hirdetés

Új engedélyezett szerek pikkelysömörre és más autoimmun betegségekre

Forgalomba hozatali engedélyt kapott az ustekinumab hatóanyagú (Pyzchiva) a plakkos pikkelysömör az arthritis psoriatica; a colitis ulcerosa; és a Crohn-betegség, az apremilastot (Apremilast Accord) pedig az arthritis psoriatica, pikkelysömör és a Behçet-kór kezelésére.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) 2024. februári ülésén megadta a Pyzchiva (ustekinumab) forgalomba hozatali engedélyét a plakkos pikkelysömör kezelésére, beleértve a gyermekkori plakkos pikkelysömört; az arthritis psoriatica; a colitis ulcerosa; és a Crohn-betegség kezelésére. Emellett engedélyezte az Apremilast Accord (apremilast) alkalmazását arthritis psoriatica, pikkelysömör és Behçet-kór kezelésére.

Az engedélyek megadásakor az EMA kifejtette, hogy a biohasonló Pyzchiva hatása nagyfokban egyezik az EU-ban 2009-ben engedélyezett Stelara (ustekinumab) referenciakészítménnyel, és minősége, biztonságossága és hatékonysága a Steleraéhoz hasonló.

Az Apremilast Accord pedig az EU-ban 2015 óta engedélyezett Otezla generikusa, amely a vizsgálatok szerint kielégítő minőségű és bioekvivalens az Otezla referenciatermékkel.

Pyzchiva

A Pyzchiva hatóanyaga az ustekinumab egy immunszuppresszív interleukin-gátló. A monoklonális antitest a Th1 és Th17 citokin útvonalak megszakításán keresztül fejtheti ki klinikai hatását pikkelysömörben, arthritis psoriaticában, colitis ulcerosában és Crohn-betegségben.

A pikkelysömör előfordulási gyakoriságát Nyugat-Európában 1,92%-ra, Közép-Európában pedig 1,83%-ra becsülik. Az ustekinumabot a közepesen súlyos vagy súlyos plakkos pikkelysömör kezelésére három fázis 3 klinikai vizsgálatban, két placebo-kontrollált vizsgálatban (PHOENIX 1 és PHOENIX 2) és egy összehasonlító, kontrollált vizsgálatban (ACCEPT) értékelték. Hatékonynak bizonyult azoknál a betegeknél, akik nem részesültek korábbi kezelésben, azoknál, akiknél más immunszuppresszív gyógyszerek kudarcot vallottak, azoknál, akik nem reagáltak a fényterápiára, és azoknál, akik nem voltak alkalmasak más terápiákra vagy nem tolerálták azokat.

Európában körülbelül 2,5-3 millió embert érint a gyulladásos bélbetegség, a becsült előfordulási gyakoriság az Egyesült Királyságban 0,64, Portugáliában 1,53, Németországban 2,26, Franciaországban 7,1/100 000 fő. Az UNITI-1 és UNITI-2 vizsgálatok kimutatták, hogy az ustekinumab hatékony és biztonságos közepesen súlyos vagy súlyos Crohn-betegség kezelésére. A mérsékelten vagy súlyosan aktív Crohn-betegségben szenvedő betegek körében az intravénásan adott ustekinumabot kapó betegeknél szignifikánsan magasabb volt a válaszadási arány, mint az intravénás placebo kezelésben részesült betegeknél. A szubkután ustekinumab fenntartotta a remissziót azoknál a betegeknél, akik klinikai választ adtak az indukciós kezelésre.

A plakkos pikkelysömör és az arthritis psoriatica kezelésére a gyógyszer első két adagját általában 4 hetente, majd a következőket a kezelés teljes időtartama alatt 12 hetente szubkután injekció formájában kapják a betegek. A Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás kezelésére az első adagot általában intravénásan adják be, a továbbiakat pedig 8 hetente szubkután.

A Pyzchiva teljes körű indikációi:

Azoknak a mérsékelt vagy súlyos plakkos pikkelysömör felnőtteknek javallt, akik nem reagáltak más szisztémás terápiákra, beleértve a ciklosporint, a metotrexátot vagy a pszoralent és az ultraibolya A-t (PUVA), illetve ezek adása ellenjavallt, vagy a betegek nem tolerálják.

