak, mintegy 8%-uknál a fertőzés súlyos, komplikált, fulmináns formája alakul ki, melynek következménye toxikus megacolon, a különböző szervek leállása és a halál. Bár a teljes vastagbél-eltávolítás ileostomiával együtt javít a túlélésen, de a perioperatív morbiditás és mortalitás igen magas, egy ilyen műtét után akár 35-57%-ot is elérheti a 30 napon belüli halálozás.

Dr. Colleen Kelly (Alpert Medical School in Providence, Rhode Island) és munkatársai 20 olyan Clostridium difficile-ben szenvedő beteget választottak ki, akik még semmilyen antibiotikus kezelésben nem részesültek. 11 beteg napi háromszor 400 mg metronidazolt kapott 10 napon keresztül, 9 betegnél pedig beöntés formában széklet bélflóra transzplantáció történt. A transzplantációban részesült betegeknél kevesebb Clostridium difficile kiújulás észleltek 70 nap után. Teljes klinikai gyógyulás a 11 antibiotikummal kezelt betegből 5 betegnél, a 9 transzplantált betegből 7-nél következett be (45% vs 78%, P=0,20). Dr. Kelly azt is hangsúlyozta, a siker oka, hogy a rosszul működő, diszfunkcionális mikrobiom megváltoztatására van szükség a gyógyuláshoz, illetve a betegség kiújulásának megelőzéséhez.

Egy korábbi, az 1992-ben Budapesten diplomázott Dr. Monika Fisher (Indiana University) által elindított programban a súlyos, komplikált, és gyógyszeres kezelésre refrakter CDI-s betegeknél sorozatos széklet transzplantációt végeznek vancomycin támogatással (Fisher M, Sipe B, Yao-Wen Cheng, et al. Fecal microbiota transplant in severe and severe-complicated Clostridium difficile: A promising treatment approach. Gut Microbes. 2017;8(3):289-302). Az eljárással lényegesen csökkenthető volt a műtétek száma és a halálozás. 57 súlyos, vagy súlyos és komplikált CDI-ben szenvedő betegből 52 betegnél gyógyulást értek el kolonoszkópiával végzett FMT segítségével: a súlyos esetek 100%-ban gyógyultak, a súlyos-komplikált esetekben 87%-os gyógyulást értek el, ami átlagosan 91%-os gyógyulást jelentett. A betegek 94,7%-a volt életben 1 hónap után.

Az eljárás nemcsak a C. difficile fertőzések ellen, hanem minden, a bél mikrobiomjának felborulásával (diszbiózis) járó kórképben, például a gyulladásos bélbetegségben, az irritábilis bél-szindrómában is hatásos, továbbá jó eredmény várható tőle minden, a gasztrointesztinális rendszerrel összefüggő betegségben (obezitásban, bizonyos neurológiai betegségekben: pl. autizmusban). Már 2017-ben leírták, hogy „sok autizmus-féle állapotban gyakoriak a gasztrointesztinális tünetek, melyek súlyossága összefügg a neurológiai manifesztációkkal, és FMT-vel javulhatnak az autizmus tünetei is”(Dae-Wook Kang, Adams JB, Gregory AC, et al. Microbiota Transfer Therapy alters gut ecosystem and improves gastrointestinal and autism symptoms: an open-label study. Microbiome 2017, 5:10. doi:10.1186/s40168-016-0225-7).

Dr. Kelly-ék beszámoltak egy másik, váratlan esetről is: egy C.difficile fertőzésben szenvedő betegnek súlyos alopecia areátája is volt. FMT kezelés után 4 héttel a haja is kezdett visszanőni. Dr. Kelly és munkatársai ezért  elindítottak egy olyan pilot study-t, melyben 15, súlyos alopecia areátában szenvedő beteget beöntéssel végzett FMT-vel kezelnek.

Világszerte százával születnek vizsgálatok a különböző betegségekben alkalmazott FMT hatásosságával kapcsolatban. 

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Conference News > DDW 2018

2. The New England Journal of Medicine

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.