Közepesen súlyos vagy súlyos plakkos pikkelysömörös, 6 évesnél idősebb gyermekeknél és serdülők kezelésére, akiknél más szisztémás terápiák vagy fényterápiák nem megfelelően kontrolláltak, vagy a betegek nem tolerálják azokat.

Felnőtt, aktív arthritis psoriaticában szenvedő betegek kezelésére - önmagában vagy metotrexáttal kombinálva - akkor, ha a betegek a korábbi nem biológiai betegségmódosító, reumaellenes gyógyszeres (DMARD) kezelésre adott válasza nem volt megfelelő.

Közepesen vagy súlyosan aktív Crohn-betegségben szenvedő felnőtt betegek kezelésére, akik válasza a hagyományos terápiára vagy TNF-alfa-antagonistára nem volt megfelelő, vagy már nem reagáltak ezekre a terápiákra, illetve azoknak, akik ezekre a terápiákra intoleránsak voltak vagy adásuk orvosilag ellenjavallat volt.

Felnőtt, mérsékelten vagy súlyosan aktív fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő betegek számára, akiknek válasza a hagyományos terápiára vagy egy biológikumra nem volt megfelelő, elmaradt, illetve akik ezekre a terápiákra intoleránsak voltak vagy adásuk orvosilag ellenjavallat volt.

Apremilast Accord

Az Apremilast Accord (apremilast) egy foszfodiészteráz 4 gátló az arthritis psoriatica, a pikkelysömör és a Behçet-kór kezelésére. A szelektív immunszuppresszáns gátolja a foszfodiészteráz 4 hatását, ezáltal növeli az intracelluláris cAMP-szintet, ami viszont visszaszorítja a gyulladásos választ.

A 3. fázisú ADVANCE vizsgálat megállapította, hogy a 16. héten ötször annyi enyhe vagy közepes fokú plakkos pikkelysömörben szenvedő felnőtt érte el a Static Physician's Global Assessment (sPGA) választ - amelyet a placebóhoz képest tiszta (0) vagy majdnem tiszta (1) sPGA-pontszámként definiáltak, legalább 2 pontos csökkenéssel a kiindulási értékhez képest. Emellett javulást tapasztaltak a teljes test viszketés numerikus értékelő skála és a fejbőr orvosok által történő globális értékelésének pontszámaiban.

A Behçet-kór Európában ritkán fordul elő, az Egyesült Királyságban 100 000 főre vetítve 0,64, Svédországban 1,2, Portugáliában 1,5, Olaszországban 3,7, Spanyolországban 5,6 és Franciaországban 7,2 főre becsült gyakorisággal. A Behçet-kórban a szájüregi fekélyek kezelésére alkalmazott apremilast vizsgálat azt mutatta, hogy a gyógyszerrel történő kezelés a szájüregi fekélyek számának nagyobb mértékű csökkenését eredményezte, mint a placebo. Szájon át szedve az adagot fokozatosan emelik a napi kétszer 30 mg-os ajánlott adag eléréséig. A gyógyszert folyamatosan kell szedni a javulás fenntartása érdekében.

Apremilast Accord: teljes körű indikáció

Aktív arthritis psoriatica esetén - önmagában vagy DMARD-okkal kombinálva - olyan felnőtteknél, akiknél a korábbi DMARD-terápiára nem reagáltak megfelelően vagy nem tolerálták a DMARD terápiát.

Olyan mérsékelt vagy súlyos krónikus plakkos pikkelysömör felnőtt betegek kezelésére, akik nem reagáltak más szisztémás terápiára, beleértve a ciklosporint, a metotrexátot vagy a PUVA-t, illetve azoknak, akik e szerek adása ellenjavallt, illetve nem tolerálják azokat.

Behçet-kórral összefüggő szájüregi fekélyekben szenvedő olyan felnőtt betegek számára, akik szisztémás terápiára alkalmasak.

 

Forrás https://www.ema.europa.eu/en/news/meeting-highlights-committee-medicinal-products-human-use-chmp-19-22-february-2024

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.